"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Ανισότητα και διαχωρισμοί άνευ προηγουμένου με το φυσικό αέριο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ενα κράτος που λειτουργεί διαχωριστικά για τους πολίτες του, είναι ένα κράτος που κινδυνεύει από τον εαυτό του (πρωτίστως)…
Μετά τα διάφορα κατά καιρούς περιστατικά, με την άφεση αμαρτιών σε όσους δεν πλήρωναν διάφορες υποχρεώσεις τους, οπότε δινόταν νέες περίοδοι ρυθμίσεων χρεών… ήρθε η ώρα να επιβραβευθεί όποιος είναι ο πιο γρήγορος στη συμπλήρωση μιας αίτησης, και αυτός που, απλώς, δεν έκανε καμία οικονομία, χωρίς να προβλέπει τι θα γίνει: Εξηγούμαστε: το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν όσοι από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου (δηλαδή, αύριο…) υποβάλλουν αίτηση για επιδότηση μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Διατίθενται 15 εκατομμύρια, αναλόγως ποιος θα προλάβει! Και όχι μόνο αυτό: Είναι σαν να κοροϊδεύει το κράτος, όσους, σε καιρούς παχέων αγελάδων, φρόντισαν να προβλέψουν ότι χρειάζεται εξοικονόμηση χρημάτων και εγκατέστησαν λέβητα φυσικού αερίου. Αυτοί, γιατί δεν επιδοτήθηκαν άραγε; Επειδή μέχρι και το 2012 στην επαρχία, υπήρχαν χρήματα; Είναι αυτό ισόνομη αντιμετώπιση των πολιτών; Ακόμη κι αν γίνει επίκληση της άσχημης οικονομικής κατάστασης, γιατί θα πρέπει να ενισχυθούν οι ΕΠΑ φυσικού αερίου και όχι, για παράδειγμα, οι πωλητές καυσόξυλων, οι πωλητές σομπών πέλετ, ή, ακόμη ακόμη, να καταργηθεί εντελώς ο Ειδικός Φόρος στο πετρέλαιο; Ναι, είναι σαφώς καλύτερο από πολλές απόψεις να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο. Οταν, όμως, το κράτος, και δη η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές για να ενισχύσει μερίδα εταιριών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιοδήποτε πιθανό όφελος ενός πολύ μικρού τομέα της συγκεκριμένης αγοράς. Διότι, ακόμη και το χιλιάρικο, ποιος το διαθέτει εύκολα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει καταργηθεί το 51% για τη συμφωνία των συνιδιοκτητών;

 

Τα κριτήρια

 

 

Τα κριτήρια με τα οποία οι κάτοικοι Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας θα δικαιούνται επιδότηση για να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση των σπιτιών τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε το υπουργείο περιβάλλοντος.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, 2 στην κεντρική Μακεδονία και 3 στη Θεσσαλία (είναι οι τρεις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αερίου) και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα:

  • Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
  • Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.
  • Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000- 200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).
  • Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.
  • Οι τρεις ΕΠΑ (οι εταιρείες παροχής αερίου που δραστηριοποιούνται στις ισάριθμες περιφέρειες), ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.
  • Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η προϋπόθεση συμφωνίας του 51% των συνιδιοκτητών προκειμένου να γίνει η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ο κ. Μανιάτης είπε ότι σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ωστόσο και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος.

Στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν πρόσβαση 800.000 νοικοκυριά στην Αττική και έχουν συνδεθεί 300.000. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουν συνδεθεί το 52% των κατοίκων (683.000).

 

Θανάσης Μιχαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης