Απλώς “εξετάζουν επαναχορήγηση συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες” Reviewed by Momizat on . Την απάντηση του Υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ», την Την απάντηση του Υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ», την Rating: 0

Απλώς “εξετάζουν επαναχορήγηση συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες”

Απλώς “εξετάζουν επαναχορήγηση συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες”

Την απάντηση του Υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ», την οποία είχε καταθέσει από κοινού με ομάδα βουλευτών της ΝΔ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Στην εν λόγω Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 21 Βουλευτές της ΝΔ, θίγεται το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, από τον ΟΓΑ. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το Νόμο 4093/2012, προκειμένου κάποιος ανασφάλιστος υπερήλικας να λαμβάνει τη σχετική σύνταξη, πρέπει:

– Να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης σε περίπτωση εγγάμων να μη λαμβάνει ο/η σύζυγός του σύνταξη μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη που χορηγεί ο ΟΓΑ.

– Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων, τα 8.640 ευρώ.

Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι λαμβάνουν μια ελάχιστη σύνταξη (π.χ. 170 ΕΥΡΩ από το ΤΕΑΥΦΕ), ή έχουν κάποιο άλλο μικρό οικογενειακό εισόδημα, να «ξεπερνούν» το καθοριζόμενο από το Νόμο όριο, και να «χάνουν» τη σύνταξη του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, με αποτέλεσμα, η επιβίωσή τους, σήμερα, να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Γι αυτό και ζητείται από τους Υπουργούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία.

Στην απάντησή του, ο κ. Βρούτσης, αναφέρει πως το θέμα της επαναχορήγησης από τον ΟΓΑ της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες επανεξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ιδίως αυτές που αφορούν στην προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής στη χώρα μας και στη λήψη σύνταξης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή