Απαλλαγή από τρεις φόρους προτείνει η δημοτική αρχή Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Σχέδιο ψηφίσματος εισηγείται η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων, για τρεις φόρους που ζητάει το κράτος να πληρώσει κάθε Δήμος. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ (τον γνω Σχέδιο ψηφίσματος εισηγείται η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων, για τρεις φόρους που ζητάει το κράτος να πληρώσει κάθε Δήμος. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ (τον γνω Rating: 0

Απαλλαγή από τρεις φόρους προτείνει η δημοτική αρχή Τρικκαίων

Απαλλαγή από τρεις φόρους προτείνει η δημοτική αρχή Τρικκαίων

Σχέδιο ψηφίσματος εισηγείται η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων, για τρεις φόρους που ζητάει το κράτος να πληρώσει κάθε Δήμος. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ (τον γνωστό), τον φόρο ειδοσήματος και τα παράβολα για το Κτηματολόγιο. Στο σχέδιο προτείνεται να κινητοποιηθούν οι τρικαλινοί και να διεκδικήσουν να μην πληρωθούν οι φόροι, διότι μειώνει δραματικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Το σχέδιο είναι το εξής:
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ , ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τρικκαίων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη πόρων από την Αυτοδιοίκηση. Παρ’ ότι τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν αρνητικά για τους ΟΤΑ και παρ’ ότι μειώνεται συνεχώς η τακτική επιχορήγηση, πλέον επιχειρείται μια τριπλή επίθεση στα Ταμεία των Δήμων. Αυτή η επίθεση βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ανέμενε ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις αυτών που διαχειρίζονται σήμερα την κεντρική εξουσία.
Η επίθεση εκφράζεται με μια φορομπηχτική πολιτική, η οποία μάλιστα έχει τριπλή έκφραση και στον Δήμο Τρικκαίων και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα:
– Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει και απαιτείται η καταβολή του από τους ΟΤΑ
– Επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στα μισθώματα από ακίνητα και από παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων
– Επιβάλλεται η πληρωμή δικαιώματος για τα ακίνητα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.
Και οι τρεις αυτές φορολογικές επιβαρύνσεις ζητούνται από τους Δήμους, την ώρα που οι επιχορηγήσεις καθυστερούν.
Αυτό το αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό, έχει ως αποτέλεσμα:
τη μείωση των εσόδων των ΟΤΑ,
την αδυναμία υλοποίησης έργων,
την αφαίμαξη των Δήμων,
τη μετατροπή τους σε φορολογικό αιμοδότη της κεντρικής εξουσίας.
Ταυτοχρόνως, η είσπραξη των τριών αυτών φόρων και δικαιωμάτων, θα σημάνει την εξανέμιση των όποιων εσόδων υπάρχουν, ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, που αντιμετωπίζει ταμειακές δυσχέρειες και αυξημένες δόσεις δανείων . Και τούτο διότι:
– ο ΕΝΦΙΑ σημαίνει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων, με άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά τους, οδηγώντας τους στην αναγκαστική επιβολή τελών και φόρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά – υπηρεσιακά έξοδα, στη λειτουργία των κοινωνικών δομών, κ.λπ.
– Ο φόρος εισοδήματος του Ν. 4172/2013 επιβάλλεται σε μισθώματα του Δήμου Τρικκαίων, που όμως δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά κινείται μόνο με βάση την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών, αντικαθιστώντας, παραλλήλως την υστέρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών από την πλευρά του κράτους
– το κόστος των δικαιωμάτων για το Κτηματολόγιο επιβαρύνει χωρίς τέλος τον Δήμο Τρικκαίων, αφού δημιουργεί ένα πρόσθετο έξοδο, μη προγραμματισμένο που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του.
Μάλιστα, την ίδια ώρα, δεν επιτρέπεται στον Δήμο Τρικκαίων η λήψη δανείου για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, που θα βελτίωναν την ικανότητα αποπληρωμής των λοιπών δανείων.
Με τον τρόπο αυτόν, οι Δήμοι στραγγαλίζονται και δεν επιτρέπεται η ενίσχυση καμίας απολύτως αναπτυξιακής προσπάθειας και υποβαθμίζονται οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης των πολιτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ζητά:
– Ανάκληση των νόμων που επιβάλλουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των δικαιωμάτων για το Κτηματολόγιο.
Καλούμε τους πολίτες των Τρικάλων να σταθούν δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημοτική αρχή, διεκδικώντας το αυτονόητο: τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, οι οποίες στραγγαλίζονται με μέτρα ανάλογου περιεχομένου.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή