Ξεκάθαρο αντίθετος στην επικείμενη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Μετεώρων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μιλώντας σήμερα στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα η ομιλία του Δημάρχου Μετεώρων έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συνάδερφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όχι απλώς για να συζητήσουμε αλλά θα έλεγα για να διαμορφώσουμε μια κοινή γραμμή απέναντι σε αποφάσεις που έρχονται όχι για να λύσουν προβλήματα αλλά για να δημιουργήσουν περισσότερα. Ανεξάρτητα ιδεολογικών μας καταβολών εκείνο που βλέπω και με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο να σταματήσουμε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια περίοδο που τα σημάδια του μέλλοντος μας δείχνουν σε έντονους τόνους τα μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνεται καμία μέριμνα στην ορεινότητα και στα απομακρυσμένα χώριά μας. Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα προβλήματα ύδρευσης της Αττικής. Όμως κύριοι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Προέρχομαι από τον δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της χώρας που αποτελείται από περισσότερους από 75 οικισμούς.
Ήδη έχουμε έντονα τα σημάδια της λειψυδρίας και αντί να μας δίνονται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από πλευράς Υπουργείου ώστε να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό δικτύων και αντλητικών συγκροτημάτων ασχολούμαστε σήμερα με ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα δαιδαλώδες σύστημα διοίκησης που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του νερού για τους πολίτες και από την άλλη σε αμφίβολες παροχές. Γιατί αμφιβάλλω σε μεγάλο βαθμό αν η νέα δομή διοίκησης θα μπορέσει να δίνει άμεσα λύσεις όπως καθημερινά καλούμαστε εμείς σήμερα σε προβλήματα των χωριών μας μέσω των συνεργείων των ΔΕΥΑ μας.
Όπως πολύ σωστά όλο αυτό το διάστημα τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας υπάρχουν, εκείνο που χρειάζεται είναι δουλειά. Για παράδειγμα πως μιλάμε για αντιμετώπιση του φαινόμενου χωρίς να μιλάμε για μέτρα εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού που αποτελεί το 85% του φυσικού πόρου; Σε αυτό το θέμα αν είχαμε σκύψει με κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση των παραγωγών μας θα είχαμε πετύχει – με ένα ελάχιστο νοικοκύρεμα – υπερδιπλασιασμό του πόσιμου νερού, καλύτερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα.
Αγαπητοί συνάδερφοι,
Για άλλη μια φορά ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε κληθεί να δώσουμε μια μάχη. Μια μάχη για να προστατεύσουμε το νερό που είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι το πιο σημαντικό δημόσιο αγαθό και από το 2000, με ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ, ανθρώπινο δικαίωμα. Το βασικό ερώτημα είναι: «αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, ειδικά αυτή την εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο;». Η απάντηση είναι χωρίς προσχήματα ένα μεγάλο «όχι»!
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε εκείνο το πλαίσιο των πολιτικών που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης για την διασφάλιση της επάρκειας του νερού και θα αποτρέψουν πολιτικές που θα οδηγήσουν τους πολίτες να πούνε το νερό νεράκι…»
Εάν σας ακούσει ο τοπικός παντογνώστης stupid, κ. Αβραμόπουλε, τη βάψατε.