Αγώνας ενάντια σε κατασχέσεις – πλειστηριασμούς – διακοπές ρεύματος Reviewed by Momizat on .   Την Τρίτη 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κινήσεων Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Αλληλεγγύη για Όλους, Δεν Π   Την Τρίτη 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κινήσεων Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Αλληλεγγύη για Όλους, Δεν Π Rating: 0

Αγώνας ενάντια σε κατασχέσεις – πλειστηριασμούς – διακοπές ρεύματος

Αγώνας ενάντια σε κατασχέσεις – πλειστηριασμούς – διακοπές ρεύματος

 

Την Τρίτη 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κινήσεων Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Αλληλεγγύη για Όλους, Δεν Πληρώνω, Μέτωπο Λαού, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και σωματείων και απλών πολιτών, με σκοπό τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ σε Πλειστηριασμούς, Κατασχέσεις, Διακοπές Ρεύματος & Νερού.

Αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα και το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσπάθειες για να πλαισιωθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συλλόγους, κινήσεις, σωματεία, επιμελητήρια, αλλά και ανεξάρτητα, από όλους όσους θέλουν να αντισταθούν σε αυτή την αντιλαϊκή επίθεση.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 18/02 στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.

 

Στη σύσκεψη, υπήρξε πλούσιος προβληματισμός και μερικές από τις πλευρές του θέματος που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:

 

«Την περίοδο 1996-2008 ενισχύθηκε η πολιτική χορήγησης δανείων και κυρίως η παροχή των  στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες με τα στεγαστικά δάνεια, όπως και με τα καταναλωτικά, μπόρεσαν να πολλαπλασιάσουν την κέρδη τους, με τα ψηλά επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Την περίοδο 1996-2001 παρατηρείται συνεχής μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των κτισμάτων κατοικιών και της ιδιοκατοίκησης. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις των δανείων που δινόταν χωρίς τις επαρκείς προϋποθέσεις για τη σίγουρη αποπληρωμή τους (ύψος εισοδημάτων δανειολήπτη) οι τράπεζες είχαν τις εξασφαλίσεις τους με την υποθήκευση των ακινήτων.

Έτσι,  σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο απόθεμα κατοικιών τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Τα απούλητα νέα ακίνητα υπολογίζονται σε 400.000. Από την άλλη η υπερφορολόγηση των ακινήτων την περίοδο του μνημονίου, έχει αντιστρέψει την κατάσταση, ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2010 πληρώσαμε φόρους για τα σπίτια μας 487 εκ. ενώ πέρσι το 2013 το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 2,75 δις. (αύξηση περίπου 550 %)

Οι τράπεζες επιδιώκουν την απεμπλοκή τους από τη διαχείριση των υποθηκευμένων ακινήτων και τα πουλούν σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια ελληνικών και ξένων συμφερόντων (παλιά και νέα που συγκροτούνται για την περίσταση) τα οποία αναζητούν πάνω σε αυτά τα ακίνητα νέα πεδία κερδοσκοπίας. Αγοράζουν κόκκινα δάνεια μαζί με τις υποθήκες τους (τα προσημειωμένα ακίνητα) από τις τράπεζες και προσανατολίζονται σε κερδοσκοπικά παιγνίδια όπως την επιβολή μορφής ενοικίου στους χρεωμένους ιδιοκτήτες αλλά και από τους πλειστηριασμούς (αγοραπωλησίες, κ.α.), αλλαγή του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών με υποβάθμιση αρχικά και αναβάθμιση στη συνέχεια κ.α.  Οι συνέπειες που έχουν επέλθει ή αναμένεται να έρθουν από τη πολιτική αυτή, είναι:

1. Από τις Τράπεζες

Αν όλα πάνε όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση, θα έχουμε από το 2014 ένα κύμα πλειστηριασμών που θα πλήξει τους ήδη πιο χτυπημένους (άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, φτωχούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.α.). Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν πάρει δάνεια και από αυτά 1 εκατ. είναι στεγαστικά. 

Ήδη, για 70.000 δάνεια έχουν συμφωνηθεί κάποιας μορφής ρυθμίσεις με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους. Από τα στεγαστικά το 23% (περίπου 200.000) είναι ήδη σε καθυστέρηση (κόκκινα). Μετά από την άρση της προστασίας θα κινδυνεύουν συνολικά 180.000 ακίνητα να βγουν στο σφυρί (για το 2014 ο αριθμός αυτός εκτιμάται σε 27.000 ακίνητα), αφού σήμερα 8 στις 10 κατοικίες που είναι υποθηκευμένες σε κόκκινα δάνεια, προστατεύονται, επειδή είναι πρώτη κατοικία. 

2. Από τις εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία

Τα Χρέη με τα στοιχεία που δίνουν αφορούν περίπου 2,6 εκ. φυσικά πρόσωπα και περίπου 2 εκ νοικοκυριά. Παράλληλα επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που στην πλειοψηφία αφορούν καταθέσεις μισθών και συντάξεων. Μάλιστα, στις καταθέσεις μας αυτές, θέλουν να περιορίσουν το όριο προστασίας τους σε 600 ευρώ από 1000 και σε 2 μέρες από την κατάθεση του μισθού ή της σύνταξης. Ενώ, οι εφορίες το προηγούμενο διάστημα δεν δίστασαν να βγάλουν ακόμα και σπίτια ανέργων (πρώτη και μοναδική κατοικία) σε πλειστηριασμό για οφειλή φόρων κάτω από 2.000 ευρώ

 

Μόνο τον Οκτώβριο του 2013 οι εφορίες έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και συνολικά το 10μηνο 14.197 ακίνητα ή 56 σπίτια η πλειοψηφία των οποίων προφανώς και δεν είναι μεγαλοοφειλέτες ή μεγαλοεισοδηματίες

 

Παράλληλα, τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους ή τους αγρότες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές διακόπτουν την υγειονομική και συνταξιοδοτική κάλυψη, προβαίνουν σε εντολές πληρωμής και κατασχέσεις, ακόμα και σε απειλές πλειστηριασμών, διεκδικώντας έντοκα τις εισφορές μας, για απόλυτα μηδενικές παροχές από την πλευρά τους. Ενώ, οι επιτροπές επανεξέτασης αναπηρικών συντάξεων, μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας και έτσι κόβουν αναπηρικές συντάξεις και αναδρομικά.

3. Από τις ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες.

Μόνο στη ΔΕΗ έχουν γίνει διακοπές παροχής ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς σε 350.000 κατοικίες ενώ οι διακανονισμοί λόγω αδυναμίας πληρωμής ανέρχονται σε 1 εκ.. Ενώ,για παράδειγμα στην Αθήνα η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει ακόμα και σε αναγγελία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ανέργου από το Πέραμα για χρέος. Και από δήμους που χειρίζονται ύδρευση ή αποχέτευση έχουν απειληθεί κατασχέσεις. Ενώ, η WIND επίσης έχει απειλήσει πλειστηριασμό κατοικίας για χρέος 200 ευρώ.

Αυτή η νέα κατάσταση με την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και με τις επικείμενες μαζικές εξώσεις θα αλλάξει εντελώς το τοπίο. Αν συνεχιστεί θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός νέο-αστέγων που δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Για να αντιπαλέψουμε στην πόλη μας την κατάσταση αυτή που πάνε να δημιουργήσουν θεωρούμε ότι απαιτείται μιας κοινής Επιτροπής Αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ σε Πλειστηριασμούς, Κατασχέσεις, Διακοπές Ρεύματος & Νερού.

Μιας Επιτροπής Αγώνα, που θα συγκροτείται από συλλογικότητες φορείς, επιμελητήρια, συλλόγους, σωματεία, κινήσεις, πολίτες, με προσανατολισμό την κοινή μας δράση, και παρέμβασή, που θεωρούμε ότι θα πρέπει να κινείται στις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις:

  • Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι, επαγγελματικός χώρος, χωράφι σε χέρια τραπεζίτη, τοκογλύφου ή κράτους. Η στέγαση δικαίωμα όλων ελλήνων και αλλοδαπών.
  • Επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου και όσα δεν έχουν δηλωθεί με ιδιοκτήτη στην απογραφή του κτηματολογίου). Λειτουργία Οργανισμού για τη διασφάλιση εργατικής κατοικίας στη βάση των λαϊκών αναγκών.
  • Κατάργηση όλων των φόρων της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα λογικό όριο (π.χ. 140 τμ) αλλά και των φόρων των ακινήτων που δεν δημιουργούν εισόδημα. Κατάργηση της φοροληστείας του λαού. Να μπουν φόροι και όχι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.
  • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και γενικά των φτωχοποιημένων στρωμάτων.
  • Παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες ενέργεια, νερό είναι κοινωνικά αγαθά για είναι για όλους. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού. Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου. Στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες αυτές οι υπηρεσίες.
  • Όχι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων για χρέη των λαϊκών στρωμάτων προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
  • Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να λειτουργούν με εργατικό – λαϊκό έλεγχο και για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Τέλος αν θέλουμε την άμεση βελτίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δηλαδή την βελτίωση της δικής μας ζωής, θα πρέπει να ζητήσουμε την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, την ανατροπή κάθε κυβερνητικής πολιτικής που αποδέχεται και διαχειρίζεται την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Να ζητήσουμε την διαγραφή του χρέους με άμεση στάση πληρωμών στους πιστωτές. Να φύγει η τρόικα ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ.»

Επιτροπή Αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ
σε Πλειστηριασμούς, Κατασχέσεις,
Διακοπές Ρεύματος & Νερού

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή