Απαράδεκτες καταστάσεις με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Η περιπέτεια καρκινοπαθούς ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει τα πανάκριβα φάρμακα της θεραπείας του έφερε ραδιοφωνική “μάχη” και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον. Στ Η περιπέτεια καρκινοπαθούς ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει τα πανάκριβα φάρμακα της θεραπείας του έφερε ραδιοφωνική “μάχη” και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον. Στ Rating: 0

Απαράδεκτες καταστάσεις με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα

Απαράδεκτες καταστάσεις με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα

Η περιπέτεια καρκινοπαθούς ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει τα πανάκριβα φάρμακα της θεραπείας του έφερε ραδιοφωνική “μάχη” και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο “Ράδιο Πρωινός 105,3” μίλησε ο γνωστός φαρμακοποιός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Χρήστος Σιμορέλης και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Λάζαρος Μακρής, ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:
Σιμορέλης: «Είναι το γνωστό πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς. Ένα τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ασθενής της πόλης μας, που χρειάστηκε ένα φάρμακο, απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, με τιμή 520,40 το κουτί.
Μακρής: «Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή, βγάζετε απευθείας τον φαρμακοποιό. Από ποιόν πήρε άδεια ο φαρμακοποιός, εκτός εάν είναι ιδιώτης.
Εγώ δεν μπαίνω σε κουβέντα με τον ιδιώτη φαρμακοποιό. Πάντως μόλις πριν από λίγο μίλησα με την υπεύθυνη του φαρμακείου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, δεν έτυχε τέτοιο περιστατικό από την ημέρα που έδωσα εντολή η οποία τηρείται. Τις προηγούμενες ημέρες, πριν να δώσω την εντολή, έτυχε να πουν σε ασθενείς ότι θα δουν προσεχώς. Δεν υπάρχει καταγραμμένη περίπτωση ασθενούς που δεν του δόθηκε φάρμακο. Δεν λέω ότι μπορεί να μην υπάρξει περίπτωση που να μην υπάρχει φάρμακο. Όμως δόθηκε εντολή στους διοικητές να προμηθευτούν άμεσα τα φάρμακα. Το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με το μετά».
Σιμορέλης: «Η συνταγή γράφτηκε στις 29 Ιανουαρίου και έπρεπε να εκτελεστεί μέχρι 5 Φεβρουαρίου. Η ασθενής απευθύνθηκε στο φαρμακείο του νοσοκομείου και της απάντησαν ότι στερούνται αυτού του φαρμάκου. Δεν ξέρω εάν πήγε στις 29 ή στις 2 Φεβρουαρίου.
Μακρής: Πότε πήγε και του είπαν ότι δεν υπάρχει το σκεύασμα…
Σιμορέλης: 29 Ιανουαρίου υπάρχει η υπογραφή της φαρμακοποιού του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας που λέει ότι στερούμεθα και δεν μπορούμε να σας δώσουμε το φάρμακο.
Μακρής: Είστε εκτός θέματος, το ερώτημα είναι από τη στιγμή που έδωσα την εντολή εάν τηρείται. Από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή από εμένα στους διοικητές, δεν υπάρχει ασθενής που δεν βρήκε φάρμακο. Μην σηκώνετε το θέμα χωρίς να υπάρχει λόγος. Μην παίζετε μ’ αυτό το θέμα.
Σιμορέλης: Να τους χαιρόμαστε όλους αυτούς. Δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Εγώ θα πω το πρόβλημα ως έχει: 29 Ιανουαρίου γράφτηκε η συνταγή. Το φάρμακο δεν υπήρχε. Σύμφωνα με το νόμο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει το φάρμακο στο φαρμακείο του νοσοκομείου, μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό φαρμακείο. Απευθύνθηκε σε μένα, παρήγγειλα το φάρμακο και το έφερα, αλλά δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ δεν το χορηγεί σε ιδιωτικό φαρμακείο. Το φαρμακείο του νοσοκομείου έπρεπε να γράψει ότι στερούμεθα και ο ασθενής να βρει το φάρμακο στην αγορά. Αλλά με διαταγή Γεωργιάδη, δεν χορηγούνται. Όταν απευθύνθηκα στον ΕΟΠΥΥ και ρώτησα τι θα κάνει η ασθενής, μου είπαν να κάνει υπομονή. Και υπάρχει και άλλο πρόβλημα, ότι αυτά τα φάρμακα που δεν χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ, η εταιρεία δεν τα παίρνει πίσω. Η ασθενής αδυνατεί να πληρώσει 2.000 ευρώ. Εκεί οδηγούμαστε, με το νέο νομοσχέδιο, με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, να μας λένε κάντε υπομονή. Ο ΕΟΠΥΥ λέει ότι δεν το χορηγώ. Αυτά είναι τα προβλήματα που απορρέουν από τη λογική που έχουν σήμερα οι κυβερνώντες για τα θέματα υγείας. Με άλλα λόγια, αντί να κάνει αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας, κάνουμε κατεδάφιση του εθνικού συστήματος υγείας. Και οδηγούν τον κόσμο στο σημείο, όποιος έχει λεφτά να γιατρεύεται, όποιος δεν έχει του λένε κάντε υπομονή. Έτσι ακριβώς είναι, το βλέπουμε στην πράξη πώς λειτουργεί. Εκ των υστέρων δεν ξέρω τι έγινε, εγώ ξέρω ότι αφού η ασθενής απευθύνθηκε στο φαρμακείο του νοσοκομείου και δεν είχε, το νοσοκομείο την έστειλε στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να γίνει. Από τη στιγμή που το νοσοκομείο έγραψε στερούμεθα, άρα το ίδιο το νοσοκομείο την έστειλε στα ιδιωτικά φαρμακεία για να βρει το φάρμακό της. Αλλά κολλήσαμε στον ΕΟΠΥΥ που λέει ότι δεν το χορηγεί».
*Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των φαρμάκων στο Νοσοκομείο είχε εδώ και έναν σχεδό μήνα αναφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων (εδώ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και Καρδίτσας (εδώ) και ο βουλευτήςΤρικάλων της ΔΗΜΑΡ (εδώ). Και να τώρα, που επιβεβαιώνονται με άσχημο τρόπο. Τι έχει να πει η κυβέρνηση για αυτά; Τίποτα… Τσιμουδιά…

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή