Ανοιχτό για την πανσέληνο το σπήλαιο Θεόπετρας Reviewed by Momizat on . Χωρίς ξεναγό, αλλά με πληροφορίες από τους φύλακες, θα απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο, όσοι τρικαλινοί και φέτος μεταβούν στο σπήλαιο Θεόπετρας. Η Εφορε Χωρίς ξεναγό, αλλά με πληροφορίες από τους φύλακες, θα απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο, όσοι τρικαλινοί και φέτος μεταβούν στο σπήλαιο Θεόπετρας. Η Εφορε Rating: 0

Ανοιχτό για την πανσέληνο το σπήλαιο Θεόπετρας

Ανοιχτό για την πανσέληνο το σπήλαιο Θεόπετρας

Χωρίς ξεναγό, αλλά με πληροφορίες από τους φύλακες, θα απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο, όσοι τρικαλινοί και φέτος μεταβούν στο σπήλαιο Θεόπετρας. Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος απηύθυνε πρόσκληση για  την Κυριακή 10 Αυγούστου. Από τις 21:00 έως τις 24:00 στο σπήλαιο Θεόπετρας Τρικάλων, θα μπορέσουμε “να απολαύσουμε από ψηλά το αυγουστιάτικο φεγγάρι, καθώς θα λούζει τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων. Στο γειτονικό πάρκο της Θεόπετρας ο Δήμος Καλαμπάκας διοργανώνει μουσική παραδοσιακή βραδιά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Η είσοδος στο σπήλαιο θα είναι ελεύθερη για το κοινό”.

Οι φύλακες

Δεν υποκύπτει στις πιέσεις που δέχεται από την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Δύο ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, δηλαδή κυριολεκτικά στο παρά πέντε, οι αρχαιοφύλακες επιμένουν να μην ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εάν δεν προωθηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) βάσει της οποίας ρυθμίζεται η πληρωμή της υπερωριακής εργασίας τους. Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού τονίζει ότι το 60% – 80% των εκδηλώσεων δεν επηρεάζονται διότι είναι εκτός αρχαιολογικών χώρων, δηλώνοντας κατηγορηματικά στην «Κ» ότι: «Προτιμώ την κατακραυγή παρά την παροχολογία. Δεν πτοούμαι. Δεν είναι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή οι εκδηλώσεις της πανσελήνου».

Ο κ. Κώστας Τασούλας συνάντησε προχθές το απόγευμα τους εκπροσώπους της ΠΕΥΦΑ, ενημερώθηκε, συζήτησε τα προβλήματά τους και όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «τους ευχαρίστησα για την αμισθί εργασία που προσέφεραν τα τελευταία χρόνια».

Εμφανίζεται αποφασισμένος να επιλύσει το πρόβλημα, ωστόσο το θέμα της σχετικής ΚΥΑ απαιτεί χρόνο. Μέχρι την υπογραφή της από τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, οι φύλακες ισχυρίζονται πως «δεν θα συμμετέχουν εθελοντικά, σε καμία προγραμματισμένη ή μη εκδήλωση». Ο υπουργός Πολιτισμού εξηγεί ότι το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους τους δίνει ένα επιπλέον ποσόν για την υπερωριακή εργασία, αλλά εκείνοι ζητούν περισσότερα. Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στο να υπογραφεί σύντομα η σχετική ΚΥΑ, στέλνει όμως κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αποκαλύπτοντας ταυτοχρόνως τις προτεραιότητες της πολιτικής του, και τονίζει σκωπτικά: «Η χώρα βουλιάζει από τον διαρκή φόβο μας μήπως και δεν γίνει πανσέληνος!».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος, γνωστοποιώντας τις προθέσεις των αρχαιοφυλάκων επισημαίνει ότι: «Δεν θα εργαστούμε. Κι αν γίνουν κάποιες εκδηλώσεις χωρίς την παρουσία μας, τίθεται θέμα ασφάλειας των μνημείων. Αν πάλι χρησιμοποιηθεί εκείνο το βράδυ προσωπικό από δήμους το οποίο δεν είναι εκπαιδευμένο για την προστασία των αρχαίων, η ΠΕΥΦΑ θα το καταγγείλει όπως οφείλει».

Στο ερώτημα γιατί κάθε Αύγουστο έχουμε το ίδιο σίριαλ στο ΥΠΠΟΑ, ισχυρίζεται πως το βασικό πρόβλημα της ΠΕΥΦΑ δεν είναι η εθελοντική εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου, αλλά γενικότερα η πληρωμή εργασίας εκτός ωραρίου. «Είτε πρόκειται για κρουαζιέρες και την εργασία μας μετά τις 8 μ.μ. ή τις ημέρες του ρεπό, όπως συνέβη πέρυσι με τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου που άνοιγε τη Δευτέρα, είτε για εκδηλώσεις σε μνημεία, φεστιβάλ των δήμων, ακόμη και τελετές γάμου σε εκκλησάκια – μνημεία». Με λίγα λόγια ζητούν ένα τιμοκατάλογο για τις αμοιβές τους. «Πρέπει να γνωρίζουμε πώς πληρωνόμαστε και η ΚΥΑ οφείλει να ξεκαθαρίζει τέτοιες λεπτομέρειες», απαντά ο κ. Μαυρικόπουλος.

Οι φετινές εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν ελάχιστες απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, ένα τηλέφωνο πριν από την απόδραση για μια ευχάριστη βραδιά θα ήταν ασφαλές για το κοινό.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή