Ανοιξε ο διάλογος για τη λειτουργία των Α.Ε. στους Δήμους Reviewed by Momizat on . Αππάντηση για το θέμα του Χιονοδρομικού Περτουλίου και της Μονομετοχικής Α.Ε. του Δήμου Πύλης, έδωσε ο κ. Θαν. Πλαβός, δημοτικός σύμβουλος. Στο προηγούμενο δημο Αππάντηση για το θέμα του Χιονοδρομικού Περτουλίου και της Μονομετοχικής Α.Ε. του Δήμου Πύλης, έδωσε ο κ. Θαν. Πλαβός, δημοτικός σύμβουλος. Στο προηγούμενο δημο Rating: 0

Ανοιξε ο διάλογος για τη λειτουργία των Α.Ε. στους Δήμους

Ανοιξε ο διάλογος για τη λειτουργία των Α.Ε. στους Δήμους

Αππάντηση για το θέμα του Χιονοδρομικού Περτουλίου και της Μονομετοχικής Α.Ε. του Δήμου Πύλης, έδωσε ο κ. Θαν. Πλαβός, δημοτικός σύμβουλος. Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας (εδώ) διατυπώσαμε ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις της εταιρίας. Ο κ. Πλαβός, σε αντίθεση με πολλούς άλλους αιρετούς, απάντησε, καταθέτοντας την άποψή του, καταδεικνύοντας ότι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των αιρετών συνδυάζονται, προς όφελος των δημοτών. Ακολουθεί η απάντηση του κ. Πλαβού και στη συνέχεια, οι επισημάνσεις της trikkipress.gr

 

Η απάντηση του κ. Πλαβού

 plavos th

ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΑΝΕ ΓΑΪΔΑΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΖΕ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ….

Πρώτον θεωρώ πώς δεν είναι καθόλου κακό κάποιοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες κλπ. να στηρίζουν με τη χορηγία τους δημοτικές δράσεις – επιχειρήσεις.

Δεύτερον μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – άρα Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, της οποίας ένας από τους σκοπούς της είναι και η διαχείριση χώρων προβολής και διαφήμισης εντός των ορίων του δήμου – πόσο μάλλον στο χώρο του χιονοδρομικού που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου η ίδια.

Τρίτον τα έσοδα της Α.Ε. δεν πρέπει να προέρχονται από ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, αλλά από διάφορες επιχειρηματικές δράσεις.

Ένα μέρος εξ αυτών θα μπορούσε να είναι χορηγίες από πολίτες που είτε είναι επιλογή τους να συνδράμουν στο έργο της, είτε να επωφεληθούν για την προβολή τους.

Τέταρτον ο Δήμος και βέβαια δεν πρέπει να χρηματοδοτεί προβληματικές δημοτικές Α.Ε. κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ακόμη και αν αυτές στηρίζουν τοπικές κοινωνίες, όπως η παραπάνω. Έτσι αν οι εταιρείες αυτές δεν καταφέρουν να είναι αυτάρκεις, το κόστος της λειτουργίας τους θα πρέπει να το επωμίζονται όσοι ωφελούνται από αυτές και όχι όλοι οι δημότες.

Τελικά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι οι Δημοτικές Α.Ε. να είναι αυτάρκεις και να μην επιβαρύνουν κανέναν δημότη…

Υ.Γ. Και για να μην παρεξηγηθώ είναι άλλο θέμα αν ο δήμος θα πρέπει να στηρίζει το άθλημα της χιονοδρομίας και το χιονοδρομικό κέντρο ως Αθλητικό Κέντρο, για το οποίο θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια άλλη συζήτηση

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΑΒΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ

 

 

Η άποψή μας

logo-newΣας ευχαριστούμε για την αναφορά σας στο κείμενό μας.

Η επισήμανσή μας είχε δύο σκέλη.

Το ένα, ότι η ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε τίποτα από όσα αναφέρατε, σχετικά με διαφήμιση, προβολή κ.λπ. Επομένως, αυτό το σκέλος απαντήθηκε. Φυσικά, θα μπορούσε να είναι εκτενής η αναφορά στην ανακοίνωση, καθώς κάθε τέτοια δράση αφορά σε δημοτικό χώρο, ανεξαρτήτως του ποιος τον διαχειρίζεται. Επίσης, παρόμοιες δράσεις χρήζουν έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το δεύτερο, αφορούσε στο ότι οι ανώνυμες εταιρίες έχουν μπει για τα καλά στη λειτουργία των ΟΤΑ. Αυτό αναδεικνύει δύο προβλήματα: τη διάθεση – πρόθεση ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας των Δήμων, και την ουσία και τη φύση αυτών των εταιριών. Η ίδρυση και σύστασή τους, τις κάνει σαφώς πιο «ευέλικτες», σε σχέση με τους ΟΤΑ. Αυτή η «ευελιξία», όμως, οφείλεται ακριβώς στην ύπαρξη δεσμευτικού πλαισίου για τους ΟΤΑ, που προέρχεται από το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι επιχειρηματικός τομέας. Αν ήταν, θα είχαν ήδη πουληθεί όλες οι κερδοφόρες πλευρές της λειτουργίας τους, όπως φημολογείται ότι επιχειρείται πλέον.

Επομένως, το χρήμα ως αυτοσκοπός για έναν Δήμο, λειτουργεί πάντα με δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή του χορηγού και η δεύτερη αυτή του λαμβάνοντα τη χορηγία. Αν οι Δήμοι επιχειρήσουν να γίνουν επιχειρήσεις, προφανώς θα πρέπει να πουλήσουν δημοτική περιουσία, δηλαδή περιουσία του κάθε δημότη, ή να αυξήσουν τα Τέλη. Μια άλλη λύση θα ήταν η ενοικίαση χώρων, η παραχώρηση λειτουργιών, η είσοδος ιδιωτών σε δράσεις τής κάθε Α.Ε. Αυτό, όμως, παρότι ήδη συμβαίνει, συνεπάγεται και μια σειρά από δεσμεύσεις, που πάλι σχετίζονται με τη δημόσια περιουσία.

Επομένως, το ερώτημα δεν είναι, αν θα πρέπει να είναι κερδοφόρα μια ανώνυμη εταιρία ενός Δήμου, αλλά το γιατί θα πρέπει να υπάρχει μια ανώνυμη εταιρία που να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια υπό την «κάλυψη» του κάθε Δήμου.

Με άλλα λόγια, προφανώς και κανείς δεν χαρίζει τίποτε σε αυτόν τον κόσμο. Ούτε γαϊδούρια, ούτε, κυρίως, χρήματα.

Και, βεβαίως, η αυτάρκεια εξαρτάται από τη διαχείριση. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον οικονομικής αστάθειας, δεν ευημερούν ούτε κραταιές επιχειρήσεις. Πόσω μάλλον οι δημοτικές, που δεν είναι δημοτικές, αλλά ανώνυμες, με μία μετοχή από τον Δήμο, που δεν είναι εταιρία, αλλά Δήμος, ο οποίος όμως λειτουργεί κάποια εταιρία, η οποία κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τελικά, το νερό θα φτηνύνει; Ή μήπως είναι τόσο άσχετο το ερώτημα αυτό, όσο και η υπονόηση, ότι «τα έσοδα της Α.Ε. δεν πρέπει να προέρχονται από ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ». Δηλαδή, υπάρχει ξαφνικά ένα δίλημμα «φόροι ή ιδιώτες χορηγοί» για μια ανώνυμη εταιρία; Και πώς προέκυψε αυτό;

Εξάλλου, το χιονοδρομικό δεν ανήκει στην ΑΕ. Απλώς το διαχειρίζεται. Ανήκει στον Δήμο, δηλαδή στον κάθε δημότη Πύλης. Και, βεβαίως, υπάρχουν ιδέες πολλές ιδέες, που θα μπορούσαν, αν υλοποιούνταν, να αυξήσουν την κερδοφορία της ΑΕ, ή να αποτρέπουν πιθανή ελλειμματική της οικονομική κατάσταση,

trikkipress.gr

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας