"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.2 C
Trikala

Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παράταση ενός μηνός θα λάβουν όπως φαίνεται οι ασθενείς πριν δουν αυξήσεις σε περίπου 400 φάρμακα  που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει, θα δώσει αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία πωλούνται στη χώρα μας φθηνότερα από ό,τι προβλέπει ο νόμος και συχνά κάτω του κόστους.

 

Αν και οι αυξήσεις επρόκειτο να δοθούν μέσα στις ημέρες του Πάσχα, λόγω των ευρωεκλογών  η κυβέρνηση αποφάσισε να το πράξει μετά τις κάλπες, όπως λένε πηγές του ethnos.gr, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.

 

Εδώ και εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά 900 αιτήματα που έλαβε από φαρμακευτικές εταιρείες για αυξήσεις τιμών. Τελικώς ενέκρινε αυξήσεις μόνο για τα 400 από αυτά. Τα περισσότερα είναι φθηνά και κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ακριβά φάρμακα κυρίως ενέσιμα.

Στόχος είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Να σημειωθεί ότι πολλά σκευάσματα που διατίθενται στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί και στις ελειψεις φαρμάκων  στην ελληνική αγορά.

 

Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή θα αυξηθούν και οι συμμετοχές για τους ασθενείς καθώς πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, από τις αυξήσεις που θα δοθούν στα 400 σκευάσματα θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 16 εκατ. θα τα επωμιστούν οι ασθενείς, ενώ τα υπόλοιπα θα προστεθούν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Δεν αποκλείεται πάντως κι άλλα φάρμακα να ακριβύνουν, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου με τις νέες τιμές, θα ακολουθήσουν ενστάσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι πιθανό να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας.

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Οι μάγκες Μνησίκακε, δε μένουν πια εδώ. Μόνο νον μπάινερι, νον μπαϊνέρι, νον μπανιαρούς, ή κάπως έτσι τέλος πάντων, θα βρεις. Μπορεί και όλα αυτά μαζί. Τουρλουμπούκι που λέμε, στα Αγγλικά.

  1. Κάποιοι λαϊκίζουν με μικρές αυξήσεις φτηνών φαρμάκων, για να παραμείνουν στην αγορά, προκειμένου να μη γίνουν και έτσι να εξυπηρετήσουν τις φαρμακοβιομηχανίες που θέλουν να τα αποσύρουν και να φέρουν ακριβότερες μορφές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης