Ανησυχούν οι επιστήμονες: Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας Reviewed by Momizat on . Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Μπάρδαρμπουνγκα, είναι πιθανότατα έτοιμο να εκραγεί σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic καθώς στα τέλη Οκτωβ Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Μπάρδαρμπουνγκα, είναι πιθανότατα έτοιμο να εκραγεί σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic καθώς στα τέλη Οκτωβ Rating: 0

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας
Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Μπάρδαρμπουνγκα, είναι πιθανότατα έτοιμο να εκραγεί σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic καθώς στα τέλη Οκτωβρίου, το εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα ηφαίστειο επλήγη από τέσσερις σεισμούς.
Ανησυχούν οι επιστήμονες: Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας
Οι τέσσερις σεισμοί είχαν μεγέθη από 3,2 Ρίχτερ έως 4,7 και σύμφωνα με τον σεισμολόγο Παλ Έιναρσον οι σεισμοί σημειώθηκαν επειδή «το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση του μάγματος στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται». «Αυτό συμβαίνει από τότε που η τελευταία έκρηξη σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2015», είπε επίσης ο σεισμολόγος.
 Ωστόσο αν και οι σεισμοί αποτελούν σημάδια μίας μελλοντικής έκρηξης αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα συμβεί άμεσα. Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Έιναρσον και πρόσθεσε: «Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου».
Λαμβάνουν μέτρα

Παρόλα αυτά οι αρχές της χώρας αναμένεται να λάβουν μέτρα για μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη και αυτό γιατί αν αυτή τελικά εκδηλωθεί το γεγονός ότι το ηφαίστειο βρίσκεται κάτω από παγετώνα θα προκαλέσει εκτός από ένα σύννεφο τέφρας και μία έκρηξη υδρατμών που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το 2010 όταν εξερράγη άλλο ηφαίστειο της Ισλανδίας, τοΕϊγιαφιαλαγιόκουλ, το τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που δημιούργησε προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις που επηρέασαν 20 χώρες και πάνω από δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η τελευταία φορά πάντως που εξερράγη το Μπάρδαρμπουνγκα ήταν το 2014 και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Παρόλα αυτά δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις, αν και επηρεάστηκε σημαντικά η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Στην περίπτωση πάντως που εκραγεί και πάλι οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί και πάλι να σημειωθούν προβλήματα στις μεταφορές και  τις μετακινήσεις και να επηρεαστεί η ποιότητα του αέρα.

iefimerida.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή