Ακατανόητη παραπομπή του Σάκη Παπαδόπουλου, την ώρα που η Υγεία νοσεί Reviewed by Momizat on . Στη μνημονιακή Ελλάδα, είναι πιο σημαντικό να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, παρά να ασχολείσαι με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αν αυτό το έκαναν οι απ Στη μνημονιακή Ελλάδα, είναι πιο σημαντικό να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, παρά να ασχολείσαι με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αν αυτό το έκαναν οι απ Rating: 0

Ακατανόητη παραπομπή του Σάκη Παπαδόπουλου, την ώρα που η Υγεία νοσεί

Ακατανόητη παραπομπή του Σάκη Παπαδόπουλου, την ώρα που η Υγεία νοσεί

Στη μνημονιακή Ελλάδα, είναι πιο σημαντικό να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, παρά να ασχολείσαι με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αν αυτό το έκαναν οι απλοί πολίτες, θα ήταν μια προβληματική κατάσταση. Όταν, όμως, το κάνει η ίδια η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Υγείας, τότε, φαίνεται ότι ίσως η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από προβληματική.

Του Θανάση Μιχαλάκη

Η κατάσταση έχει ως εξής:
Στο υπουργείο Υγείας λειτουργεί το ΣΕΥΥΠ: (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας). Ένα Σώμα, δηλαδή, που ελέγχει, εάν τηρούνται οι νόμοι. Λογικό, θα πει κανείς. Και μάλιστα, επιδιωκόμενο. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό το Σώμα, είναι η γραμμή πυρός της κυβέρνησης στο θέμα της υγείας; Είναι, δηλαδή, όλα εκείνα που ορθώς καταγγέλλονται και υφίστανται (όπως αποδεικνύεται), αλλά δεν αποτελούν λύσεις για την παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος; Με άλλα λόγια: είναι διαφορετικό ζήτημα η τήρηση των νόμων και διαφορετικό η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων στα Νοσοκομεία.
Η δίωξη

Και τώρα στα καθ’ ημάς, στα συγκεκριμένα:

Το ΣΕΥΥΠ αποφάσισε να παραπέμψει τον γνωστό μας τρικαλινό γιατρό, Σάκη Παπαδόπουλο! Οταν κάποιος ακούει αυτή την είδηση, απορεί. Είναι να μην απορεί; Δεν έδωσε κανένα δικαίωμα επί 35 συναπτά έτη, σεβαστός από όλους, σημείο αναφοράς, με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις, διακριτός και γνωστός.

Κι όμως! Το Σώμα αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί, διότι ένας γιατρός δεν πήγε στη συνέντευξη για κάλυψη θέσης διευθυντή κλινικής στο Νοσοκομείο Τρικάλων!

Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται…

Επρόκειτο για την προ τριετίας (!) επιτροπή, που επέλεγε τότε τους διευθυντές των κλινικών. Ενας εξ αυτών, είχε προσόντα και επελέγη πρώτος. Επειδή όμως κατέθεσε δικαιολογητικά και στον Βόλο, ο ίδιος επέλεξε τη θέση εκείνη. Οταν, λοιπόν, τον κάλεσαν για συνέντευξη, δεν προσήλθε, επομένως η επιτροπή στο Νοσοκομείο, επέλεξε τον δεύτερο. Τι πιο λογικό;. Αλλά ο γιατρός ζήτησε εκ των υστέρων να μάθει, γιατί δεν επελέγη (παρότι δεν προσήλθε στη συνέντευξη). Ασκησε, μάλιστα και προσφυγή επί υπουργίας Λοβέρδου, αλλά αυτή απορρίφθηκε. Και τώρα, τρία χρόνια μετά, το ΣΕΥΥΠ κάπου βρήκε αυτή την προσφυγή. Και θεώρησε ότι πρέπει να παραπεμφθεί ο κ. Παπαδόπουλος! Και όχι μόνο αυτό. Αλλά, βάσει μήνυσης που κατέθεσε ο εν λόγω γιατρός, η υπόθεση πήγε στην πταισματοδίκη και ο Σάκης Παπαδόπουλος κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω του γνωστού νόμου! Που οδήγησε τον Στέφανο Γκουλιώνη και τον Στέφανο Μπουλογεώργο σε διαθεσιμότητα… όπως και τη σύζυγο του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ… (για λόγους που δεν άπτονται των υπηρεσιακών τους καθηκόντων)

Είπε το ΣΕΥΥΠ ή το υπουργείο κάτι για τις τόσες ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Τρικάλων; Αν, δηλαδή, παραπεμφθεί ο Σάκης Παπαδόπουλος, θα έρθουν γιατροί; Θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ νωρίτερα; Θα υπάρχουν πρόσθετες υπηρεσίες;

 

Δεύτερη δίωξη

Επιπροσθέτως, το ΣΕΥΥΠ διώκει σε βαθμό κακουργήματος την επιτροπή της παλιάς Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ασχολείται με τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς. Γιατί; Διότι, όταν αγόρασε μαγνητικό τομογράφο για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, είχε προσφορά σε τέτοιο ύψος έκπτωσης (10%), που θα έπρεπε, βάσει νόμου, να ψάξει για μεγαλύτερη. Δηλαδή για 15%. Αλλά δεν το έπραξε, πιθανώς επειδή προτιμήθηκε να υπάρχει τομογράφος και όχι να χάνει το Δημόσιο χρήματα από την παραπομπή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό, προφανώς, δεν εξισώθηκε στον λογαριασμό. Και, ναι, πιθανώς τυπικώς να είναι σωστό το ζήτημα της παραπομπής. Αλλά, υπήρχε μελέτη, πόσα λεφτά γλίτωσε το Δημόσιο, από τις μη πραγματοποιηθείσες δαπάνες σε ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα;

Η πολιτική διάσταση

Ηδη από νωρίς σήμερα το απόγευμα, άρχισε ένα κυκλοφορεί στα Τρίκαλα εντονότατα η φήμη, ότι η δίωξη στον Σάκη Παπαδόπουλο, εμπεριέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμιγώς πολιτικά. Γνωστός για τις ιδέες του, ενεργός στην Ομοσπονδία των γιατρών, καταγγελτικός και καυστικός για τα ζητήματα της υγείας στο νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικώς… πολλοί σκέφτηκαν ήδη την πολιτική χροιά.
Αντιδράσεις

Προς το παρόν, αντέδρασε μόνο η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία των Νοσοοκομειακών Γιατρών. Λογικά, από σήμερα, θα υπάρξει συνέχεια. Πιθανώς και από κόμματα. Αλλά έχει σημασία, η ενεργοποίηση της κοινωνίας. Αυτής που τον στήριξε σε τόσες και τόσες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και καθημερινώς, στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ
Η ΟΕΝΓΕ για τους περιβόητους ελέγχους και τα διάτρητα πορίσματα του Σ.Ε.Υ.Υ.Π.

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει μετά από σωρεία γεγονότων ότι η πλειονότητα των επιθεωρητών του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. έχουν αναλάβει εργολαβικά τη συγκάλυψη των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να υπηρετήσουν τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ώστε ο Άδωνις Γεωργιάδης να ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς και οι μόνοι που ευθύνονται για τη δυσλειτουργία και τις διαμαρτυρίες των ασθενών και των συγγενών τους είναι «οι κοπανατζήδες γιατροί» και οι συνδικαλιστές. Καθόλου τυχαία οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ, ενώ το πάρτι διαφθοράς στην υγεία διαιωνίζεται, αυτοί επιδίδονται σε αχυρένιους ελέγχους συλλαμβάνοντας γαύρους και αφήνοντας τους καρχαρίες να κολυμπούν ελεύθερα. Καθόλου τυχαία, ενώ τα Νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις και ερημώνουν από ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό πληθύνονται τελευταία με αθρόους διορισμούς οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ.
Μετά τους περιβόητους «ελέγχους» στο Νοσοκομείο Κέρκυρας και αρκετά ακόμη Νοσοκομεία αποκλειστικά για την αναζήτηση και τον διασυρμό των εφημερευόντων γιατρών, την παραπομπή – ποινικοποίηση αιρετών γιατρών που εκπροσωπούσαν τους συναδέλφους τους σε Διοικητικά Όργανα του ΕΣΥ για την διαδικασία προμήθειας απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία, είχαμε πρόσφατα νέο κραυγαλέο κρούσμα αυθαιρεσίας, με πειθαρχική παραπομπή γιατρών που συμμετείχαν σε Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών, των οποίων οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ενοχοποίησαν την γνώμη και την κρίση τους.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι θα οδηγήσει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε άρνηση συμμετοχής στα Συμβούλια Κρίσης, με τραγικά αποτελέσματα για τις όποιες αναγκαίες μελλοντικές προσλήψεις νέων γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την συμπαράστασή της στον Σάκη Παπαδόπουλο, μέλος στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, πρότυπο έντιμου και ευσυνείδητου γιατρού και δημόσιου λειτουργού, τον οποίο αφορά και προσωπικά η πειθαρχική παραπομπή. Στο πρόσωπό του η παραπομπή παίρνει πλέον διαστάσεις πολιτικής δίωξης. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει να αξιοποιεί το ΣΕΥΥΠ ως μακρύ χέρι των πολιτικών της επιλογών και σκοπιμοτήτων, διασύροντας συλλήβδην τους γιατρούς του δημόσιου τομέα υγείας.

 

 

 

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας