"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ακρίβεια: Αυξήσεις «φωτιά» έως 166% στις τιμές των οπωροκηπευτικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Προσωρινό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν το φρένο που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στο ρυθμό αύξηση των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, τα είδη διατροφής και κυρίως το ελαιόλαδο και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αυτά που τροφοδοτούν την ακρίβεια και φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., προκύπτει ότι η τιμή του ελαιολάδου τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 26%, γεγονός που αποδίδεται από τους παραγωγούς στις ελλείψεις στην αγορά, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η συγκομιδή της νέας σοδειάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο συμβόλαιο κλείστηκε στην τιμή των 9,25 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 8,5-8,7 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, η τιμή τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει σημαντικά. «Η τιμή δεν είναι αυτή που αναμέναμε. Ενώ είχε γίνει το πρώτο συμβόλαιο στα 9,25 ευρώ το λίτρο, από εκεί και μετά παρατηρείται μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και σήμερα η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι στην τιμή των 7,50 ευρώ», αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων – Πακίων Λακωνίας.

Φρούτα – λαχανικά

Μεγάλες αυξήσεις όμως, που αγγίζουν ακόμα και το 166% σε διάστημα μόλις ενός μήνα, καταγράφονται και στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα αγγούρια (2 τεμάχια) πωλούνταν στη χονδρική στις 9 Οκτωβρίου στα 0,30 ευρώ και ένα μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, η τιμή τους έχει φτάσει στα 0,80 ευρώ. Κατά 25% ακριβότερα διατίθενται στη χονδρική και τα φρέσκα κρεμμύδια, καθώς από τα 1,2 ευρώ στις 9 Οκτωβρίου ανήλθαν στα 1,5 ευρώ ένα μήνα μετά. Αυξημένες κατά 6% είναι και οι τιμές στις πατάτες Κύπρου και στις κόκκινες μακριές πιπεριές.

Στα φρούτα, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 20,5%, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα μήλα. Η χονδρική τιμή των μήλων ποικιλίας Γκράνι Σμιθ από το 1 ευρώ το κιλό πριν από έναν μήνα, πλέον διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ (+20%), ενώ κατά 9% ακριβότερα πωλούνται και οι άλλες ποικιλίες, Γκόλντεν Ντελίσιους και Στάρκιν Ντελίσιους. Και τα δαμάσκηνα (βανίλιες) όμως μέσα σε έναν μήνα ανήλθαν από τα 1,2 ευρώ στα 1,4 ευρώ το κιλό.

Μεγάλες αυξήσεις, σε ετήσια ωστόσο βάση, εμφανίζουν τα πορτοκάλια, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με τη χονδρική τιμή των Βαλέντσια να έχει εκτοξευτεί στα 1,70 από 0,70 ευρώ πέρυσι (+142,8%).

Στο ράφι

Οι ανατιμήσεις αυτές βέβαια έχουν περάσει και στα ράφια, καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να τις απορροφήσουν στο σύνολό τους.

Αν και στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν την πορεία των τιμών στο ράφι, εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να αποκλιμακωθούν το προσεχές διάστημα. «Το γεγονός ότι έχουμε ανατιμήσεις σε πιο πολλές κατηγορίες τροφίμων δείχνουν ότι μάλλον έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα», δηλώνουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.».

ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Προϊόν Τιμή σε € (9/10/2023) Τιμή σε €(9/11/2023) Μεταβολή (%)
Αγγούρια (ζευγάρι) 0,3 0,8 +166
Κρεμμυδάκια φρέσκα 1,2 1,5 +25
Πατάτες Κύπρου 0,85 0,90 +5,8
Πιπεριές κόκκινες μακριές 1,50 1,60 +6,6
Μήλα Γκράνι Σμιθ 1 1,20 +20
Μήλα Γκόλντεν Ντελίσιους 1,10 1,20 +9
Μήλα Στάρκιν Ντελίσιους 1,10 1,20 +9
Δαμάσκηνα βανίλιες 1,2 1,4 +16,6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης