"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Ακρίβεια: Στενάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά – Στο 24% ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Mε ανατροπές με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, φαίνεται ότι κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αποφάσισε να επαναφέρει στο 24% από 13% τον συντελεστή ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια.

Παράλληλα φαίνεται ότι θα επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και θα μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο και στον πολιτισμό.

Ειδικότερα στον μειωμένο συντελεστή 13%, θα παραμείνει και μετά την 1-1-2024, ο ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό. Εξαίρεση  θα αποτελέσουν, τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε κάποια και συγκεκριμένα στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά όχι στον καφέ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επανέλθει στο 24% ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά ή στο ανθρακούχο νερό, ενώ εξετάζονται εάν θα προστεθούν το εμφιαλομένο νερό, το τσάι, η μπίρα χωρίς αλκοόλ και τα ροφήματα σοκολάτας.

Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον προϋπολογισμό 2024 ο οποίος κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή. 

Ετσι από την 1η του νέου έτους μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για:

— Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.

— Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

— Πολιτισμό: Τα  εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.

— Όσον αφορά στον καφέ και τα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες ενώ στα  σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά.

Η επαναφορά του ΦΠΑ στα αναψυκτικά στο 24% θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πως ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.

Η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες».

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λέω, ενδεχομένως… να περάσει μία ιδέα, αντί να πηγαίνουμε και να σπρώχνουμε καρότσι (με αναψυκτικά), δύο καρότσια μαζί, να γυρίσουμε στο καλαθάκι (τεμάχιο). Λέω, ενδεχομένως, γιατί έξω δε σπρώχνουν καρότσια, έχω φίλο στην Ολλανδία γιατρό στο Άμστερνταμ, που παίρνει φέτα καρπούζι (τεμάχιο) κλπ.
    Διευκρίνιση: μόνο τα εντός παρενθέσεως είναι δικά μου λόγια, τα υπόλοιπα του παπαγάλου της κυβέρνησης. Ο νοών, νοείτω.

  2. Αν αυξήσουν φόρο τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το αλκοόλ, καλό θα είναι. Και σε άλλες χώρες υπάρχει φόρος ζάχαρης, λιπαρών, αλκοόλ.

    • Όχι βρε POLITIS, δεν εννοεί εσένα παπαγάλο της κυβέρνησης ο παραπάνω… Άλλωστε εσύ, ένα από τα 2.249* τρολλάκια της ΝΔ είσαι, τι να λέμε τώρα… Ότι πει η κυβέρνηση, είναι για το …καλό μας, το κάνουν και αλλού.
      * Στον έναν κόλλησαν και αυτοί οι έρμοι. Σάματις από την τσέπη τους θα τον πλήρωναν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης