"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το βάρος της ακρίβειας θα κληθούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά και κατά τις γιορτές, με το κόστος του τραπεζιού των Χριστουγέννων να ανεβαίνει αισθητά σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, για χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6-8 ατόμων το κόστος ανέρχεται μεταξύ 92,55 ευρώ έως 127,07 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,6% έως και 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021, όπως προκύπτει από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες της αγοράς από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Μεταξύ των ευρημάτων σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τη μεγαλύτερη μεταβολή – της τάξης του 28,6% – καταγράφουν οι πατάτες με το κόστος των 3 κιλών να εκτιμάται στα 2,79 ευρώ.

Επίσης, η νωπή γαλοπούλα είναι ακριβότερη κατά 14,1% σε σχέση με πέρυσι, με το κόστος των 5 κιλών να ανέρχεται περίπου στα 39,1 ευρώ. Κατά 25,5% πιο ακριβό είναι το χοιρινό με την τιμή των 5 κιλών να διαμορφώνεται στα 26,05 ευρώ.

Πιο ακριβά είναι και τα ποτά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με τις τιμές των αναψυκτικών να είναι κατά 17% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 12,8% ακριβότερες είναι οι μπύρες

Ακολουθούν οι πίνακες του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ με ενδεικτικές τιμές και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ορισμένα προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού»: 

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει-1
Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει-2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης