Απεργία αύριο στα Νοσοκομεία… από όλους Reviewed by Momizat on . Πανελλαδική 24ωρη απεργία εξαγγέλθηκε από όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν τα μέλη τους σε απεργία αύριο Πανελλαδική 24ωρη απεργία εξαγγέλθηκε από όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν τα μέλη τους σε απεργία αύριο Rating: 0

Απεργία αύριο στα Νοσοκομεία… από όλους

Απεργία αύριο στα Νοσοκομεία… από όλους

Πανελλαδική 24ωρη απεργία εξαγγέλθηκε από όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν τα μέλη τους σε απεργία αύριο, 11 Δεκεμβρίου «για να υπερασπίσουμε ό,τι απέμεινε από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και να διεκδικήσουμε ένα καθολικό, ολοκληρωμένο, αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με ισότιμες, ποιοτικές, ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους».

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει ότι για το 2014 θα υπάρχει νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ως εξής:

– μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων  κατά 320 εκατ. ευρώ,

– μείωση των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ,

– μείωση της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 334 εκατ. ευρώ και του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 2,2 δις. ευρώ,

– μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 370 εκατ. ευρώ.

Ετσι, με βάση αυτή τη μείωση, που θα οδηγήσει σε πλείστες άλλες υποβαθμίσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οι κλάδοι των εργαζομένων αποφάσισαν την πραγματοποίηση της απεργίας. Οι γιατροί διεκδικούν:

Οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο :                                                                                                              – στην πρόληψη

– στην προαγωγή της υγείας

– στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας

– στην καθολικότητα

– στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση

– στην 24ωρη λειτουργία

με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους.

Επίσης, απαιτούν «την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, την ρύθμιση της κανονικής ενταλματοποίησής τους στο μέλλον με κατάργηση της προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ρύθμιση των ωρών εργασίας και της αμοιβής των μικτών εφημεριών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, την κατάργηση του πλαφόν 9% για την αμοιβή των αναγκαίων πρόσθετων εφημεριών».

Ειδικά για το φάρμακο, σημειώνουν: Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό.  Διεκδικούμε την ίδρυση Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας – Φαρμακαποθήκης – Δημόσιου Φορέα παραγωγής και διακίνησης υγειονομικού υλικού, την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, τη γενίκευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την πάταξη της αντιδεοντολογικής συνταγογράφησης, τη  δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χρονίως πάσχοντες –  τους άνεργους –  τους πολίτες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, τη προώθηση ποιοτικών και φθηνών ελληνικών γενόσημων φαρμάκων».

 

 

Οι εργαζόμενοι

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της, αναφέρει μεταξύ άλλων: Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και αναγκάζονται να αναστείλουν βασικές λειτουργίες τους. Στέρεψαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα βασικά υλικά. Αναστέλλονται επείγοντα χειρουργεία από έλλειψη υλικών και ασθενείς διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία που διαθέτουν υλικά για να χειρουργηθούν (έως ότου στερέψουν και εκεί).

Τη στιγμή που πάνω από 3 εκατ. πολίτες είναι ανασφάλιστοι (έμμεσα, άμεσα) και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θεσμοθετούνται νέα χαράτσια (25 ευρώ κατά την εισαγωγή) δυσκολεύοντας περισσότερο την πρόσβαση.
Η κυβέρνηση μεθοδεύει βίαιες αλλαγές του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας με νέα ΛΟΥΚΕΤΑ Νοσοκομείων, Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών και συρρίκνωση των υφιστάμενων λειτουργιών των μεγάλων Νοσοκομείων. Στα Νοσοκομεία απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
Να αποτρέψουμε τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις Διαθεσιμότητες Υγειονομικού προσωπικού.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Με νέα Πανελλαδική 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου».

Στην περιοχή μας, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι.

Θανάσης Μιχαλάκης
(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 2-12-13)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή