Απεργία και Παντρικαλινό συλλαλητήριο Reviewed by Momizat on . Σήμερα απεργούν όλοι! Ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι. Μέσα σε μια καυτή εβδομάδα από άποψη κινητοποιήσεων, η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο, εί Σήμερα απεργούν όλοι! Ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι. Μέσα σε μια καυτή εβδομάδα από άποψη κινητοποιήσεων, η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο, εί Rating: 0

Απεργία και Παντρικαλινό συλλαλητήριο

Απεργία και Παντρικαλινό συλλαλητήριο

Σήμερα απεργούν όλοι! Ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι.
Μέσα σε μια καυτή εβδομάδα από άποψη κινητοποιήσεων, η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο, είναι μια απεργία – ορόσημο. Με μπροστάρηδες τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας που κήρυξαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ακολουθούμενους από τους δασκάλους, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ και στα Ταμεία, με τη συγκέντρωση των επαγγελματιών και εμπόρων και με την αποχή των δικηγόρων, όλα πλέον είναι ανοιχτά. Ανοιχτά ως προς την έκφραση δυσαρέσκειας, την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, την αίσθηση ότι «δεν πάει άλλο». Η επιτυχημένη απεργία των καθηγητών δίνει το στίγμα.
Θα διαφανεί, φυσικά, με βάση τα αιτήματα, τον βαθμό ωριμότητας και την οργάνωση των ίδιων και άλλων απεργών, μέχρι πού θα οδηγήσει αυτός ο αγώνας. Αλλοι μιλούν για πτώση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών. Αλλοι, απλώς πιέζουν, μήπως και καταφέρουν καλύτερο «πλασάρισμα» σε επερχόμενες εκλογές. Η ουσία είναι ότι δεν χρειάζεται η ψήφιση κανενός νέου μνημονίου, για να διατρανωθεί η αντίθεση σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και επιβαρύνουν τις πλάτες και την τσέπη μας.

Για τον λόγο αυτό, στα Τρίκαλα, 15 φορείς (από εργαζόμενους στην ΕΡΤ μέχρι ιδιωτικούς υπαλλήλους), συντονίστηκαν (ονομάζονται Διασωματειακό Συντονιστικό Όργανο 15 Τρικαλινών Φορέων). Και αποφάσισαν να καλέσουν σε παντρικαλινό συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο. Με κεντρικό σύνθημα «Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στις απολύσεις, στα λουκέτα, την εξαθλίωση», επισημαίνουν:

Απέναντι στην ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα, με απολύσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, χιλιάδες λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων, μείωση των μισθών και συντάξεων αλλά και συνεχή υπερφορολόγηση και χαράτσια στα νοικοκυριά, απαντάμε με συλλογικό αγώνα, αντίσταση, ενότητα στη βάση των κοινών προβλημάτων των εργαζομένων, των ανέργων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς λαϊκή συναίνεση και χωρίς λαϊκή εντολή πέταξε στο δρόμο 3.500 εργαζόμενους στην Δημοτική Αστυνομία, 2.200 σχολικούς φύλακες και 400 καθαρίστριες! Σε αυτούς προσθέτουμε 2.653 εργαζόμενους της ΕΡΤ και περισσότερους από 2.000 εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που οι προσλήψεις αναπληρωτών μειώνονται δραματικά με απώλεια 10.000 θέσεων. Σ’ αυτή τη λογική των αριθμών συνεχίζει με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικών, εργαζομένων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ αλλά και διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και προσωπικό των Υπουργείων.

Η δικομματική κυβέρνηση:

– Διαλύει σε μία νύχτα την Τεχνική Εκπαίδευση στερώντας το μέλλον από εκατοντάδες παιδιά στα Τρίκαλα και χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

– Αλλάζει το σύστημα των εξετάσεων χωρίς διάλογο με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς μέσα σε ένα μήνα, αφήνοντας την εκπαίδευση βορρά στις ορέξεις των ιδιωτών και τους μαθητές χωρίς μέλλον, σχεδιάζοντας και το κλείσιμο των Ολοήμερων σχολείων

– Κλείνει Νοσοκομεία, Τμήματα, Κλινικές, Μονάδες – Οδηγεί στη συγχώνευση τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας – Αναγκάζει τους νέους γιατρούς σε μετανάστευση – Θέτει σε διαθεσιμότητα 1.835 νοσηλευτές και εργαζόμενους

– Καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώνοντας συνεχώς τον κατώτατο μισθό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

– Οργανώνει νέα φοροεπιδρομή στους πολίτες, με χαράτσια και φόρους, την ώρα που χαρίζει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές.

– Αφήνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, κραδαίνοντας το φόβητρο της ανεργίας

Τρία και πλέον χρόνια τώρα μας λένε ή μνημόνιο ή χάος. Και συνεχώς βουλιάζουμε όλοι, όλο και πιο βαθιά, στην κρίση. Χάνουμε συνανθρώπους μας που αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Για να περάσουν την πολιτική τους τρομοκρατούν, συλλαμβάνουν, καταπατούν κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας, προχωρούν σε προσαγωγές, επιστρατεύουν απεργούς.

Δεν θα τους περάσει!

Ο αγώνας στην ΕΡΤ και το μαχητικό κοινωνικό κίνημα αλληλεγγύης προκάλεσε ένα σημαντικό ρήγμα στην κυβέρνηση. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το ρήγμα δρόμο ανατροπής. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε.

Απαιτούμε:

1. Δουλειά για όλους με δικαιώματα και άμεση ανάκληση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων

2. Δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία. Όχι στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, του Δημόσιου Νοσοκομείου και στο κλείσιμο Κλινικών. Άμεση αναβάθμισή και στελέχωσή του με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό.

3. Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις – Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους

4. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων – Επίδομα στο ύψος του βασικού μισθού και υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στον ασφαλιστικό χρόνο

5. Συνέχιση λειτουργίας της ΕΡΤ, με άνοιγμα στους μαζικούς φορείς εργαζομένων – πολιτών

6. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να πάψει η υπερφορολόγηση. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι κατασχέσεις σπιτιών, γης και καταστημάτων φτωχών αγροτών, επαγγελματιών και εμπόρων.

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί  μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους

Για να πάρουμε ξανά πίσω τη ζωή μας!”

 

Θανάσης Μιχαλάκης

ΣΗΜ.: Συμμετέχοντας στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, δεν θα αναρτήσουμε κείμενα από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή