Αναφορά για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων Reviewed by Momizat on . Αναφορά κατέθεσε στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνω Αναφορά κατέθεσε στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνω Rating: 0

Αναφορά για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Αναφορά κατέθεσε στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη σχετικά με το Πειθαρχικό Δίκαιο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα έθεσε στην κ. Χρυσοβελώνη με έγγραφό της η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας (με έδρα το Βόλο).

Η κ. Χρυσοβελώνη, αποστέλλει στον Υπουργό την αναφορά της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας, σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο όπως αυτό ισχύει βάσει του ν. 4057/12 και του ν. 4093/12 καθώς και τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βάσει του ν. 4250/14 ζητά να εξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις που διατυπώνονται.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητούν την κατάργηση του άδικου, καταχρηστικού και αντιδεοντολογικού – όπως το χαρακτηρίζουν- συστήματος της συγκριτικής αξιολόγησης με την χρήση προκαθορισμένης ποσόστωσης (Ν 4250/14) καθώς θα καταστρέψει – τονίζουν- την θεμελιώδη δομή λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης που βασίζεται στη Συνεργασία, τον Αλληλοσεβασμό, την καθοδήγηση, την αξιοποίηση, την επιβράβευση, την έμπνευση και την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης δίκαιου και αξιοκρατικού βάσει προκαθορισμένων και συγκεκριμένων κριτηρίων. Ζητούν την κατάργηση του Ν. 4093/12 προκειμένου το Πειθαρχικό Δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του Κράτους Δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη σχετική αναφορά προς την βουλευτή αναφέρουν – μεταξύ άλλων – ότι «με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το «τεκμήριο της αθωότητας» αντικαθίσταται από το «τεκμήριο της ενοχής». Και υπογραμμίζουν πως «η παραπομπή και μόνο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο αρκεί για να τεθεί ο υπάλληλος σε αργία, χωρίς επί της ουσίας να έχει απολογηθεί. Επίσης υπάλληλοι, οι οποίοι απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον δικαστηρίων για ορισμένα αδικήματα, ακόμη και όταν η πράξη τους έχει μικρή ποινική απαξία, τίθενται αυτοδίκαια σε αργία Αμέσως υπάλληλοι απομακρύνονται από τη θέση τους και υφίστανται ένα βαρύτατο πλήγμα στην προσωπική και υπαλληλική τους ζωή.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή