"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

36.6 C
Trikala

Ακαθάριστα οικόπεδα: 75.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα την πρώτη εβδομάδα της παράτασης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 75.000 πολίτες δήλωσαν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους «μόνο» την πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως μάλιστα τονίζει, συνολικά έχουν υποβληθεί 574.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας επισημαίνει: «Μόνο την πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε, πάνω από 75.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα και δήλωσαν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ απομένουν 10 ημέρες μέχρι την εκπνοή της νέας προθεσμίας. Συνολικά έχουν υποβληθεί 574.000 δηλώσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες στηρίζουν έμπρακτα στο πεδίο της πρόληψης τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες μας φέτος το καλοκαίρι».

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, έπειτα από τη σύσταση του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών. Η σχετική προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα, 30 Ιουνίου, ωστόσο πήρε παράταση για τις 15 Ιουλίου.

Γιατί ελήφθη η απόφαση για παράταση

«Μια νέα κουλτούρα πρόληψης φαίνεται ότι διαμορφώνεται στους πολίτες της χώρας, όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις στην πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας akatharista.apps.gov.gr.

459.252 πολίτες έχουν δηλώσει έως σήμερα στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 189.500 δηλώσεις, που αποδεικνύει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να καθαρίζουν τις περιουσίες τους.

Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τις ιδιοκτησίες μας, τους γείτονές μας και τον τόπο μας και συμβάλλουμε καθοριστικά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κατά τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Για αυτό το λόγο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες -και μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)- αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα μέχρι τις 15.07.2024».

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τον νόμο η μη δήλωση για ένα ακίνητο στην πλατφόρμα επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλλει ψευδή στοιχεία ή εάν δεν κάνει καθόλου δήλωση το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και 50.000 ευρώ.

Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την έκταση και επικινδυνότητα του ακινήτου και είναι στην κρίση του κάθε Δήμου.

Πώς θα κάνετε τη δήλωση

Ααπό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο “Ακαθάριστα Οικόπεδα” στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης