"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.6 C
Trikala

Απάτη η “είδηση” για τον πιο ψυχρό χειμώνα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κυκλοφόρησε πολύ τις τελευταίες μέρες… αλλά η φάρσα αποκαλύφθηκε.
ÉÙÁÍÍÉÍÁ ÁÐÏÊËÅÉÓÌÅÍÁ ×ÙÑÉÁ ÁÐÏ ÔÁ ×ÉÏÍÉÁ

Η φάρσα αποκαλύπτεται

Του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Φυσικού – Μετεωρολόγου FRMetS,

Όλοι λίγο πολύ τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε ή μας είπαν ότι γράφεται ότι:  «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας».H eίδηση όμως ήταν ΠΛΑΣΤΗ!!

Τις τελευταίες δύο ημέρες ο ψυχρός χειμώνας ήταν για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια χωρίς καμία αναφορά σε πηγή, μετεωρολόγο, ή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αρχικά (στις 29/10/2014) η είδηση μιλούσε για τον ψυχρότερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη. Εκεί κάποιες αναφορές υπήρχαν σε κάποιο Γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ, σε άλλες ιστοσελίδες  υπήρχαν μαζί και τα ονόματα των Ρομάν Βίλφαντ με τον σημαντικό τίτλο «επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας» και της μετεωρολόγου Γιλένα Παγκρατένκο (υπάρχει;)

Ερευνώντας στο Ιντερνέτ βρήκαμε πρώτα ότι:

  • ο Γερμανός μετεωρολόγος στις 1/11/2014 είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα για το φετινό χειμώνα στην έγκριτη γερμανική εφημερίδα Die Welt
  • δεν υπήρχε κανένα κείμενο τον τελευταίο μήνα στο εξωτερικό που να φιλοξενεί δηλώσεις ταυτόχρονα των τριών μετεωρολόγων.

Τελικά βρήκαμε ότι όλη η «είδηση» που κυκλοφόρησε παντού  στο ελληνικό Iντερνeτ (με τη μέθοδο copy-paste) τις τελευταίες ημέρες απλάΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ «ΕΙΔΗΣΗΣ» ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013 με τον τίτλο τότε: «Έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 100 ετών» . 

 Το κείμενο αποτελούσε μετάφραση ενός κειμένου που ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013 στη Γαλλία το είχαν θεωρήσει πλαστό ….http://www.hoaxbuster.com/forum/l-europe-connaitre-l-hiver-le-plus-froid-depuis-100-ansΚαι τότε ακριβώς οι ίδιοι μετεωρολόγοι (μαζί και άλλοι) φαίνεται πως «έκαναν»  ακριβώς τις ίδιες «δηλώσεις» για το χειμώνα του 2013.

Διαβάστε το κείμενο του 2013: ( από τοhttp://naxos365.blogspot.gr/2013/09/100.html, υπήρχε και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες και είχε αρχικά δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο στις 20-21 αλλά και ξανα το Δεκέμβριο του 2013)

Ο γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο – σημειώνει ο ίδιος. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν το Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Και το κείμενο του 2014: (δημοσιεύτηκε επίσης σε πολλές ιστοσελίδες)

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Απλώς στο κείμενο φέτος αλλάχτηκε η χρονιά!!! Και ο ψυχρότερος«των 100 τελευταίων ετών» που είχε πολυγραφεί και θα το θυμόταν κάποιος έγινε «της τελευταίας δεκαετίας»

 Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Φυσικός Μετεωρολόγος FRMetS

Μέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας

24

Δείτε τις σχετικές  δημοσιεύσεις ΕΔΩ για τον ψυχρότερο χειμώνα της δεκαετίας και ΕΔΩ για τον ψυχρότερο χειμώνα του αιώνα.

Να τονίσουμε την τελευταία φράση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες.

52

Άντε και του χρόνου με τον πιο ψυχρό χειμώνα (2015-2016) της χιλιετίας.  Παγώσαμε…
ΠΗΓΗ:
http://meteorologiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html
http://meteorologiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_4.html
31

Ενημέρωση του άρθρου (18:00).
Εκτός από τον κύριο Παναγιώτη Γιαννόπουλο που διαβάσαμε παραπάνω, το δημοσίευμα για τον πιο ψυχρό χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας, το διαψεύδει και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας.

http://vimanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7778%3A———–10&catid=19%3Anow&Itemid=66
mpΠηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης