Η εκτέλεση πέντε Καλαρρυτινών ,28/12/1943.
Η Αμφιθέα (Γκιούλμπερι) Λάρισας ,ήταν ο τόπος που ξεχείμαζαν αρκετές οικογένειες Καλαρρυτινών.Στο πλάτωμα ,πίσω από το μνημείο(2η φωτ) ,είχαν στήσει τις αχυροκαλύβες τους σχεδόν 30 οικογένειες ,συγγενείς και αγαπημένοι μεταξύ τους.
Εκείνη η μέρα του Δεκέμβρη έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή τους καθώς οι μηχανές με τους Γερμανούς ανηφόριζε το μονοπάτι προς το κονάκι, οι στρατιώτες ορμούσαν στις καλύβες άρπαζαν και ξεχώριζαν τους άνδρες και τους έστηναν στη ρεματιά ,πίσω από τις καλύβες.Η κατηγορία, υπόθαλψη ανταρτών ή συμμάχων.
Τελικά μετά από πιέσεις, παρακάλια καταλήγουν σε 5 άτομα , άνδρες, παιδιά και ανένδοτοι προχωρούν στην αποτρόπαια πράξη της εκτέλεσης.
Γεώργιος Μίντζας. 19 ετών
Αθανάσιος Κατσιγιάννης 17ετών
Απόστολος Μόκας 28 ετών
Ηλίας Μόκας 41 ετών
Πέτρος Γκουτζαμανης 43 ετών.
Οι γυναίκες πετάγονται αλαφιασμένες από τις καλύβες .Πίστευαν ότι θα τους οδηγούσαν στη Λάρισα ,στη φυλακή.Η μικρή Σπυριδούλα τρέχει και αγκαλιάζει το πατέρα της που ήταν ζωντανός.Η χαριστική βολή από το Γερμανό σκοπό καθώς έτρεχε να προλάβει τους άλλους που ήταν ήδη στις μηχανές τους ,στιγμάτισε για πάντα την αθώα ψυχή της μικρής.
Εκείνο το παγωμένο πρωινό του Δεκέμβρη η ζωή έδειξε το χειρότερο πρόσωπο της στους φιλόπονους και απλοϊκούς Καλαρρυτινούς.Η Άνοιξη ,εκείνη τη χρονιά ,δεν ήρθε για αυτούς .Ο κούκος δεν σήμανε τη ώρα της αναχώρησης.
Με σκυφτούς ώμους και μαύρες σκέψεις πήραν,το Μάιο ,το δρόμο για τα βουνά.Οι θύμισες ασήκωτες,ο πόνος για τους αγαπημένους αβάσταχτος και όταν σήκωναν τα μάτια ψηλά ,καθώς περνούσαν το πέρασμα του Μπάρου, ένιωθαν τις ψυχές τους να φτερουγίζουν πάνω από το αγαπημένα βουνά της Πίνδου.
Οι χωριανοί έστησαν, εκεί στη ρεματιά που εκτελέστηκαν, ένα απέριττο μνημείο, εικονοστάσι.Η πολιτεία μέχρι τώρα ήταν απούσα.
Είναι η πρώτη χρονιά ,μετά από ενέργειες αρκετών χρόνων από πλευράς Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτινών που παρευρίσκεται και η επίσημη πολιτεία.Το μνημείο εξωραΐστηκε αλλά παραμένει απέριττο , όπως ταπεινή ήταν και η ζωή των εκτελεσθέντων, για να θυμίζει και σε αυτούς που έρχονται την αδικία και το παράλογο του πολέμου .
Η επιμνημόσυνος δέηση έγινε χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λάρισας κ.κ Ιερωνύμου.Παραβρέθηκαν επίσημοι φορείς της αυτοδιοίκησης, βουλευτές , ανώτατοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων(αρχηγός ΑΤΑ) ,φορείς συλλόγων και πλήθος απλού κόσμου, Καλαρρυτινών και όχι μόνο.Κύριος ομιλητής ,με μαρτυρίες συγγενών των εκτελεσθέντων, ο Απ. Σακογιάννης.
Αθάνατοι!!!