"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

ΑΕΚ: Η χαμένη ευκαιρία, το… γαμώτο και ο Παπασταθόπουλος!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που ήταν καλύτερη του αντιπάλου της στην Τούμπα, εστιάζει στο υπόλοιπο της σεζόν και έχει υστερόγραφα που δεν χάνονται

Καλή εβδομάδα να έχουμε… Για την ΑΕΚ η επόμενη μέρα της αναμέτρησης στην Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ δικαιολογημένα βρίσκει όλους στο «κιτρινόμαυρο στρατόπεδο» απογοητευμένους και στεναχωρημένους! Σκασμένους ίσως να είναι η πιο σωστή λέξη… Το πλέον σημαντικό είναι ότι όλοι τους δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι με το ισόπαλο αποτέλεσμα αφού είναι πραγματικότητα ότι αν κρίνουμε από τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού, κατά γενική ομολογία, η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που ήταν καλύτερη στο χορτάρι αν εξαιρέσουμε το διάστημα από το 20′ έως το 40′ με 42’…

Σε εκείνο το 20λεπτο (από το γκολ που σημείωσε κι έπειτα) η ΑΕΚ περίμενε απλά το… μοιραίο αφού είχε καταφέρει να προηγηθεί στο καλό της κομμάτι παιχνιδιού στο πρώτο 45λεπτο που ήταν από το πρώτο λεπτό έως εκείνο που έφερε το υπέροχο σε δημιουργία και εκτέλεση τέρμα του Σάκχοφ. Η ατομική προσπάθεια του Λιβάια με το τσίμπημα της μπάλας και η μεταβίβασή του στον Λιβάι Γκαρσία που έκανε πάρτι (γενικά χθες μιας και ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης και ακολούθησε ο Σβάρνας και ο Βιεϊρίνια) από τα δεξιά και έδωσε έτοιμο γκολ στον Ουκρανό!

Το «γαμώτο» ήταν η λέξη που άκουγες απ’ όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ με τη λήξη της αναμέτρησης. Το οποίο δεν αρκεί! Μάλιστα ο Μανόλο Χιμένεθ είδε τους ποδοσφαιριστές του σκασμένους και προσπάθησε (και) στο αεροδρόμιο να τους ανεβάσει ενόψει της συνέχειας. Αυτό πρέπει όμως να είναι το συναίσθημα… Σωστά δεν αισθάνθηκε κανείς ικανοποίηση με το ισόπαλο αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να είσαι δυο φορές μπροστά στο σκορ, να ‘χεις ευκαιρίες να το τελειώσεις με ένα τρίτο (ειδικά εκείνη με τον Λιβάια), αλλά να μην τα καταφέρνεις και να είσαι ικανοποιημένος….

Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ έχασε στην Τούμπα τη μεγάλη ευκαιρία να διατηρήσει τις όποιες μαθηματικές ελπίδες για να δώσει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα με δεδομένο ότι ακολουθούσε το ντέρμπι στο Φάληρο μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο όμως… Στην πραγματικότητα οι «μαχαιριές» για την Ένωση στο κομμάτι διεκδίκησης του πρωταθλήματος είναι οι αναμετρήσεις με Παναθηναϊκό και Βόλο στα οποία όφειλε αν ήθελε να πρωταγωνιστήσει να μαζέψει έξι βαθμούς και βρήκε μόλις έναν (αυτόν άξιζε ΜΟΝΟ για να μην παρεξηγηθώ)!

Εξαιρετικός Χιμένεθ και στην Τούμπα…

about:blank

Εννοείται πως στην αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν και πάλι εκείνος που πρωταγωνίστησε με τις σωστές επιλογές στην ενδεκάδα (αν εξαιρέσουμε τον Μάνταλο που ήταν κακός αλλά είχε απώλεια συγγενικού του προσώπου και δεν έπρεπε να παίξει αλλά δεν το γνώριζε ο κόουτς) και τη διαχείριση του παιχνιδιού… Πολύ σωστά το πήγε το έργο, διάβασε έξυπνα το μας και έκανε τις αλλαγές που έπρεπε, ίσως χρειαζόταν νωρίτερα να επέμβει, αλλά δεδομένα άξιζε να είναι ο νικητής.

Διάβαζα τις προηγούμενες μέρες από όσους ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ και γράφουν, τους άκουσα και στο ράδιο, σχετικά με τις αναλύσεις τους για την ΑΕΚ ότι πρόκειται για μια πολύ προβλέψιμη ομάδα Χιμένεθ, που γνωρίζει πολύ καλά μόνο να αμύνεται και στην επίθεση εστιάζει στις επιθετικές αρετές και ικανότητες των προσώπων. Σα να λέμε ότι δεν έχει συμμετοχή σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ο Ανδαλουσιανός τεχνικός. Τα κείμενά τους δε ήταν σχεδόν… copy paste (όπως συνηθίζουν και σε άλλες περιπτώσεις) και αρκετά διασκεδαστικά…

Επέμεναν δε να υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ ανώτερος παραγωγικά – επιθετικά, ότι θα βάλει πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ και πως θα μπορέσει να επιβληθεί και να κυριαρχήσει με κατοχή και ποδόσφαιρο επιθετικής πρωτοβουλίας. Αυτό πότισε μάλλον και την ομάδα τους, τον Πάμπλο Γκαρσία και τους συνεργάτες του (αν και δεν επιτρέπεται), με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ματς και να μοιάζουν όλοι στον ΠΑΟΚ… χαμένη στη μετάφραση: η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο, επέβαλλε τον ρυθμό της στο ματς, έβγαινε με σχέδιο και σωστά στο αντίπαλο πρώτο τρίτο και θα μπορούσε έως το 20′ να ‘χει κάνει το ματς 0-2!

Στο ίδιο διάστημα ο ΠΑΟΚ δεν παρουσιάστηκε στο γήπεδο και έμοιαζε ανίκανος έστω να καταλάβει τι παίζει ο αντίπαλος και πως τον έχει εγκλωβίσει έτσι με αποτέλεσμα να μην παράγει, να μην έχει κατοχή και να μη μπορεί να αμυνθεί σωστά ταυτόχρονα. Το γκολ της ΑΕΚ τους αφύπνισε και τον Γκαρσία που έπειτα έκανε καλό κοουτσάρισμα και αξίζει να το σημειώσουμε… Η Ένωση αντίθετα και οι παίκτες της έβγαλαν την… ασθένεια επί Καρέρα του «βάζουμε γκολ και μετά αλλάζουμε το παιχνίδι μας για να μη δεχτούμε». Νομοτελειακά θα το δεχτείς! Ο Χιμένεθ ήταν εξαιρετικός λοιπόν και παρουσίασε μια πολύ καλή ομάδα τη στιγμή που υποχρέωσε τον αντίπαλο να κάνει κακό ματς (όπως παραδέχτηκαν όλοι οι πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ).

Δεν το τέλειωσε ο Λιβάια και…

Η προβληματική εικόνα στις στατικές φάσεις και στο διάστημα από το 20′ έως το 40′ προκαλούσε άγχος στον Ενωσίτη σχετικά με το πώς θα μπει στο δεύτερο 45λεπτο η ομάδα του. Έως το 50′ είχε καταλάβει όποιος έβλεπε το ματς, αρκούσε ένα 5λεπτο πραγματικά, ότι η ΑΕΚ ξεκίνησε όπως και στο πρώτο κομμάτι του αγώνα με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει. Αυτή τη φορά ακύρωσε για μεγαλύτερο διάστημα το παιχνίδι του ΠΑΟΚ και σύμφωνα με όλους θα έπρεπε να το τελειώσει πριν τη φάση της ισοφάρισης. Δεν θα εστιάσω στο λάθος του Λάτσι και το… έγκλημα Αθανασιάδη διότι και στον αντίποδα έγιναν προσωπικά λάθη στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ (όχι τόσο μεγάλα όσο του Αθανασιάδη).

Προτού φτάσουμε στο τέρμα που έκανε ο ΠΑΟΚ στη μοναδική ουσιαστικά φάση που του πρόσφερε η ΑΕΚ, άλλη δεν είχε και δεν μπορούσε καν να δημιουργήσει τέτοια για να βρει γκολ, η ομάδα του Μανόλο όφειλε να είχε τελειώσει το ματς. Ειδικά στη φάση με πρωταγωνιστές τον κορυφαίο του αγώνα Λιβάι Γκαρσία και τον πολύ καλό χθες (ίσως να έπρεπε να μείνει στο ματς αντί του Μάνταλου αλλά ήθελε παίκτη επιπλέον στον άξονα ο Ισπανός δικαιολογημένα) Μάρκο Λιβάια όπου το πλασέ του ήταν καλό αλλά όχι αποτελεσματικό… Εκεί δεν το τελείωσε το ματς ο Κροάτης και η ΑΕΚ.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και ήθελε η Ένωση. Υπάρχει λογικά κι αναμενόμενα πίκρα και απογοήτευση… Ωστόσο η εικόνα προκάλεσε και επιτρέπει την αισιοδοξία για το μέλλον και πολύ περισσότερο για μια ΑΕΚ πρωταγωνίστρια εντός συνόρων αρκεί να ενισχυθεί το καλοκαίρι σημαντικά στις θέσεις που δεδομένα πονάει! Η εγγύηση που λέγεται Μανόλο Χιμένεθ υπάρχει και σου αποδεικνύει ότι με στήριξη θα καταφέρει αυτό που αναζητούσε αλλού αδίκως η διοίκηση, σε άλλα πρόσωπα για τον πάγκο της…

Μέχρι τότε η ομάδα οφείλει να συνεχίσει να βελτιώνεται και το club με τα κατάλληλα πρόσωπα να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιολόγηση του δυναμικού, να εμπεδώσει μέσα από τα ματς ποιοι της κάνουν και ποιοι όχι και να φτάσει έτσι στη σωστή και ουσιαστική εξέλιξη και βελτίωση του ρόστερ της. Αυτή η σεζόν πέρα από τα αρνητικά της που τα έχουμε επισημάνει και υπογραμμίσει με έμφαση και κάθε τρόπο μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη ευκαιρία για την ΑΕΚ (δυστυχώς διότι αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως απέτυχε πάλι και αυτή είναι η πραγμακότητα έως τώρα, ωμή και σκληρή). Αν και εφόσον αντιληφθούν πραγματικά τα προβλήματα και τα λύσουν!

Υγ: Επέλεξε Ολυμπιακό ο Παπασταθόπουλος… Δεν μου προκαλεί εντύπωση και προσωπικά θεωρούσα ότι θα γίνει (το καλοκαίρι μάλιστα θεωρούσα που μας πέρασε) μετά την ανάρτησή του έπειτα από την αναμέτρηση της Άρσεναλ με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο που είδε άλλα… έργα απ’ αυτά που έγιναν. Φανέρωνε ξεκάθαρη επιθυμία και άνοιγμα στους «ερυθρόλευκους» εκείνη του η στάση. Άλλωστε εκεί θα βρει και τους κουμπάρους του… Ο πρώην διεθνής στόπερ προφανώς επέλεξε Ολυμπιακό λόγω κουμπάρων και αγωνιστικών δεδομένων, επειδή θα παίξει τώρα Europa και ίσως να ‘χει την πιθανότητα να παίξει του χρόνου και Champions League. Η ΑΕΚ σωστά του έκανε πρόταση αφού το ήθελε και καλά έκανε και έφτασε στο ένα εκατ. ευρώ και έβαλε και μπόνους. Εγώ δεν θα έκανα και θα πήγαινε σε άλλον ποδοσφαιριστή καλύτερο που με τέτοια λεφτά βρίσκεις (εύκολα). Δεν είναι ενοχλητικό ότι επέλεξε Ολυμπιακό. Αφού το γουστάρει καλά κάνει… Με μια ποδοσφαιρική χρονιά στην ΑΕΚ δεν είναι δα και κάποια μορφή μεγάλη της ιστορίας της Ένωσης, ούτε καν! Ούτε οι κλασικές και άστοχες δηλώσεις (ανάλογες με όλων) περί «δεν έχει σημασία το οικονομικό και προτεραιότητα είναι η ΑΕΚ μόνο στην Ελλάδα», ή εκείνες μόλις πριν λίγο καιρό στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη (στον οποίο τέλειωσε όλος ο γνήσιος ρομαντισμός σε οπαδικό επίπεδο ποδοσφαιριστή, δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ άλλος σαν αυτόν, τι να κάνουμε, ένας και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ) τότε στο OPEN ότι «δεν έρχομαι πίσω προτιμώ να πάω Κίνα ή ΗΠΑ για την εμπειρία, αλλά Ελλάδα και όπως είναι το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει περίπτωση». Είμαστε στο 2021 και έχω εμπεδώσει πόσο δεν το ‘χουν οι ποδοσφαιριστές στο να μιλάνε και στο να χρησιμοποιούν το μυαλό τους (το όποιο…). Εμένα με ενόχλησε μόνο ότι δεν σεβάστηκε την πρόταση της ΑΕΚ που τον προσέγγισε πρώτη και πήρε την προσφορά της και την χρησιμοποίησε. Μόνο αυτό… Γι’ αυτό και ΣΩΣΤΑ η ΑΕΚ απέσυρε την πρότασή της την Κυριακή της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο. Διότι κατάλαβαν ότι δεν ήθελε χρόνο για να το συζητήσει σοβαρά, άλλωστε είχαν ήδη περάσει πολλές μέρες απ’ την κατάθεση πρότασης ενός εκατ. ευρώ από την Ένωση. Δεν απάντησε ναι, ή όχι, διότι περίμενε απ’ έξω ίσως κάτι προτού πει το «ναι» στον Ολυμπιακό όπως είχε ήδη αποφασίσει να κάνει. Στο ερώτημα «γιατί δεν δώσαμε προθεσμία αφού δίνουμε σε άλλους;» που είναι εύλογο η απάντηση είναι εύκολη: μα δεν ήθελε να ‘ρθει στην ΑΕΚ, είχε μπόλικο χρόνο αν πραγματικά το ήθελε να αποφασίσει. Όσο για το «και γιατί έβγαλαν ανακοίνωση τώρα που επέλεξε Ολυμπιακό και όχι όταν έκαναν την πρόταση;», νομίζω σωστά η ΑΕΚ σεβάστηκε τον ποδοσφαιριστή και δεν το επικοινώνησε για να μη τον βάλει σε μεγαλύτερη πίεση – υποχρέωση απέναντι στο παλιό του club και τον κόσμο της Ενωσης. Εγώ ΔΕΝ θα το έκανα, θα φώναζα την ίδια ώρα την προσφορά του ενός εκατ. ευρώ (υπήρχαν και μπόνους) αλλά εγώ ευτυχώς δεν είμαι στην ΑΕΚ. Την υγεία του να ‘χει και εύχομαι ολόψυχα απόλυτη αποτυχία σε ΟΛΑ τα επίπεδα με τη νέα του ομάδα…

Υγ2: Η ανάγκη ενίσχυσης της ΑΕΚ ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Αυτά… Κανονικά δεν χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο διότι και για κεντρικό αμυντικό που ΔΕΔΟΜΕΝΑ θα πάρει και σημαντικό το καλοκαίρι η Ένωση, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος στο σχεδιασμό, με βαρβάτο γκολκίπερ μπορείς να κερδίσεις και σε αυτή τη θέση όσους ήδη έχεις. Με διαφορετική αυτοπεποίθηση παίζεις όταν ξέρεις ότι έχεις εγγύηση πίσω σου και αλλιώς όταν δεν… Το δεύτερο λάθος του Αθανασιάδη στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ (για μένα φέρει ευθύνη και στο πρώτο αφού έπρεπε να βγει πειστικά και δυναμικά να διώξει) είναι συγκέντρωσης 100%! Αλλά κι αυτό κάτι δείχνει… Όχι μόνο τερματοφύλακα ε, μην παρεξηγηθώ!

Υγ3: Η περίπτωση του Όλεγκ Νταντσένκο που αποκάλυψε το gazzetta.gr για το δεξί άκρο της άμυνας της ΑΕΚ συνιστά επιλογή που έρχεται να κουμπώσει σε χαρακτηριστικά με αυτή του Μπακάκη. Ότι λείπει εννοώ από τον Έλληνα μπακ… Φουλ επιθετικός δεξιός αμυντικός ο 26χρονος Ουκρανός που μπορεί να παίξει και πιο μπροστά από τον Μπακάκη (όπως είχαμε δει να συμβαίνει με Γκάλο επί Μανόλο) και έχει εξαιρετική σέντρα, φοβερή ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και γι’ αυτό έχει ασίστ… Δείχνει να χρειάζεται δουλειά στο αμυντικό κομμάτι παιχνιδιού του. Ρισκάρει πολύ λόγω αυτοπεποίθησης και αυτά πρέπει να τα τιθασεύσει στην ΑΕΚ, θα του το επιβάλλει ο Χιμένεθ! Όλα όμως όπως πάντα θα φανούν στο χορτάρι…

Υγ4: Στα πρόσωπα του αγώνα σημειώνω παραπάνω για τον κορυφαίο του ματς Λιβάι Γκαρσία και ότι σε απόδοση και παρουσία από κοντά ήταν ο Στράτος Σβάρνας. Έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, σημείωσα ένα λάθος σε προσπάθεια απομάκρυνσης μόνο το οποίο δεν προκάλεσε πρόβλημα, έσωσε ένα τετ α τετ το οποίο ο αντίπαλος φορ το έκανε σωστά αλλά αδύναμα (βέβαια παρά την προσφορά λάθος του Μάνταλου ήταν δύσκολο γιατί βγήκε σωστά ο Αθανασιάδης) και γενικά έσβησε τον φορ του ΠΑΟΚ και τον έκανε αλλαγή! Πολύ καλός μετά τις πρώτες δυο μονομαχίες τους ήταν και ο Μπακάκης με αντίπαλο τον καλύτερο παίκτη του αντιπάλου φέτος, τον Τζόλη, ο οποίος ειδικά στο δεύτερο 45λεπτο δεν θυμάται κανείς αν έπαιξε! Μια χαρά και ο Λιβάια που είχε πολύ ένταση, καθαρό μυαλό και καλό τακτικά παιχνίδι. Δεν τον ήθελε η μπάλα στο γκολ… Από την είσοδο του Σιμάνσκι περίμενα περισσότερα και δεν τα είδα (ο Σάκχοφ πήγε πολύ καλύτερα απ’ τον Πολωνό)!

Υγ5: Παράπονα απ’ τη διαιτησία ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το ματς με την ΑΕΚ. Για μένα κακώς αλλά το ακούω και το δέχομαι. Δεν βλέπω κάτι τρελό στη μοναδική φάση που σωστά την έψαχναν και την είδαν ξανά και ξανά… Αυτή του Ουάρντα και του Λόπες. Όχι για το παπούτσι που «δεν βγαίνει μόνο του» όπως εκτός πραγματικότητας υποστήριξε ο Βιεϊρίνια αν δεν κάνω λάθος. Μόνο στην ΑΕΚ έχω δει παπούτσι να φεύγει δίχως καν μαρκάρισμα με ΣκόκοΧετεμάι, πιο παλιά Χατζή (ναι τον Συμεών εννοώ), Αλεξανδρή και άλλων πολλών… Αν υπάρχει κάτι που ΔΕΝ φαίνεται όπως είπε και ο Κάκος (δεν αναφέρω τους άλλους που είπαν ότι ΔΕΝ υπάρχει σε κάποια φάση πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ για ευνόητους λόγους) θα είναι στο χέρι που απλώνει -αλλά φαίνεται ότι ΔΕΝ σπρώχνει- ο Λόπες στον Αιγύπτιο ο οποίος θαρρώ ΟΛΟΙ γνωρίζουμε πόσο εύκολα βουτάει ΣΥΝΕΧΕΙΑ… Για τη φάση με το χέρι του Λιβάια που γύρισε τη φάση πίσω για φάουλ (καλά ότι υπήρξε κάποιος να πει για δεύτερη κίτρινη είναι για… κρέμασμα και να μη γράψει ξανά ούτε στα νέα της γαρδένιας για υποτίθεται χέρι -μπράτσο- σε προσπάθεια κοντρόλ στο κέντρο) όπου ο Βιεϊρίνια έφυγε για να κόψει μόνο πόδια του Λιβάι Γκαρσία δεν άκουσα ούτε αναφορά όμως. Το VAR είναι για τα φάουλ; Πάντως σωστά γύρισε η φάση πίσω μοιάζει χέρι του Λιβάια.

Photo Credits: Κώστας Τόπας

gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης