Ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ/ΚΔΘ για το επίμαχο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” Reviewed by Momizat on . Το πρόγραμμα Εξοικονομώ II έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία με την προκήρυξη του οδηγού του προγράμματος και την δημοσιοποίηση των παραρτημάτων που συνοδεύουν Το πρόγραμμα Εξοικονομώ II έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία με την προκήρυξη του οδηγού του προγράμματος και την δημοσιοποίηση των παραρτημάτων που συνοδεύουν Rating: 0

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ/ΚΔΘ για το επίμαχο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ/ΚΔΘ για το επίμαχο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ II έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία με την προκήρυξη του οδηγού του προγράμματος και την δημοσιοποίηση των παραρτημάτων που συνοδεύουν τον οδηγό. Ως ημερομηνία υποβολής έναρξης αιτήσεων ορίστηκε η 08/03/2018. Οφείλουμε ως Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Τρικάλων να επισημάνουμε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις διαδικασίες και την εξέλιξη του προγράμματος:

  • Η διαδικασία επιλεξιμότητας των αιτήσεων για το πρόγραμμα βασίζεται στην χρονική προτεραιότητα (first in – first out) και όχι σε ποιοτικά κριτήρια που θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψιν για την διασφάλιση ένταξης των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με τις μεγαλύτερες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Η πλατφόρμα του Buildingcert για την καταχώρηση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την διαδικασία της αίτησης είναι τουλάχιστον προβληματική και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό χρηστών που θα αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων.
  • Ο οδηγός του προγράμματος και κυρίως τα παραρτήματα καθυστέρησαν σημαντικά να δημοσιοποιηθούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για τους μηχανικούς να κατανοήσουν τα πολλά «γκρίζα» σημεία του οδηγού και να μπορούν να ενημερώσουν αξιόπιστα τους ενδιαφερόμενους. Επίσης λίγο πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων δεν υπάρχει διαθέσιμη έστω σε δοκιμαστική μορφή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξοικείωση των ωφελούμενων και των συμβούλων έργου με τη νέα διαδικασία.
  • Προκαλεί εντύπωση ότι τα παραρτήματα του οδηγού δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από ιδιωτική σελίδα και ακολούθως από τον επίσημο φορέα (Ε.Τ.Ε.Α.Ν.). Τέτοιου είδους διαρροές αφήνουν ανοιχτές υπόνοιες για περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και βλάπτουν την αξιοπιστία του προγράμματος και της διαχειριστικής του αρχής.
  • Ο ποιοτικός έλεγχος των δικαιολογητικών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος στο τέλος της διαδικασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικός αριθμός ωφελούμενων να μην λάβει το ποσό επιχορήγησης στο οποίο βασίζεται και η επένδυση του. Στην περίπτωση αυτή βρίσκεται έκθετος ο μηχανικός ο οποίος ανέλαβε την κατάρτιση του φακέλου αντιμετωπίζοντας τις πολλές ασάφειες του οδηγού του προγράμματος και σε καθεστώς χρονικής πίεσης.
  • Τέλος, τα διαθέσιμα κονδύλια για το πρόγραμμα είναι δυσανάλογα με το πλήθος των ενδιαφερόμενων για ένταξη με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει εκτός προγράμματος πληθώρα δυνητικά δικαιούχων.

Συνοψίζοντας, η προκήρυξη του προγράμματος έχει τονώσει πραγματικά την κίνηση στα τεχνικά γραφεία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο κλάδος των μηχανικών. Ως Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Τρικάλων εκφράζουμε την ελπίδα το Εξοικονομώ 2 να καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες τόσο των ενδιαφερόμενων όσο και των μηχανικών που προσπαθούν να παράγουν άρτιο επιστημονικό έργο στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Για τη Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος
Λύχος Νικόλαος

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή