"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.5 C
Trikala

Ανυσυχία για το σχολικό εκφοβισμό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό και έχει προκαλέσει στην σχολική κοινότητα το περιστατικό σχολικού εκφοβισμού (bulling) σε σχολείο της Λέσβου, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με περιστατικά που δεν φθάνουν πότε στην επιφάνεια.
«Στη Θεσσαλία, το ποσοστό δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά συμβαίνει» τόνισε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, κα. Πασχαλίνα Κόζυβα, μιλώντας στον «Π.Λ.».
Κατά την κα. Κόζυβα από τον Απρίλιο του 2012 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής του φαινομένου και ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας, μέσω σχετικών ενημερωτικών επαφών, ενώ σε κάθε σχολείου έχει οριστεί και κάποιος υπεύθυνος.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του δικτύου, όπου εκεί το κάθε σχολείο θα καταγράφει τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το φαινόμενο στη Θεσσαλία.
Επίσης, πρόσθεσε ότι το ίδιο διάστημα, τόσο στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας θα γίνουν ενημερωτικά σεμινάρια για την πρόληψη και κυρίως την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Ωστόσο, στη συνέχεια, η κα. Κόζυβα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για το φαινόμενο, λέγοντας ότι το περιστατικό στη Λέσβιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όταν στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά δε γνωστοποιούνται ποτέ, ενώ κάλεσε τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και όσους- ενδεχομένως- είναι γνώστες παρόμοιων φαινομένων να μην διστάσουν να απευθυνθούν στους αρμόδιους.
« Όπως σας προανέφερα, στη Θεσσαλία το φαινόμενο δεν λαμβάνει τόσο μεγάλες διαστάσεις, όσο σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά συμβαίνει και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν παιδιά που βιώνουν ψυχική ταλαιπωρία» σημείωσε η κα. Κόζυβα.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων που έχει προγραμματιστεί για την καταπολέμηση του φαινομένου θα δοθεί στους μαθητές της Α/Θμιας και της Β/Θμιας Εκπαίδευσης ένα ερωτηματολόγιο, όπου θα κληθούν να καταθέσουν την άποψη τους για το φαινόμενο, πώς το εκλαμβάνουν και φυσικά, εάν έχουν πέσει θύματα bulling ή εάν γνωρίζουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
1 στους τρεις θύμα bulling
Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 16.000 μαθητές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα που κάλυψε τις έξι αυτές χώρες, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις έξι χώρες του προγράμματος, που συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι πήραν μέρος 4.987 μαθητές από 167 σχολεία της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα καταδεικνύουν ότι το 31,98% των παιδιών υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού, είτε κατ’ επανάληψη είτε περιορισμένες φορές. Αρκετά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μαθητών που υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού στη Λιθουανία (51,65%) και στην Εσθονία (50,07%). Ακολουθούν οι μαθητές της Βουλγαρίας (34,66%) και της Λετονίας (25,21%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 15,09% και έτσι η Ιταλία καθίσταται η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ομολογούμενης θυματοποίησης μεταξύ των έξι χωρών.
Ευαγγελία Κάκια (Πρωινός Λόγος)

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης