Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια «καταπίνουν» το λαϊκό εισόδημα – Προ των πυλών μεγάλες ανατιμήσεις που θα πλήξουν τα νοικοκυριά Reviewed by Momizat on . «Δυσάρεστη, αλλά μια αναμενόμενη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το κυμα ανατιμησεων με το «Δυσάρεστη, αλλά μια αναμενόμενη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το κυμα ανατιμησεων με το Rating: 0

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια «καταπίνουν» το λαϊκό εισόδημα – Προ των πυλών μεγάλες ανατιμήσεις που θα πλήξουν τα νοικοκυριά

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια «καταπίνουν» το λαϊκό εισόδημα – Προ των πυλών μεγάλες ανατιμήσεις που θα πλήξουν τα νοικοκυριά

«Δυσάρεστη, αλλά μια αναμενόμενη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το κυμα ανατιμησεων με το οποίο βρίσκεται και θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί το νέο κύμα ακρίβειας σαν κάτι φυσιολογικό στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνει πως ένα σημαντικό ποσοστό από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα καταγράφεται ότι σχεδόν παρόμοιο ποσοστό θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στο προσεχές μέλλον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστά επιβαρύνσεων.

Έτσι, έχει προαναγγελθεί αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και του καφέ, ενώ σημαντικές είναι ήδη οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως τα κρέατα, το γάλα, τα τυριά, το λάδι, καθώς και τα οπωροκηπευτικά. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στα αρτοσκευάσματα από 5% έως 15%.

Μεγάλες αυξήσεις αναμένονται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 1,25 το κιλό στο αιγοπρόβειο γάλα, 20% υψηλότερα σε σχέση με το περυσινό γαλακτοκομικό έτος ενώ στο αγελαδινό οι τιμές κυμαίνονται στα 0,40 λεπτά από 0,38 λεπτά πέρυσι, επηρεάζοντας τις λιανικές τιμές στα ψυγεία των σουπερμάρκετ.

Ακόμα οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 15% σε λάδια, μπισκότα, κατεψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελεί η αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με τους πρώτους λογαριασμούς με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα να έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά.

Όσον αφορά στα υγρά καύσιμα, η απλή αμόλυβδη πωλείται κατά 17% ακριβότερα από την αρχή του έτους και το πετρέλαιο κίνησης κατά 19%. Την ίδια ώρα, «φουσκωμένη» αναμένεται και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που φαίνεται πως θα φθάσει στο 1 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει να διατίθεται έναντι 0,798 ευρώ το λίτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες «θα είναι παροδικό», ωστόσο τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που ήδη έχουν πληγεί από τα αντιλαϊκά μέτρα αυτής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αρκετά από τα οποία, επίσης παρουσιάζονταν ως παροδικά και προσωρινά, στενάζει καθημερινά για να τα βγάλει πέρα.

Είναι προκλητική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η πολιτική άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος, οι θέσεις απασχόλησης, η σωστή εποπτεία της αγοράς είναι τα μέτρα που ανθεκτικά και με διάρκεια θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στο να περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη μεταβατική περίοδο», την ώρα που η κυβέρνηση έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, έχει καταργήσει το 8ωρο, θεσμοθετώντας τις απλήρωτες υπερωρίες.

Τέλος, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το ζήτημα στην ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή