"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Αλλάζοντας το παλιό εμπορικό κέντρο των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πολιτιστική παρέμβαση με ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας πραγματοποιεί από το Σάββατο ο Δήμος Τρικκαίων, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Με την έκθεση επιχειρούνται, η εξάλειψη της απονέκρωσης και η αντιπαράθεση στην εικόνα μιζέριας των κλειστών καταστημάτων, που με τη σειρά της αυξάνει τη μιζέρια για τους τρικαλινούς καταστηματάρχες, οι οποίοι επιμένουν να αγωνίζονται.
Με δεδομένη, επίσης, τη γιορτή των Χριστουγέννων και το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας, τον «Μύλο των Ξωτικών», η εικόνα του εμπορικού κέντρου μπορούσε να αποκτήσει χαρακτηριστικά ζωντάνιας.
Ετσι, συνεργάστηκαν:
– η αντιδημαρχία Πολιτισμού, διά της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού, με την ευθύνη της αντιδημάρχου κ. Βασιλένας Μητσιάδη
– ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων (όπου ανήκουν οι φωτογραφίες)
– ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων, με το ΔΣ του οποίου υπήρξε ουσιαστική συνεργασία
– ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου
– οι ιδιοκτήτες των κλειστών καταστημάτων, οι οποίοι αποδέχθηκαν την ιδέα.
– η γραφιστική επιχείρηση, η οποία προσέφερε δωρεάν την εκτύπωση των φωτογραφιών.
Ουσιαστικά, με την παρέμβαση αυτή, καλείται σε ανοιχτό διάλογο το παρελθόν της πόλης με την υπάρχουσα κατάσταση: εικόνες αντιθέσεων από τη ζωή των Τρικάλων τον περασμένο αιώνα, συμπλέκονται με παρόμοιες αντιθέσεις στο ιστορικό εμπορικό κέντρο χωρίς να τις καλύπτουν. Με τον τρόπο αυτό, παρουσιάζονται ομοιότητες και διαφορές στο πέρασμα των χρόνων, με κρίση ή με φτώχεια, με ταξικές αντιθέσεις, με μουσική.
Η έκθεση φωτογραφίας, με 40 αποτυπώσεις μιας άλλης εποχής σε 9 κλειστά καταστήματα, αναδεικνύει την ιστορικότητα της πόλης και τη μακραίωνη εμπορική της παράδοση, με τις συνεχείς της εναλλαγές. Ταυτοχρόνως, αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας διαδικασίας ανάδειξης πλευρών της πόλης και σύνδεσής τους με την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο δε οικονομικό επίπεδο, η αντιπαράθεση στην υφιστάμενη κατάσταση είναι η αφορμή για τη χρήση πρόσθετων μέσων, τα οποία θα δώσουν κίνητρα για ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης, με απώτερο στόχο την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το ξανάνοιγμα των καταστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι του Σαββάτου και σε συνεργασία με τον «Μύλο των Ξωτικών», στήθηκε στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη και Πλούτωνος, ένα εργαστήρι δρόμου: φιγούρες των ξωτικών, ζωγραφική προσώπου και ζωντανή μουσική, προσέλκυσαν τους τρικαλινούς, αλλά και τους επισκέπτες. Γέμισαν χρώμα την περιοχή, έδωσαν χαρά στα μικρά παιδιά και υπόσχεση για πρόσθετες δράσεις, από τη στιγμή που η φετινή διοργάνωση επιχειρεί περισσότερες εκδηλώσεις στην πόλη.
Παραλλήλως, με τις αψίδες που τοποθετήθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογος και στις οποίες θα επικολληθούν ταμπέλες, το παλιό εμπορικό κέντρο οριοθετείται. Ετσι, γίνεται περισσότερο γνωστό, χαρακτηρίζεται ως σημείο αναφοράς και κερδίζει την ουσιαστική του θέση στην πόλη.
Η τριπλή αυτή δράση (έκθεση φωτογραφίας, οριοθέτηση κέντρου, εκδηλώσεις στην πόλη στη διάρκεια του «Μύλου των Ξωτικών») με σχεδόν μηδενικό κόστος, αποτελεί της έναρξη μια συγκεκριμένης προσπάθειας του Δήμου Τρικκαίων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικότητας πλήθους διαφορετικών στοιχείων των Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου
5
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 6 7 8 9 10 11 12 13 14

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης