Απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Καταγγελλίες του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίσκεψή του και διαπίστωση σοβαρότατων ελλείψεων Η κατάρρευση κάθε έννοιας συλλογικότητας και η ένταση των ανισοτήτων δημιουρ Καταγγελλίες του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίσκεψή του και διαπίστωση σοβαρότατων ελλείψεων Η κατάρρευση κάθε έννοιας συλλογικότητας και η ένταση των ανισοτήτων δημιουρ Rating: 0

Απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές Τρικάλων

Απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές Τρικάλων

Καταγγελλίες του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίσκεψή του και διαπίστωση σοβαρότατων ελλείψεων

Η κατάρρευση κάθε έννοιας συλλογικότητας και η ένταση των ανισοτήτων δημιουργούν ένα πολύπλευρο κοινωνικό αποκλεισμό. Η συνέπεια στα νεοφιλελεύθερα δόγματα επιτάσσει να μην αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα με τις μεθόδους του κοινωνικού κράτους αλλά να προτιμάται η βολική λύση της καταστολής. Αντί για κοινωνική πολιτική στην πρόληψη και στην επανένταξη, χρηματοδοτείται η κατασκευή φυλακών. Γίνεται έτσι φανερό ότι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδηγούν στην ποινικοποίηση της φτώχειας και «παράγουν» φυλακή.

Χωρίς μεγάλες αλλαγές, παρά την απόρριψή του από το σύνολο των θεσμικών φορέων αλλά και από τους ίδιους τους κρατούμενους – βλ. 9ήμερη απεργία πείνας 4600 κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα ολόκληρης της χώρας – ολοκληρώθηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ, την περασμένη Πέμπτη. Το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Τύπου Γ, καθιστά την κράτηση μια σύγχρονη εξορία μέσα στις φυλακές, καταργώντας στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων, όπως: άδεια, αναστολές ποινής, μεροκάματα εντός της φυλακής, περιορισμός έως και – σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη κατάργηση – της επικοινωνίας κλπ. Ανατίθεται τέλος η φύλαξη των κρατουμένων σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα επέμβασης – ακόμα και με την χρήση όπλων – εντός των φυλακών και με απόρρητο μάλιστα τρόπο δράσης.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, εκπρόσωποι του Τμήματος Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, με την παρουσία και της βουλευτού Παναγιώτας Δριτσέλη, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 7 Ιουλίου, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρικάλων. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη: η ψυχολόγος του καταστήματος, ένας Διοικητικός υπάλληλος καθώς και 2 κρατούμενοι, οι οποίοι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εργάζονται στο καφενείο των φυλακών.

Κατά την συζήτηση διαπιστώθηκαν τα εξής:

Όσον αφορά τι συνθήκες κράτησης:

  • Ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 400 κρατούμενους, σήμερα στο Κατάστημα Τρικάλων κρατούνται περίπου 780 άτομα. Απ’ αυτούς 40 με 80 έγκλειστοι κοιμούνται στο πάτωμα.
  • Για την καθημερινή σίτιση του κάθε κρατούμενου δαπανάται το «ιλιγγιώδες» ποσό του 1,80 ευρώ ανά έγκλειστο
  • Παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε βασικά είδη προσωπικής υγιεινής των κρατουμένων (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κλπ), καθώς και σε ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα

Όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των κρατουμένων:

  • Για τους 780 έγκλειστους προβλέπεται ένας (1) παθολόγος Γενικής ιατρικής, ένας (1) ψυχίατρος και ένας (1) οδοντίατρος – οι οποίοι όμως δεν υπάρχουν. Έτσι, προς το παρόν τις ανάγκες των κρατουμένων καλύπτουν δυο ειδικευόμενοι γιατροί από το Νοσοκομείο Τρικάλων. Προβλέπεται επίσης και μια (1) θέση αγροτικού ιατρού, η οποία, αν και υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, δύσκολα καλύπτεται κυρίως εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.
  • Επίσης, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατουμένων – περίπου 250 άτομα – που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με ψυχοφάρμακα, δεν υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια,   ψυχίατρος στο κατάστημα.
  • Σημαντική είναι η έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, χρέη τέτοιου να εκτελούν δυο Διοικητικοί υπάλληλοι, με εμπειρικές κυρίως γνώσεις.
  • Βασική είναι και έλλειψη Κοινωνικού Λειτουργού, τον οποίο αυτή την στιγμή υποκαθιστά η υπάρχουσα ψυχολόγος.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν είναι αυτό της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι αυτή είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, κυρίως εξαιτίας του υπερπληθυσμού αλλά και της κρατικής αδιαφορίας. Δεν υπάρχει χώρος στις φυλακές για την δημιουργία εργαστηρίων ή άλλων δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Να αναφέρουμε εδώ ότι ξυλουργικά μηχανήματα και εργαλεία – για τα οποία είχαν δαπανηθεί στο παρελθόν πολλά κονδύλια – έχουν αφεθεί να σκουριάζουν στις παλιές φυλακές της πόλης, αντί να μεταφερθούν στις νέες και να δοθεί η δυνατότητα στους έγκλειστους να κατασκευάζουν έργα, εξασφαλίζοντάς τους έτσι και ένα ελάχιστο εισόδημα σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της διαρκούς προσαρμογής σε όλο και πιο ακροδεξιές, φασίζουσες, αυταρχικές πολιτικές, με κύριο στόχο να διαμορφώσει ένα κλίμα μιας φοβισμένης κοινωνίας, ανελεύθερης, την οποία νομίζει ότι μπορεί επ’ άπειρον να χειραγωγεί, ενάντια ακόμη και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όλων των διεθνών συμβάσεων.

 

Τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή