"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Με τριγωνικές συναλλαγές μέσω Βουλγαρίας έρχεται το φθηνιάρικο πρόβειο γάλα από Γαλλία στην Ελλάδα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις… σκοτεινές διαδρομές που ακολουθούν όσοι εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα για διάφορες χρήσεις στην Ελλάδα περιγράφει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε τις καταγγελίες και σε σχετική συνέντευξη Τύπου. «Για αυτά που καταγγέλλω δημόσια, μήπως και σταματήσει επιτέλους αυτό που γίνεται και καταστρέφεται η κτηνοτροφία και οι παραγωγοί, υπάρχουν καταγεγραμμένα και γραπτά δεδομένα.

Έχω βαρεθεί να βλέπω καθημερινά στην Ιόνια Οδό και την Εγνατία, 50 και παραπάνω νταλίκες που μεταφέρουν αιγοπρόβειο γάλα». Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης «οι συναλλαγές αυτές είναι τριγωνικές, δηλαδή γίνονται με παραστατικά που εκδίδονται σε παραπάνω από ένα κράτη, με σκοπό να εξαφανίζονται τα ίχνη των διαδρομών του εισαγόμενου γάλακτος».

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Θεωρούμε σπουδαίο αυτό που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουμε συμβάλλει και εμείς ως ΕΝΠΕ κι εγώ προσωπικά ως Περιφερειάρχης Ηπείρου, ώστε να γίνει μια διεπαγγελματική Φέτας. Ευελπιστούμε, ότι αυτή θα προστατέψει το ΠΟΠ προϊόν της Φέτας και επίσης τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι μέσα στα σημερινά προβλήματα με την τιμή του γάλακτος αρχίζουν και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους».

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης και σε πρόσθετα στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα, το οποίο διακινείται μέσω λιμανιών της Ηπείρου και της Πάτρας.

«Το αιγοπρόβειο γάλα που έρχεται αυτή την εποχή στην Ελλάδα και έχει ρίξει την τιμή του γάλακτος, είναι από τη Γαλλία. Η εισαγωγή γίνεται, είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είτε από το λιμάνι της Πάτρας. Η εντολή δίνεται από εταιρεία της Βουλγαρίας, τον οικονομικό «παράδεισο» από πλευράς φορολογίας, όπου κόβεται ένα παραστατικό. Μετά, από εκεί, η αποστολή γίνεται για λογαριασμό εταιρείας στην περιοχή της Αττικής, αλλά από το λιμάνι αναλαμβάνει μια άλλη εταιρεία, που εμφανίζεται με έδρα τη Λευκωσία, να το διοχετεύει σε διαφόρους σε όλη την Ελλάδα», κατήγγειλε.

«Εμείς προειδοποιούμε, ότι είτε σταματάνε άμεσα αυτό που γίνεται σε βάρος του Έλληνα κτηνοτρόφου και της ποιότητας του ΠΟΠ προϊόντος της πατρίδας μας, είτε αλλιώς θα μας βρουν παντού απέναντι. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο και δεν συμβιβαζόμαστε με τέτοια πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «δεν διαπιστώνονται εισαγωγές γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου».

«Όλες με ναυαρχίδα τη ΔΩΔΩΝΗ σέβονται τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων», κατέληξε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.

Καταγγελίες και από Βιτάλη, Λύκα

Εξάλλου το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, Γιάννης Βιτάλης κατήγγειλε πως στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, του παραδέχτηκαν δημόσια πως γνωρίζουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες παρανομούν με εισαγόμενο γάλα στη Φέτα τους.

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης, στο δελτίο ειδήσεων της γιαννιώτικης Βήμα Τηλεόρασης, η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, κα Μυρτώ Λύκα κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως «παρ’ ότι γνωρίζει τις γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα στην παραγωγή Φέτας, ζητά από τους παραγωγούς να του τις καταγγείλουν για να τις ελέγξει».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Λύκα: «Μας λέει ο υπουργός ότι «ξέρω ότι η Μυρτώ φέρνει γάλα, αλλά φέρε μου καταγγελία για να πάω να την πιάσω».
Αλέξανδρος Μπίκας – agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης