Η κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμη αιολικού πάρκου αναμένεται να απασχολήσει και μάλιστα έντονα τις τοπικές αρχές. Κι αυτό γιατί χωροθετείται εντός περιοχών Natura, σε μεγάλο υψόμετρο και δίπλα ακριβώς στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, έναν από τους σημαντικότερους της χώρας.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα τεθεί προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η περιοχή εγκατάστασης χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες Μετσόβου και Μηλιάς. Συγκεκριμένα το αιολικό προβλέπεται να αναπτυχθεί στις κορυφογραμμές
Η περιοχή μελέτης χωροθετείται στις Δ.Ε. Μετσόβου και Μηλέας, του Δήμου Μετσόβου, -Κυρά και Λιόντο, συνολικού μήκους 3,70km περίπου- ενώ το μέσο υψόμετρο της έκτασης που καταλαμβάνει το έργο είναι περί τα +1468 έως +1695 μέτρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην μελέτη, το αιολικό βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Πιο συγκεκριμένα, ένα τμήμα χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα)-GR2130006» ενώ το υπόλοιπο τμήμα χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου-GR1310002».
Το έργο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου- Βάλια Κάλντα.
Το αιολικό πάρκο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 25,0ΜW. Θα αποτελείται από πέντε τρίπτερες ανεμογεννήτριες, ισχύος 5,0 MW η κάθε μία, διαμέτρου 145m και ύψος πύργου ίσο με 115m.
Επιπλέον θα απαιτηθεί νέα οδοποιία πεντέμισι χιλιομέτρων και βελτίωση υφιστάμενης για δυόμισι χιλιόμετρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων από την περιοχή για το συγκεκριμένο έργο εντοπίζονται έξι ακόμη αιολικοί σταθμοί. Ένας με άδεια εγκατάστασης, ένας με άδεια λειτουργίας, ένας με άδεια παραγωγής και δύο σε κατάσταση αξιολόγησης.
epiruspost
Αντισταθείτε!!! Όλη η Ελλάδα Όχι στις ανεμογεννήτριες που θα κάνουν κρανίου τόπο την όμορφη Ελλάδα μας! Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μηνύσεις! Είναι και σε εθνικό δρυμο.Εγκλημα!