Θέση απέναντι στις «ανακριβείς πληροφορίες που διακινούνται δημόσια» σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Πανεπιστημιακού Δάσους του ΑΠΘ, πήρε ο πρύτανης του ιδρύματος, Χαράλαμπος Φείδας, εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης και το χρονικό της επικοινωνίας με τον δήμο Πύλης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη βιώσιμη λειτουργία του Κέντρου, «με αμοιβαίο όφελος για την τοπική κοινωνία και το ΑΠΘ».
Όπως τονίζει ο κ. Φείδας για το ζήτημα, θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την παραχώρηση χρήσης από το ΑΠΘ και, στο πλαίσιο της σύμβασης που θα καταρτισθεί, το ίδρυμα «θα παραχωρήσει τη χρήση (και όχι όπως εσφαλμένα αναφέρεται τη νομή) της οικείας έκτασης στον δήμο Πύλης σε μακροχρόνια βάση, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη εκμετάλλευση της οικείας έκτασης, προς όφελος τόσο των δικών του σκοπών όσο και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
«Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής διασφαλίστηκαν πλήρως τα έννομα συμφέροντα του ιδρύματός μας», επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ τονίζει ότι ότι συμβαλλόμενο μέρος θα καταστεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μία εξέλιξη που «αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος».
«Είναι προφανές ότι η παραχώρηση εκ μέρους του ΑΠΘ θα γίνει έναντι αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει, όπως δικαιούται και οφείλει, προς εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους έλαβε το δικαίωμα νομής από το ελληνικό Δημόσιο, ήτοι αποκλειστικά για τη διαχείριση του δάσους στην περιοχή Περτουλίου και την εκπαίδευση των φοιτητών σε αυτό», ξεκαθαρίζει, ακόμη, ο πρύτανης του Αριστοτελείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση (27/12/2024) του ΑΠΘ:
Αναφορικά με ανακριβείς πληροφορίες που διακινούνται δημόσια σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, επισημαίνονται τα εξής:
Με τον Ν. 6320/1934 (Α΄356) και το Π.Δ. 15/28.12.1934 (Α΄448) παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στο «Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών» και πλέον, κατόπιν της απορρόφησης του Ταμείου από το ΑΠΘ, στο ίδρυμά μας το δικαίωμα νομής επί του δημοσίου δάσους Περτουλίου «προς τον σκοπόν πρακτικής εκπαιδεύσεως των φοιτητών της Δασολογίας, διεξαγωγής δασικών ερευνών και μελετών ως και υποδειγματικής διοικήσεως και διαχειρίσεως» του δάσους.
Σε εφαρμογή των ανωτέρω το ΑΠΘ προβαίνει αδιαλείπτως σε ορθή και χρηστή άσκηση του δικαιώματος νομής που του έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο, προς ευόδωση των σκοπών της παραχώρησης. Η παρουσία του ΑΠΘ αποτελεί μάλιστα καθ’ όλο αυτό το μακρό χρονικό διάστημα εγγύηση για την προστασία και αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό το «Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών» είχε προβεί το 1999 στην κατά χρήση παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, για τη λειτουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στο Περτούλι. Η τελευταία παραχώρηση 20τούς διάρκειας έληξε το 2022. Τους τελευταίους μήνες το ΑΠΘ βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τους συναρμόδιους φορείς, κυρίως δε με τον Δήμο Πύλης, για την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο σειρά δράσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου.
Πρόσφατα, όμως, (10/12/2024) ο Δήμος Πύλης, εντελώς αιφνιδιαστικά, ουσιαστικά αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και αιτήθηκε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί σε αφαίρεση της νομής από το ΑΠΘ, ώστε να την αποδώσει σε αυτόν. Με την από 16/2/2024 επιστολή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητήσαμε να απορριφθεί το εν λόγω αίτημα, ως νομικά, θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, και, παράλληλα να πεισθεί ο Δήμος Πύλης «να επανέλθει στις εκκρεμούσες συζητήσεις, με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία είναι απολύτως εφικτή και μπορεί να είναι επωφελής για όλες τις πλευρές».
Σε συνέχεια των ανωτέρω, στις 20/12/2024 συγκλήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού, με την παρουσία του ιδίου, του Πρύτανη του ΑΠΘ, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Δημάρχου Πύλης, καθώς και μελών της ελληνικής Κυβέρνησης και τοπικών βουλευτών, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι παράμετροι του προβλήματος με σκοπό την ανεύρεση λύσης για τη βιώσιμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου με αμοιβαίο όφελος για την τοπική κοινωνία και το ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής διασφαλίστηκαν πλήρως τα έννομα συμφέροντα του ιδρύματός μας. Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Το δικαίωμα νομής που έχει παραχωρηθεί εδώ και 90 χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο στο ΑΠΘ θα παραμείνει σε αυτό.
2. Θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την παραχώρηση χρήσης από το ΑΠΘ της ανωτέρω έκτασης. Στο πλαίσιο της σύμβασης που θα καταρτισθεί, το ΑΠΘ θα παραχωρήσει τη χρήση (και όχι όπως εσφαλμένα αναφέρεται τη νομή) της οικείας έκτασης στον Δήμο Πύλης σε μακροχρόνια βάση, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη εκμετάλλευση της οικείας έκτασης, προς όφελος τόσο των δικών του σκοπών όσο και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
3. Συμβαλλόμενο μέρος, πέρα από το ΑΠΘ, τον Δήμο Πύλης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα καταστεί και το Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
4. Είναι προφανές ότι η παραχώρηση εκ μέρους του ΑΠΘ θα γίνει έναντι αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει, όπως δικαιούται και οφείλει, προς εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους έλαβε το δικαίωμα νομής από το ελληνικό Δημόσιο, ήτοι αποκλειστικά για τη διαχείριση του δάσους στην περιοχή Περτουλίου και την εκπαίδευση των φοιτητών σε αυτό.
Τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους συναρμόδιους φορείς δηλ. το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΑΠΘ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Πύλης.
Παρά τις ανακριβείς πληροφορίες που κυκλοφορούν, η πρυτανική αρχή αρνείται συνειδητά να τοποθετηθεί επ’ αυτών δημόσια, δηλώνει δε ότι, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, θα απέχει από οποιαδήποτε συζήτηση θα μπορούσε να βλάψει το κλίμα εμπιστοσύνης και καλοπιστίας που έχει διαμορφωθεί, επ’ ωφελεία όλων των πλευρών.
Το ΑΠΘ επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση επ’ ωφελεία τόσο του πανεπιστήμιου και της εκπλήρωσης της αποστολής του όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ
Χαράλαμπος Φείδας
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Πύλης (15/12/2024):
Ο Δήμος Πύλης πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των δημοτών του. Η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλήρως ποιος ευθύνεται και ποιος οδήγησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου σε αυτή την κατάσταση. Όσο και να προσπαθείτε να ισχυριστείτε το αντίθετο οι πράξεις σας και τα έγγραφα που έχετε αποστείλει ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν περίτρανα ποιος ευθύνεται για την παρακώλυση της λειτουργίας του Χιονοδρομικού και της οδήγησης μιας ολόκληρης περιοχής σε αναβρασμό, αδιέξοδο και οικονομικό μαρασμό.
Κατά την διαδικασία αδειοδότησης και ανανέωσης των δικαιολογητικών του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου από τον Δήμο Πύλης η οποία γίνεται κάθε χρόνο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 08-11-2024 απέστειλε έγγραφο προς τους Φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανανέωση των δικαιολογητικών έτσι ώστε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου με το οποίο ζητά να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες εκδόσεων αποφάσεων που είναι απαραίτητες για την άδεια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου.
Σας καλούμε να ανακαλέσετε ΑΜΕΣΑ το έγγραφο που αποστείλατε στις 08-11-2024 (το οποίο επισυνάπτεται) και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του χιονοδρομικού.
Όσο και να θέλετε να ισχυριστείτε ότι είστε ίδρυμα που επιτελεί κοινωνικό έργο οι πράξεις σας στο Περτούλι αποδεικνύουν το αντίθετο. Κανένα όφελος δεν έχει η τοπική κοινωνία από την δραστηριότητα σας τα τελευταία 90 χρόνια της παρουσίας σας. Η παρακμή του χωριού, η εγκατάλειψη του από τους κατοίκους του λόγω των πολύ χαμηλών ημερομισθίων που τους προσφέρετε κατά την μικρή διάρκεια των υλοτομιών μιας και το ΑΠΘ εκμεταλλεύεται και εμπορεύεται την ξυλεία του Δάσους Περτουλίου αλλά και οι κατά καιρούς διάφορες απαγορεύσεις που επιβάλλετε αποτελεί περίτρανο δείγμα της λανθασμένης πολιτικής σας απέναντι σε μια ολόκληρη περιοχή και τους κατοίκους της. Μια πολιτική την οποία συνεχίζετε πλέον με πολύ μεγαλύτερη ένταση η οποία θα οδηγήσει μαθηματικά στην ολοκληρωτική καταστροφή του Περτουλίου. Αντί να καταστήσετε το Περτουλι σε ένα πρότυπο χωριό το καταστήσατε σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό. Δεν έχετε έλθει ποτέ σε επαφή με τους κατοίκους, τους φορείς, τις επιχειρήσεις της περιοχής στην οποία είστε ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ για να δείτε ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες. Η ίδια τοπική κοινωνία που ερωτήθηκε και σας δέχθηκε πριν από 90 χρόνια προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον σήμερα δεν αντέχει άλλο την παρουσία σας. Πιθανόν θα πρέπει να ερωτηθεί ξανά.
Η πολιτική σας έναντι του χωριού αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου ξυλείας, στην εγκατάλειψη των φυτώριων ελάτης και στην καλλιέργεια του δάσους έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να πωλούν χριστουγεννιάτικα δέντρα στερώντας οικονομικούς πόρους από την τοπική κοινωνία. Αντί αυτού κάθε χρόνο χαρίζετε σε δημοσίους φορείς και διάφορες υπηρεσίες σε όλη την χώρα εκατοντάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Κατά την διάρκεια λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Περτουλίου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο σας ζητήθηκε η δωρεάν διαμονή των παιδιών των σχολείων που θα συμμετέχουν στις δράσεις στο Περτουλι στις εγκαταστάσεις σας πράγμα το οποίο αρνηθήκατε.
Περίτρανο παράδειγμα είναι η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης των φαραωνικών κτιρίων για τους φοιτητές την υλοποίηση των οποίων ξεκινήσατε την περίοδο του 1990 για να μην γίνει επέκταση του οικισμού της ΤΚ Περτουλίου, τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και η άρνησή σας να ενταχθούν σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας πριν λίγα χρόνια έτσι ώστε να καταστούν το πρώτο ορεινό συνεδριακό κέντρο του Νομού Τρικάλων.
Ίδια η άρνηση σας και για την δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου ξυλείας.
Ίδια η άρνηση σας για την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με θέμα τους παραδασόβιους πληθυσμούς αλλά και κατασκηνώσεων για παιδιά στον πρώην κατασκηνωτικό χώρο της Αγιας Κυριακής.
Ίδιος και ο εμπαιγμός σας εδώ και πολλά χρόνια προς τους κατοίκους για την δημιουργία τεχνητής λίμνης στην θέση «Ξεριάς» έξω από το Περτουλι.
Στους κατοίκους της ΤΚ Περτουλίου ακόμα δεν έχουν διατεθεί τα καυσόξυλα για τις ατομικές ανάγκες της θέρμανσης όπως προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία ενώ ήδη διανύουμε τον χειμώνα.
Η μη έλευση των φοιτητών του τμήματος δασολογίας και η μη υλοτόμηση του δάσους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ελάχιστους κατοίκους του χωριού να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα για ένα μεροκάματο αφήνοντας πίσω τα γυναικόπαιδα.
Τώρα πλέον δίνετε και το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή μέσω των παράλογων απαιτήσεων σας οι οποίες εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αλλά εμμένετε σε αυτές επιδεικνύοντας υπεροψία. Πότε δεν ρωτήσατε τους κατοίκους ή τον Δήμο Πυλης τι πραγματικά θέλουμε έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη λύση. Το μόνο που κάνατε έως τώρα είναι να στέλνετε έγγραφα για να μπλοκάρετε όλες τις διαδικασίες για την λειτουργία του χιονοδρομικού, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεστε ως σωτήρες και ο Δήμος Πύλης ως αυτός που δεν θέλει να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου ενώ παράλληλα συντάξατε μια προγραμματική σύμβαση όπως ακριβώς θέλετε εσείς, την θέτετε ως βάση συζήτησης, αφήνοντας κενά μόνο τα ποσά που πρέπει να συμπληρωθούν και την παρουσιάζεται ως πανάκεια που εμείς δεν την δεχόμαστε.
Οπότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι δεν θέλετε καμία διαπραγμάτευση όπως ισχυρίζεστε αλλά να αποδεχθούμε τετελεσμένα.
Ο Δήμος Πύλης ως διάδοχος της τότε Τοπικής κοινότητας Περτουλίου η οποία εμπνεύστηκε, υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλιου το 1983 με δικά της χρήματα, τα οποία στερήθηκαν οι κάτοικοι του Περτουλίου από υποδομές τις οποίες δεν υλοποίησαν εντός του οικισμού, παρόλες τις αντιρρήσεις του ΑΠΘ ακόμα και την τότε εποχή αλλά και μετέπειτα δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα του στο Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Το Περτουλι έγινε πανελλαδικά γνωστό από τις υπερπροσπάθειες των κατοίκων του που έκαναν για να το αναπτύξουν. Ο Δήμος Πύλης δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ότι σας ανήκουν οι μηχανολογικές (εναέριο και συρόμενα lift) και κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες έγιναν με χρήματα των δημοτών του και του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη για να αναπτυχθεί η περιοχή. Ειδικά δεν πρόκειται ποτέ να συρθεί σε μια συμφωνία η οποία προβλέπει την αναβάθμιση, την επέκταση και συντήρηση του Χιονοδρομικού κέντρου Περτουλιου με επενδύσεις εκατομμυρίων και μετά τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης να περιέλθουν όλα αυτά υπέρ του ΑΠΘ χωρίς να έχετε επενδύσει ούτε ένα ευρώ αυτά τα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Ο δήμος Πύλης ποτέ δεν θα συρθεί σε μια συμφωνία η οποία δεν εξασφαλίζει τα μακροχρόνια συμφέροντα και το μέλλον των επόμενων γενεών της τοπικής κοινωνίας αλλά θα καταστήσει δέσμιους της εκάστοτε διοίκησης του ΑΠΘ τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε όλους τους υγιείς φορείς της Ελληνικής Κοινωνίας να συνταχθούν με το μέρος μας έτσι ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημά το οποίο ταλανίζει την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη την Δυτική Θεσσαλία, η οποία δεν έχει ανακάμψει ακόμα από τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών, και απειλεί την καθημερινότητα, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμαρχος Δήμου Πύλης
Κωνσταντίνος Μαράβας
Ταχυφορτιστή στο χιονοδρομικό στο Περτούλι θα βάλουν;
Ταχυφορτιστές έβαλαν και μάλιστα πολλούς. 50 μέτρα πριν φτάσεις στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού, έχει ένα δρόμο αριστερά με 18 σούπερ ταχυφορτιστές, που φορτίζουν σε 12 λεπτά και το πιο δύσκολο αυτοκίνητο. Με δυνατότητα επέκτασης του έργου για άλλους 18. Μέχρι και το τέλος του 2025, θα είναι δωρεάν.
Φαίνεται μάλιστα στο Google. Έχει και τεράστιες ταμπέλες. Εσύ δεν το είδες;
Κύριε Κάρολε, σας διέφυγε το ρεζουμέ. Ότι όλοι αυτοί οι ταχυφορτιστές χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, που εκεί πολλαπλασιάζεται λόγω της αντανάκλασης του χιονιού.
ΥΓ. Κύριε Κάρολε μην τους παρεξηγείς…
δε φταις εσύ, δε φταιν αυτοί, δε φταίει η θεωρία,
ήτανε πράγματα ψιλά, μπροστά στη λέξη …παπαρολογία.
Ο γρουνάς αλλιώς μας τα είπε για το χιονοδρομικό, αλλιώς τα βλέπουν τα καθέκαστα οι του ΑΠΘ.
Αυτό έλειπε τώρα, να εκχωρηθούν τα δάση σε γρουναρηδες!!
Ανέκαθεν το δάσος ήταν Πανεπιστημιακο, και έτσι θα μείνει
Όλοι στο πλευρό του Α.Π.Θ.