Αποζημιώσεις για το βαμβάκι ζητά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και ζητά  να αναληφθούν ουσ Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και ζητά  να αναληφθούν ουσ Rating: 0

Αποζημιώσεις για το βαμβάκι ζητά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων

Αποζημιώσεις για το βαμβάκι ζητά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και ζητά  να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη αναπλήρωση των ζημιών για το βαμβάκι.

Κύριε Υπουργέ,

Η φετινή χρονιά για το βαμβάκι είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην πιο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της βαμβακοπαραγωγής, την περίοδο της συγκομιδής, προκαλούν καταστροφές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Αφενός οι στρεμματικές αποδόσεις είναι σημαντικά μικρότερες από τις αναμενόμενες (στο 50% της περσινής και ακόμη πιο κάτω) και αφετέρου καθίσταται αδύνατη η συλλογή του προϊόντος με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά περαιτέρω αρνητικά τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει οδυνηρές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών καθιστώντας ζημιογόνες τις καλλιέργειές τους. Χωρίς κέρδος και με δεδομένα: α) την αύξηση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την δραματική αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ, β) το σημαντικό καλλιεργητικό κόστος, προκύπτει απειλητικό το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών.

babaki

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

Πρώτον: Να μην αυξηθεί η φορολογία στους αγρότες, η προκαταβολή φόρου και να μην αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ.

Δεύτερον: Να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη αναπλήρωση των ζημιών τόσο ως προς την παραγωγικότητα όσο και για την υποβάθμιση προϊόντος που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιεργητές από τον ΕΛΓΑ.

Τρίτον: Να ληφθούν από τώρα μέτρα για την στήριξη της καλλιέργειας μέσω της χορήγησης τραπεζικών δανείων στους ενεργούς Συνεταιρισμούς, όπως είναι ο Α.Σ. Τρικάλων – Ένωση, προκειμένου να προμηθευθούν τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι αγρότες. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλος μέρος εξ αυτών, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ελληνικό βαμβάκι και ειδικά το Θεσσαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή αγορά και θα πρέπει να προστατευθεί.Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, συνεπικουρούμενο από τις παραπάνω τακτικές, θα οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς εκτός καλλιέργειας και απώλεια εκατομμυρίων, όχι μόνο για την βαμβακοκαλλιέργεια αλλά και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες τις οποίες θα συμπαρασύρει.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρω την φωνή απόγνωσης των παραγωγών οι οποίοι αντιμετωπίζουν ορατό το φάσμα της φτώχειας το οποίο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και κυρίως εσείς, θα πρέπει να αποτρέψουμε.

Με εκτίμηση

Αχιλλέας Λιούτας

Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων – Ένωση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή