Αναζητώντας τη σθεναρή στάση Reviewed by Momizat on . Με δεδομένo ότι η «εξέγερση» των 75 βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και οι κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχ. Ταμήλος, μοιάζει με τίτλο σε κινηματογραφικό γου Με δεδομένo ότι η «εξέγερση» των 75 βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και οι κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχ. Ταμήλος, μοιάζει με τίτλο σε κινηματογραφικό γου Rating: 0

Αναζητώντας τη σθεναρή στάση

Αναζητώντας τη σθεναρή στάση

Με δεδομένo ότι η «εξέγερση» των 75 βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και οι κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχ. Ταμήλος, μοιάζει με τίτλο σε κινηματογραφικό γουέστερν μια άλλης εποχής, οι επιθυμίες δυστυχώς πια δεν πείθουν αλλά απαιτείται ωριμότητα, υπευθυνότητα και πολιτικό σθένος. Τα διαθέτει κανείς; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο, οπότε δεν εκπλησσόμεθα. Πρώτα ψηφίζουν τα μνημόνια, μετά βγαίνουν στα μπαλκόνια και φωνάζουν…. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»! Αντιπολιτεύονται τον εαυτό τους! Μας βάζουν σε υποψίες πως κάποιοι παίζουν το ρόλο του «καλού» και κάποιοι του «κακού», ενώ τον «άσχημο τον υποδύεται σταθερά ο Πάγκαλος.

Αναλωνόμαστε στο «φαίνεσθαι» και χάνουμε το «είναι». Έπρεπε να φτάσουν να φορολογούν στάνες και μαντριά, ελιές και αχλάδια, ύδωρ και γαία, για να δούμε πάλι μια ομάδα συμπολιτευόμενη να αντιδρά. Θα τους επευφημούσαμε και θα αναγνωρίζαμε την ουσία της αντίδρασής τους, αν αυτή δεν περιοριζόταν μόνο σε ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, αλλά έπαιρνε σάρκα και οστά με ένα «όχι» στα νέα μέτρα. Εδώ όμως συμβαίνει κάθε φορά το αντίθετο: πολύς ντόρος για το τίποτα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί το γεγονός του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, αφού οι διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές έπεσαν στο κενό και οι σχέσεις του με τους βουλευτές του, έστω και τύποις, καθώς και με το συγκυβερνών κόμμα, διέρχονται το κατώτερο σημείο επικοινωνίας.

Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, εάν υπήρχε, κάηκε. Οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος, φάνηκαν ανίκανοι να σταθμίσουν τη συγκυρία των νέων οικονομικών δεδομένων. Η κυβέρνηση υφίσταται προσβολές και πιέσεις από την τρόικα και από βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ δέχεται την κοινωνική οργή, χωρίς να είναι σε θέση να αντιπροτείνει μια ανακουφιστική, έστω παροδική, λύση.

Τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό νομοσχέδιο, αρκέστηκε σε παλινωδίες και ανόητες παρεμβάσεις. Αν συμφωνήσει, ένας δυσβάσταχτος κυκεώνας μέτρων θα σαρώσει τη χώρα. Αν διαφωνήσει, θα βιώσουμε την επικινδυνότητα της πτώχευσης και της καθυστέρησης της δόσης με τα γνωστά ψευτοδιλήμματα!

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή