Αλλοι μάτωσαν, άλλοι ξεπουλούν την ιστορία μας Reviewed by Momizat on . Στ’ αστεία λέγαμε: «Ρε, αυτοί θα πουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη». Στα σοβαρά το κάνουν: Ξεπουλούν τον τύμβο των Σαλαμινομάχων Το ΤΑΙΠΕΔ, ο οργανισμός που προφ Στ’ αστεία λέγαμε: «Ρε, αυτοί θα πουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη». Στα σοβαρά το κάνουν: Ξεπουλούν τον τύμβο των Σαλαμινομάχων Το ΤΑΙΠΕΔ, ο οργανισμός που προφ Rating: 0

Αλλοι μάτωσαν, άλλοι ξεπουλούν την ιστορία μας

Αλλοι μάτωσαν, άλλοι ξεπουλούν την ιστορία μας

Στ’ αστεία λέγαμε: «Ρε, αυτοί θα πουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη».

Στα σοβαρά το κάνουν: Ξεπουλούν τον τύμβο των Σαλαμινομάχων

Το ΤΑΙΠΕΔ, ο οργανισμός που προφανώς είναι πάνω από την ελληνική ιστορία και το Σύνταγμα, ξεπουλά την έκταση, στην οποία βρίσκεται ο τύμβος μνήμης και τιμής στους Σαλαμινομάχους.
Ανθρωποι που προφανώς κινούνται μόνο με βάση το πόσο ζεστό είναι το χρήμα, υπαγμένοι και ίσως υποταγμένοι σε ένα γελοίο μνημόνιο και διαταγές της τρόικας που θεοποίησαν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, δεν σέβονται τίποτε.

Διότι, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που έφερε στο φως το σοβαρότατο θέμα: «Η διοίκηση του Ταμείου, άτεγκτη, αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση ή έστω εξαίρεση από το ξεπούλημα».
Και ποια είναι η διοίκηση του Ταμείου; Ποια νομίζει ότι είναι; Ποιος της έδωσε αυτές τις αρμοδιότητες; Η κυβέρνηση, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που ψηφίστηκαν από κάποιους χιλιάδες συμπατριώτες μας, να μας προστατεύσουν από τους κομμουνιστές (ή από κάτι τέτοιο τέλος πάντων).
Και είναι αυτή η κυβέρνηση, που ξεπουλά αρχαιολογικό χώρο. Χώρο μνήμης, τιμής, ιστορίας, περηφάνειας.
Χώρο, στον οποίο «προσκυνά» ο παγκόσμιος ερευνητής, όταν διαπιστώνει την ευφυία του Θεμιστοκλή και την αρχαιοελληνική – αθηναϊκή απόφαση, να πολεμήσουν και σώσουν την πατρίδα τους.
Φυσικά και δεν χωρούν εθνικιστικές κορώνες. Εξάλλου, η θεωρία της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού εγκυμονεί κινδύνους, εάν ιδωθεί υπό το πρίσμα της γενετικής συνέχεις και της – μεταφυσικώ τω τρόπω – αδιόρατης μεταβίβασης ικανοτήτων των προγόνων μας, σε εμάς.
Όμως, η ουσία παραμένει: οι πολεμήσαντες αι διαπρέψαντες σε αυτόν εδώ τον τόπο, αιώνες πριν, πολέμησαν και για όσους τώρα έχουν την «ελευθερία» να ξεπουλούν το ταφικό τους μνημείο.

Η ουσία της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν και δίδαξαν, αφορούσε στην αποδοχή της διαφορετικής φωνής – ακόμη κι αν αυτή εξοριζόταν.
Στην υπεράσπιση της δυνατότητας ύπαρξης πολιτικής διαφωνίας και αντιπαλότητας – αλλά όχι στην απαγόρευση ύπαρξης αντίθετης φωνής.
Δυστυχώς, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αυτής της συγκεκριμένης κυβέρνησης, η απουσία ευθιξίας από λαλίστατους δήθεν υπερασπιστές της αρχαίας Ελλάδας, η έλλειψη παραίτησης του υπουργού Πολιτισμού (ναι, ακόμη κι αν δεν πήρε καν τον πρώτο του μισθό), η γενικότερη απάθεια της κυβέρνησης στο σημαντικότατο αυτό ζήτημα (μέχρι να την πάρουν χαμπάρι οι ξένοι και να τη ρεζιλέψουν παγκοσμίως), καταδεικνύουν ότι, μόνος δρόμος είναι να δημιουργηθούν εστίες, που θα φράζουν παρόμοια γελοία και άθλια σχέδια.
Ο τύμβος των Σαλαμαινομάχων είναι παγκόσμιο μνημείο. Δεν ανήκει ούτε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε στην κυβέρνηση.

Ανήκει και στην Πακιστανή που ράβει την μπάλα του μουντιάλ για 100 δολάρια τον μήνα, και στην Κατερίνα Ριμπλόβλεβνα.

Ασχέτως αν το νόημά του, θα το καταλάβει μόνο η πρώτη…
Θανάσης Μιχαλάκης

 

ΥΓ: «Το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε., υιοθέτησε στην πρόσφατη Συνεδρίασή του για πρώτη φορά Συμπεράσματα για την πολιτιστική κληρονομιά όπου υπογραμμίζεται ο ουσιαστικός ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
Από το χθεσινό (17 Ιουνίου) δελτίο Τύπου της υφυπουργού Πολιτισμού, Αντζελας Γκερέκου, με θέμα «Σημεία Χαιρετισμού Υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου στην Άτυπη Συνάντηση Υψηλών Αξιωματούχων Υπουργείου Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ε.Ε.».
Για τον υπουργό, δεν ξέρουμε κάτι. Περιμένουμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή