"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηρίζει την Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στηρίζει και συντάσσεται με την Αναφορά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην Ελλάδα, η οποία κατατέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία ακόμη και μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες της παρανομίας, των άγριων διώξεων και των εκτελέσεων των κομμουνιστών. Το ΚΚΕ σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις διαχρονικά και μέχρι σήμερα, αναδεικνύει πολύμορφα το πρόβλημα, με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας, με ημερίδες, αρθρογραφία.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ζητά να κριθεί παραδεκτή η Αναφορά και να διερευνηθούν ουσιαστικά, σε βάθος, από την Επιτροπή Αναφορών τα δίκαια αιτήματά της για τις αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στην Ελλάδα για τα πρωτοφανή εγκλήματα, τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τη λεηλασία που υπέφεραν η χώρα και ο λαός μας από τα κατοχικά ναζιστικά στρατεύματα.

Στην Αναφορά της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ υπογραμμίζει ότι εβδομήντα χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματά τους, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίσταση του λαού, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ – αιμοδότης και ψυχή των οποίων στάθηκε το ΚΚΕ – αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές.

«Η Ελλάδα – σημειώνεται – συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (…) ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές περιουσιών και του εθνικού πλούτου».

Μετά το τέλος του πολέμου η Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στην Ελλάδα, με εξαίρεση ένα ασήμαντο ποσό μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που διώχτηκαν από τους ναζί λόγω θρησκείας ή φυλής.

Οι απαιτήσεις για αποζημίωση

Οι αξιώσεις της Ελλάδας απέναντι στο γερμανικό κράτος εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία, το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938.
  • Οι απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις ζημιές σε όλες τις οικονομικές υποδομές και την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της χώρας, την αρπαγή και τη λεηλασία του συνόλου του εθνικού πλούτου και τις ζημιές σε ιδιώτες. Η «Διάσκεψη των Συμμάχων» (Παρίσι 12/1945 – 1/1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946.
  • Η αποζημίωση των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των ναζιστικών κατοχικών ορδών, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
  • Η επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν.

Όπως καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, «διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκαν να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις, αλλά με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίησή τους. Ενισχύουν την προκλητική στάση των αστικών γερμανικών κυβερνήσεων που αρνούνται την υποχρέωσή τους για την υλική αποκατάσταση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων. Η στάση αυτή των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού της ελληνικής αστικής τάξης συνδέθηκε και συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των ΝΑΤΟ, ΕΟΚ/ΕΕ, συνδέεται σήμερα με τη λογική ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητα, όπως υποστηρίζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αν και, όπως τονίζεται, το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού, εκλογικής εκμετάλλευσης, πολύ περισσότερο να θεωρείται πανάκεια για τα προβλήματα του λαού, εντούτοις «οι δίκαιες αξιώσεις του (…) πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των λαών της Ευρώπης που έζησαν την κτηνωδία του ναζισμού και του φασισμού και τον νίκησαν με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης».

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ 16/10/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης