Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ για την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής Reviewed by Momizat on . Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο – και επιτέλους βρίσκεται μπροστά στη Δικαιοσύνη Έπειτα από πολλά χρόνια προκλητικής ασυλίας και ο Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο – και επιτέλους βρίσκεται μπροστά στη Δικαιοσύνη Έπειτα από πολλά χρόνια προκλητικής ασυλίας και ο Rating: 0

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ για την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής

SIRIZA

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο – και επιτέλους βρίσκεται μπροστά στη Δικαιοσύνη

Έπειτα από πολλά χρόνια προκλητικής ασυλίας και ολιγωρίας των διωκτικών Αρχών, στις 20 Απρίλη, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, αρχίζει η δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για δίκη-ορόσημο, τουλάχιστον για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί παρά τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της Χρυσής Αυγής, από την επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, το 1998, ως την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν, το 2013, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της τίθεται ενώπιον της Δικαιοσύνης ως αυτό που πραγματικά είναι: μια εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο, και όχι απλώς ένα “νόμιμο πολιτικό κόμμα”, όπως η ίδια ισχυρίζεται παραπλανητικά. Δεύτερον, γιατί παρά το σημαντικό πλήγμα που δέχτηκε η Χρυσή Αυγή μετά τη δίωξή της, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τα πρόσφατα κρούσματα νεοναζιστικής βίας (στα Χανιά, την Ηλεία και τον Πειραιά) δείχνουν ότι το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η παραπομπή σε δίκη 69 ηγετικών στελεχών της οργάνωσης (και του συνόλου της κοινοβουλευτικής της ομάδας), με την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ανοίγει το δρόμο για την καταδίκη της συμμορίας, που ήδη έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα. Σε αντίθεση με την τακτική αυτοθυματοποίησης των νεοναζί, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ηγεσία τους δεν έχουν να κάνουν με ποινικοποίηση του νεοναζιστικού φρονήματος, αλλά με την εγκληματική στρατιωτική δράση των Ταγμάτων Εφόδου, που περιγράφεται στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής και μαρτυρά τους δεσμούς της με την ναζιστική ιστορική “κληρονομιά”. Σε όλη τη δεκαετία του ’90, αλλά και πρόσφατα, τα στελέχη της δεν έχαναν ευκαιρία να αποδεικνύουν τους δεσμούς αυτούς: άλλοτε ανοιχτά, με αρθρογραφία στα έντυπά τους, άλλοτε με προκλητικούς υπαινιγμούς, για να καταλαβαίνουν οι μυημένοι – και σε κάθε περίπτωση με τη βίαιη ναζιστική δράση στο δρόμο, σε βάρος αριστερών, αντιξουσιαστών, μεταναστών και ΛΟΑΤ ατόμων.

Ο νεοναζισμός είναι εγκληματικό, πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, άρα για την ήττα του δεν αρκεί η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Το πόσο σημαντική είναι, όμως, αυτή η καταδίκη το δείχνει η τεράστια μείωση των επιθέσεων των Ταγμάτων Εφόδου μετά το 2013, την οποία επιβεβαιώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Χάρη στη δίωξη του ηγετικού της πυρήνα, εξάλλου, ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων ή εν δυνάμει υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής αντιλήφθηκε αυτό που ισχυριζόταν για περισσότερες από δύο δεκαετίες το αντιφασιστικό κίνημα: ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά ένα κόμμα-μαφία, με ισχυρές διασυνδέσεις στους κρατικούς μηχανισμούς και το πολιτικό σύστημα (βλ. υπόθεση Μπαλτάκου). Ένα κόμμα που αντί να οργανώνει τις αντιστάσεις και την αλληλεγγύη των φτωχών, καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και το ρατσιστικό πόλεμο μεταξύ τους, ώστε στο τέλος της μέρας να συνθηκολογεί με τους πλούσιους.

Στις 20 Απρίλη, πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, κάθε δημοκρατικός πολίτης, το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά, όλες και όλοι αυτοί που συνέβαλαν για να σταματήσει η ασυλία των νεοναζί ως και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οφείλουν να δώσουν ένα δυναμικό παρόν. Να σταθούν δίπλα στην πολιτική αγωγή, να αποτρέψεουν τον εκφοβισμό των μαρτύρων και να εγγυηθούν την δημοσιότητα της δίκης. Το υπ. Δικαιοσύνης οφείλει να εγγυηθεί ότι ο χώρος διεξαγωγής της δίκης δεν θα δημιουργήσει προσκόμματα στην πρόσβαση και την δημοσιότητα της διαδικασίας, ενδεχόμενη δε μεταφορά της από την ακατάλληλη αίθουσα του Κορυδαλλού σε άλλο χώρο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει την αναβολή μιας δίκης που ήδη καθυστέρησε ανεπίτρεπτα.

Το έδαφος για την άνοδο των νεοναζί καλλιέργησαν για χρόνια ένας διάχυτος ρατσισμός και σεξισμός, ο καθημερινός εκφοβισμός των αδύναμων και των διαφορετικών στο σχολείο, το μίσος για τους ξένους εργαζόμενους, ο εθνικισμός και ο μιλιταρισμός που εκπαιδεύουν χρόνια τώρα χιλιάδες στελέχη των κρατικών μηχανισμών. Η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποίησε και οργάνωσε πολιτικά τις τάσεις αυτές. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να τελειώσουμε εύκολα μαζί τους, στις 20 Απρίλη πρέπει να κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Η πρώτη φορά που η ρατσιστική μαφία οδηγείται ως τέτοια μπροστά στα δικαστήρια, πρέπει να σφραγιστεί από το δικό μας μαχητικό παρόν.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αφήστε το σχόλιο σας