Αλεξ. Χριστακάκη: Τέλος στις πολιτικές λιτότητας – ΕΡΤ μακριά από κυβερνητισμό Reviewed by Momizat on . Τις απόψεις της για το μέλλον της χώρας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το τι θα συμβεί με ενδεχόμενη νίκη και το τι επιδιώκει η ίδια, ως μετέχουσα στο ψηφοδέλτιο, παρουσιάζει σήμ Τις απόψεις της για το μέλλον της χώρας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το τι θα συμβεί με ενδεχόμενη νίκη και το τι επιδιώκει η ίδια, ως μετέχουσα στο ψηφοδέλτιο, παρουσιάζει σήμ Rating: 0

Αλεξ. Χριστακάκη: Τέλος στις πολιτικές λιτότητας – ΕΡΤ μακριά από κυβερνητισμό

Αλεξ. Χριστακάκη: Τέλος στις πολιτικές λιτότητας – ΕΡΤ μακριά από κυβερνητισμό

Τις απόψεις της για το μέλλον της χώρας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το τι θα συμβεί με ενδεχόμενη νίκη και το τι επιδιώκει η ίδια, ως μετέχουσα στο ψηφοδέλτιο, παρουσιάζει σήμερα με συνέντευξή της η υποψήφια ευρωβουλευτής Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Κατά την παρουσία της σήμερα Τετάρτη στα Τρίκαλα, μας παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η άποψη για πλήθος θεμάτων που μας απασχολούν Ως επί 13 χρόνια εργαζόμενη στην ΕΡΤ, σε διάφορες επιτελικές – δημοσιογραφικές – θέσεις, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων),με πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό στην ψυχιατρική (επειδή μερικοί έκαναν λόγο για το ποιόν των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ), με παρουσία στους αγώνες πριν και μετά το “μαύρο”, η άποψή της έχει σημασία και για δημοσιογραφικούς και για πολιτικούς λόγους.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον Θανάση Μιχαλάκη

 

 

– Οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα τελεί υπό το καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα, οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προωθούν τη πολιτική της λιτότητας και η κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Ο συνδυασμός με τον οποίο εσείς επιλέξατε να είστε υποψήφιος τι προτάσσει για την έξοδο από τη κρίση;

 

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στάθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των λαών και της κοινωνίας. Αντίθετα επέδειξαν μέγιστη ικανότητα στη υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών. Προώθησαν χρησιμοποιώντας σαν μοχλό την κρίση μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των εργαζομένων. Η κοινωνία σήμερα ασφυκτιά από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η πραγματικότητα ξεπερνάει λέξεις όπως «λιτότητα» και «φτωχοποίηση». Αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρωταρχικά λοιπόν πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτή ακριβώς η πραγματικότητα. Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρέους. Με ποιο τρόπο; Μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό. Με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του υπολοίπου, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωση της κοινωνίας και την ανάπτυξη παραγωγικής της βάσης. Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο αντιμετώπισης του χρέους της Γερμανίας το 1953.

Πρέπει να οργανωθεί από την αρχή και με διαφορετικές προτεραιότητες το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Έτσι, που να δίνει έμφαση και να εκμεταλλεύεται τις πραγματικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας. Που θα αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες του έμψυχου υλικού. Που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων. Που θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο. Μιας ανάπτυξης που θα βάζει τους ανθρώπους πάνω από κέρδη και αριθμούς. Αυτή είναι μια άμεση δέσμη πολιτικών που μπορεί ταυτόχρονα να σταματήσει τον κατήφορο, να ανακουφίσει την κοινωνία και να βάλει τις βάσεις για μια άλλη ανάπτυξη.

 

xristakaki1– Είναι φανερό πως οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου συνεχώς υποβαθμίζονται ενώ έχουν αναδειχθεί ζητήματα έλλειψης δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτουν στο προσκήνιο το ζήτημα της συμπόρευσης, με αυτούς τους όρους, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της Ευρώπης;

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζει ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο στη σύντομη ιστορία της. Οι παραδοχές της ερώτησης είναι σωστές. Υπάρχει τρομακτικό έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό με την σειρά του ενισχύει, ανάμεσα και σε άλλες αιτίες, φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη. Η κατάλυση μέρους της εθνικής κυριαρχίας ενισχύει Εθνικιστικές τάσεις.

 Η Ευρώπη λειτούργησε ευεγερτικά για τους λαούς της μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής ενότητας. Αυτό και μόνο αυτό μπορεί να είναι το πλαίσιο που με όραμα μπορεί να ενώσει τους Ευρωπαϊκούς λαούς.

Η πορεία της Ευρώπης προς την ολοκλήρωση της ή θα πραγματοποιηθεί με διεύρυνση του δημοκρατικού κεκτημένου ή θα αυτοαναιρεθεί. Όμως δυστυχώς η σημερινή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό το πλαίσιο. Είναι μια πραγματικότητα ζοφερή. Οι οικονομικές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών, ο εκ νέου διαχωρισμός Βορρά-Νότου, οι πολιτικές της λιτότητας, η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των λαών, δημιουργούν αυτή την πραγματικότητα. Η Ευρώπη και οι πολιτικές που εκπορεύονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις προτάσσουν τα κέρδη των τραπεζών και των βιομηχάνων και όχι τα συμφέροντα των λαών.

Αυτό πρέπει να ανατραπεί!

 

– Παρατηρούμε μία σταδιακή άνοδο νεοναζιστικών και φασιστικών κομμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικό. Τι προκαλεί κατά τη γνώμη σας την εκλογική άνοδο τέτοιων μορφωμάτων, όταν οι μνήμες στην Ευρώπη είναι ακόμη νωπές αλλά και πώς μπορούν οι λαοί να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο;

 

Η απάντηση στο ερώτημα ποιες είναι οι αιτίες για την άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων στη Ευρώπη, δεν είναι μονοσήμαντη. Είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση είναι η κύρια αιτία όχι όμως η μοναδική. Το μεταναστευτικό πρόβλημα και ο τρόπος που αυτό αντιμετωπίζεται από τις κυρίαρχες Ευρωπαϊκές ελίτ, είναι επίσης μια σημαντική αιτία. Η εξασθένηση της ιστορικής μνήμης των Ευρωπαϊκών λαών είναι μια τρίτη αιτία. Ας θυμηθούμε την προσπάθεια επίσημων κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών πολιτικών δυνάμεων να ξαναγραφτεί η πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία, να διαστρεβλωθεί η ιστορία του β’ παγκοσμίου πολέμου, να αμαυρωθεί η νίκη των λαών απέναντι στο φασισμό.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι νομίζω ενδεικτικό. Με ποιους συμμαχούν οι κυρίαρχες Ευρωπαϊκές ελίτ στην Ουκρανία; Τέτοιου είδους οι πολιτικές βοηθούν στην συγκρότηση αντιφασιστικού μετώπου ή αντίθετα αναδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα τα φασιστικά κόμματα χρησιμοποιούνται σαν το μακρύ χέρι του συστήματος;

Η ενίσχυση των φασιστικών ή νεοναζιστικών κομμάτων είναι μια πραγματικότητα. Η επίκληση και μόνο της ιστορικής μνήμης δεν αρκεί για να αντιμετωπισθεί. Για τους λαούς της Ευρώπης υπάρχει μόνο ΕΝΑΣ δρόμος: «επαγρύπνηση». Δημιουργία αντιφασιστικών μετώπων παντού: σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, πανεπιστήμια… Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της λαϊκής ενότητας.

Είναι πιθανόν μετά τις Ευρωεκλογές το καθήκον αυτό, να είναι το κυρίαρχο καθήκον των δυνάμεων της Αριστεράς.

 

– Τι σημαίνει για εσάς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να μετάσχετε στο ψηφοδέλτιο, ως απολυθείσα από την ΕΡΤ;

ert1Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως είμαι με την Αριστερά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Είμαι ενεργός πολίτης, και όχι γόνος πολιτικής οικογενείας. Είμαι με τα κινήματα, γιατί πιστεύω πως οι θεσμοί είναι αποτελεσματικοί όταν στηρίζονται στους πολίτες και στην δράση τους. Δεν επεδίωξα να είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά με επέλεξαν για την στάση που κράτησα στην ΕΡΤ πριν και μετά το «μαύρο» της 11ης του Ιουνίου. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεριλάβει εργαζόμενο της ΕΡΤ, σηματοδοτεί την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, την οποία θεωρεί συνέχεια του πραξικοπηματικού «μαύρου» και του «λουκέτου» που επεδίωκε την χειραγώγηση της ενημέρωσης και την μετατροπή της σε προπαγανδιστικό μηχανισμό της τρόικας και της κυβέρνησης . Σηματοδοτεί την πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στην οποία όμως δεν μπορούν να είναι παρόντες όσοι συνέβαλαν στην εδραίωση του «μαύρου». Η ΕΡΤ σε κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να πάρει διαζύγιο από τον κυβερνητισμό και την χειραγώγηση. Αντιθέτως πρέπει να δώσει βήμα σε όσους σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής. Θα γίνει επαναξιολόγηση δομών και προσώπων, γιατί με παλιά υλικά δεν οικοδομείς το νέο. Τέλος η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει εργαζόμενο της ΕΡΤ στο ψηφοδέλτιο, σηματοδοτεί την αναγνώριση του αγώνα των εργαζομένων που συμμετέχουν στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ert open, της ΕΤ3 και των περιφερειακών ΕΡΑ και με ανιδιοτέλεια «κρατούν» ζωντανό το όραμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, φέρνεις πιο κοντά το αίτημα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 

 

Αφήστε το σχόλιο σας