“Αλλα λέει η θεια μ’…”, με τον νεφρολόγο Reviewed by Momizat on . Αυτό το κράτος και δη η εκτελεστική του εξουσία, αυτή την περίοδο βαίνει συνεχώς προς μια κατάσταση προσφοράς επιφωνημάτων κάθε είδους. Πώς αλλιώς να χαρακτηρισ Αυτό το κράτος και δη η εκτελεστική του εξουσία, αυτή την περίοδο βαίνει συνεχώς προς μια κατάσταση προσφοράς επιφωνημάτων κάθε είδους. Πώς αλλιώς να χαρακτηρισ Rating: 0

“Αλλα λέει η θεια μ’…”, με τον νεφρολόγο

“Αλλα λέει η θεια μ’…”, με τον νεφρολόγο

Αυτό το κράτος και δη η εκτελεστική του εξουσία, αυτή την περίοδο βαίνει συνεχώς προς μια κατάσταση προσφοράς επιφωνημάτων κάθε είδους. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί το ότι, ο υπουργός Υγείας απάντησε σε αναφορά του Ηλία Βλαχογιάννη για τον νεφρολόγο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όταν ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης νεφρολόγου στο Νοσοκομείο Τρικάλων; Πώς και δεν ενημέρωσε κανείς τον υπουργό για τη διαμαρτυρία των γιατρών του Νοσοκομείου Τρικάλων για το θέμα; Πώς γίνεται, να ζητείται νεφρολόγος στην Καρδίτσα, να προχωρά η διαδικασία πρόσληψης – σύμφωνα με τις πληροφορίες των γιατρών – και ο υπουργός να λέει ότι είναι δικαίωμα του διοικητή της ΥΠΕ να αποσπά γιατρούς;
Με άλλα λόγια, τι συμβαίνει σε αυτό το υπουργείο για τον νεφρολόγο στην Καρδίτσα; Ως γνωστόν πριν δύο μήνες, ο Γ. Κυρίτσης κατέθεσε αναφορά για το θέμα της απόσπασης νεφρολόγου από τη νεφρολογική κλινική Τρικάλων, στην αντίστοιχη της Καρδίτσας. Το ίδιο έπραξαν και οι κ. Βλαχογιάννης, Ταμήλος, αλλά και βουλευτές του ΚΚΕ. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, η μη πρόσληψη γιατρού στην Καρδίτσα, αποδυνάμωνε την αντίστοιχη κλινική στα Τρίκαλα, αλλά στα χαρτιά, όλα ήταν εντάξει, αφού βόλευαν οι αποσπάσεις. Δηλαδή, στους αριθμούς όλα ήταν εντάξει. Στην πράξη, η ανησυχία των νεφροπαθών είναι μεγάλη, αφού ουσιασιτκά καμία κλινική δεν δουλεύει σωστά. Διαβάστε, λοιπόν, τι απαντά ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ        

Απαντώντας στην με αρ. 1076/18-10-13 αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη σχετικά με επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Τρικάλων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ.21 του άρθρου Ένατου του Ν. 4057/12, η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ή διορισμού, πραγματοποιείται κατόπιν έκδοσης Απόφασης Κατανομής του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της παρ.5 του άρθρου 11 του Ν.3833/10.

Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε το άρθρο 11 παρ.1 του Ν.3833/10, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 37 του Ν.3986/11, το οποίο ορίζει ότι ο αριθμός των ετησίων προσλήψεων ή διορισμού μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του λόγου 1 προς 5.

Επισημαίνεται ότι με την αρ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/229/4438/3-4-2013 απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εγκρίθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για το έτος 2013 εκατόν πενήντα (150) θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ όλων των βαθμών και ειδικοτήτων.  Αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατανομή στα Νοσοκομεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι Διοικητές των Υ.ΠΕ. προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των Νοσοκομείων μπορούν με κοινές αποφάσεις τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3868/2010 να μετακινούν ιατρικό προσωπικό για χρονικό διάστημα τριών(3) μηνών, που μπορεί να ανανεώνεται για ακόμα τρεις(3) μήνες, μέσα στο ίδιο έτος.

Ως προς την προμήθεια στεφανιογράφου στο Γ.Ν. Τρικάλων, σύμφωνα με την Απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας του Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε τόσο ο προϋπολογισμός όσο και οι τεχνικές προδιαγραφές, κατόπιν σχετικού εγγράφου της Ε.Π.Υ.

Επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες της Διοίκησης του Γ.Ν. Καρδίτσας θα συνεχιστούν έως την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση είτε με την στελέχωση των Ιατρικών Νοσηλευτικών Τμημάτων με το απαραίτητο Ιατρικό-Νοσηλευτικό προσωπικό είτε με τα θέματα προμήθειας υλικών. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία της 5ης ΥΠΕ μέχρι την οριστική επίλυσή τους.

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Με άλλα λόγια, ο υπουργός λέει:

 1. Τους διορισμούς, τους κάνει άλλο υπουργείο
 2. Οι διορισμοί είναι λειψοί, ελέω τρόικας και μνημονίων
 3. Εχουν εγκριθεί μόλις 150 προσλήψεις γιατρών στο υπουργείο Υγείας
 4. Οι διορισμοί δεν έχουν γίνει, αλλά θα γίνουν το… 2013. Δηλαδή, σε 26 θα έχει ολοκληρωθεί μια διακασία που δεν ολοκληρώθηκε από τον περασμένο Απρίλιο
 5. Απομένει – ακόμη! – η κατανομή των 150 γιατρών στα Νοσοκομεία. Προφανώς πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολον έργο
 6. Ανετα μπορούν να γίνονται αποσπάσεις,, αφού δεν έγιναν διορισμοί (γιατί άραγε;)
 7. Θα γίνει κάτι στο μέλλον

Οσο για τον στεφανιογράφο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, έχουν ήδη γίνει δύο ολόκληρες ενέργειες: ο προϋπολογισμός και οι τεχνικές προδιαγραφές! Μέχρι να εγκριθεί το κονδύλι, να εκδοθείη απόφαση, να γίνει ο διαγωνισμός, ζήσε Μάη μου….

Αυτό, λοιπόν, είναι το κράτος εν καιρώ μνημονίων.

Και, δυστυχώς, το θέμα με τον νεφρολόγο παραμένει.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

 • ΠΑΝ

  Να ρίχναμε όλα τα φταιξίματα στον Άδωνη καλά θα ήταν και θα ξεμπλέκαμε! Να μας πει όμως και η απερχόμενη “προοδευτική” Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων, καθαρόαιμη πράσινη, γιατί πριονίζει εκ των έσω την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με την μετακίνηση εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδος σε άλλες κλινικές κατά την τελευταία τριετία που διοικεί το Νοσοκομείο; Λογικό δεν είναι να μετακινηθεί 1 νεφρολόγος ιατρός από τους υπάρχοντες 3 της Μονάδος προς την Μονάδα της Καρδίτσας που δεν έχει κανένα νεφρολόγο; Δεν είναι όμως παράλογο να μετακινεί εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδος σε άλλες κλινικές, την στιγμή που είχαν μετακινηθεί οι 2 εκ των 3 νεφρολόγων ιατρών για να καλύψουν ανάγκες της Καρδίτσας;
  Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί το Νοσοκομείο Τρικάλων είναι το μοναδικό, μαζί με αυτό της Θήβας, μεταξύ των Νοσοκομείων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος με αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα για το 2013! Καθοδηγούμενη η Διοίκησή του από την πράσινη(έτοιμη να μεταλλαχθεί και σε λίγο γαλάζια) και ανεπαρκή νομενκλατούρα του Νοσοκομείου Τρικάλων και κωφεύοντας στις πραγματικές ανάγκες και εκκλήσεις των νεφροπαθών ασθενών, λογικό δεν είναι να ρίξει το καράβι στην ξέρα;

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας