"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Αποφασισμένος για τις αλλαγές στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Παρθένης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι ίσως ο διοικητής που ξεσήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις σε τόσο λίγο χρόνο διοίκησης στο νοσοκομείο Τρικάλων. Παράλληλα είναι αλήθεια πως τολμά με τον δικό του τρόπο αλλαγές. Ο λόγος για τον Δημήτρη Παρθένη, που σήμερα μιλά στον «Ε.Π.» δίνοντας απαντήσεις για το θέμα των καθαριστριών, θεωρώντας δεδομένη την παραμονή τους, τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αλλαγές πιστεύοντας πως αυτές στο τέλος θα εκλείψουν. Επίσης στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου να μπει σε λειτουργία και η ψυχιατρική κλινική».

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 η εικόνα προφίλ του Χρήστος Κοντός

 

  1. Μόλις δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και δώσατε στη δημοσιότητα μια σειρά από παραλείψεις των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και προμήθειες που φαντάζουν αν μη τι άλλο περίεργες. Θα κινηθείτε και δικαστικά γι’ αυτά;

Στο βαθμό που προκύψουν τεκμήρια και στοιχεία προφανώς θα δοθούν αυτά στις δικαστικές αρχές και θα ζητηθεί η δικαστική συνδρομή.

 

  1. Τι θα πράξετε τελικά με τις καθαρίστριες, ποιο είναι το μέλλον τους;

Με τις καθαρίστριες περιμένουμε τη γνωμοδοτική ρύθμιση εντός του Σεπτεμβρίου και η οποία θα διορθώνει τις τεχνικές ή φραστικές αδυναμίες. Οι καθαρίστριες θα συνεχίσουν με την υπάρχουσα σύμβαση έως 31-12-17, κάτι που θεωρώ δεδομένο.

 

  1. Πολλοί είναι οι γιατροί που αντιδρούν στις αποφάσεις σας και στον τρόπο λειτουργίας σας. Ξεβολεύονται, χαλάει η κατάσταση όπως μέχρι τώρα την είχαν διαμορφώσει ή θα πρέπει να ξαναδείτε τους δικού σας χειρισμούς;

Κατά αρχήν πάρα πολλοί γιατροί είναι ευοδωτικοί στις αλλαγές που γίνονται και μάλλον είναι η πλειοψηφία αυτοί. Προφανώς υπάρχουν και γιατροί που δυσανασχετούν. Πιστεύω προοδευτικά θα κατανοήσουν πως οι αλλαγές στο νοσοκομείο είναι προς όφελος του ιδρύματος και της ποιότητας της λειτουργίας και πολύ περισσότερο προς όφελος των ασθενών και των υπηρεσιών υγείας.

 

  1. Αντιδράσεις όμως είχαμε και από το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για το οποίο μάλιστα δηλώσατε ότι θα μπει στις κλινικές και στα τμήματα. Θα το εφαρμόσετε;

Προφανώς, αυτά έχουν ειπωθεί και είναι δεδομένα. Θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που ισχύει σε χώρες ευρωπαϊκές. Δεν είναι δική μου ιδέα. Μάλιστα το όλο θέμα θα έρθει στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο. Θεωρώ πως και οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ως στόχο το συλλογικό όφελος της πόλης.

 

  1. Μπορεί να μην έχουμε επίσημες καταγγελίες αλλά πολλά ακούγονται για τα περιβόητα «φακελάκια» στο Σύστημα Υγείας. Θα ελέγξετε πιθανά τέτοια φαινόμενα στα Τρίκαλα;

Ρητά λέω ναι, αν υπάρχουν καταγγελίες επώνυμες. Αλλά θα πρέπει να το δηλώσει εγγράφως κάποιος ώστε να κινηθεί η διαδικασία. Υπάρχει στο νοσοκομείο εμπιστευτικό πρωτόκολλο που το κρατά ο διοικητής, ώστε να διασφαλιστεί η ανωνυμία. Κι εγώ προσωπικά καλώ όποιον πολίτη θέλει να καταγγείλει κάτι, να το κάνει αλλά να το κάνει με βάση το εμπιστευτικό πρωτόκολλο να πράξουμε τα δέοντα.

 

  1. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες ενώ την ίδια ώρα οι αποσπασμένοι σε γραφεία και διάφορες άλλες θέσεις είναι αρκετοί. Τι θα κάνετε με αυτούς, θα επιστρέψουν στις κλινικές;

Είναι ψέμα ότι υπάρχουν ελλείψεις, έχουμε πάνω από 110% κάλυψη του νοσηλευτικού προσωπικού. Υπήρχε ανορθολογική κατανομή και παρουσιάζονταν κενά, για αυτό κάναμε και τις αλλαγές. Οι αποσπασμένοι αυτοί που είναι στη διοικητική υπηρεσία έχουν κάνει μετάταξη και αφορά το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Θέλετε να μου πείτε πως δεν υπάρχουν;

Ένας υπάλληλος μόνο είναι αυτός που είναι σε θέση, αλλά είναι απαραίτητος εκεί.

 

  1. Για μόνιμους γιατρούς θα προκηρυχτούν νέες θέσεις; Γιατί οι επικουρικοί, όπως καλά γνωρίζεται ως γιατρός, δεν αποτελούν μόνιμη λύση.

Βεβαίως, γιατί οι θέσεις που τώρα κρίνονται, είναι θέσεις μονίμων. Ουρολόγος, παιδίατρος, ακτινολόγος, βιοπαθολόγος, οφθαλμίατρος, νεφρολόγος. Οι κρίσεις από μας είναι έτοιμες. Έχουμε ζητήσει και τους εισηγητές για την επανάκριση της θέσης του διευθυντού της παθολογικής (μεταξύ κ. Μυλωνά και κ. Παπαγεωργίου).

 

  1. Μετά τη δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής, θα προσχωρήσετε στην ίδρυση και άλλων τμημάτων;

Ναι και στόχος είναι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου να μπει σε λειτουργία και η ψυχιατρική κλινική.

 

  1. Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί παράπονα από νοσηλευόμενους και συγγενείς τους πως τις βραδινές ώρες ψάχνουν να βρούνε γιατρούς και δεν βρίσκουν. Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

Ήδη έχουν  καταγραφεί στατιστικά οι ώρες που πυκνώνουν τα περιστατικά στα τμήματα επειγόντων, λόγω αυτής της στατιστικής έχει ζητηθεί από τους επιμελητές τις ώρες αιχμής να είναι παρόντες και όχι κατ’ επίφαση. Οι γιατροί θα ελέγχονται και θα είναι στη θέση τους. Πλην όμως ένας πολίτης δεν μπορεί να αξιώσει γιατρό αν δεν το κρίνει πρώτα η νοσηλεύτρια.

 

  1. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ξεδιπλώσατε ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε ως διοικητής. Δυο μήνες μετά, το θεωρείτε ακόμη εφικτό, είναι όσα βρήκατε αυτά που περιμένατε;

Πιστεύω πως σε ένα χρόνο από σήμερα θα μιλάμε για ένα διαφορετικό νοσοκομείο για το οποίο θα καμαρώνουμε όλοι οι Τρικαλινοί. Το νοσοκομείο έχει μέσα αξιόλογο ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο οι χρόνιες παθογένειες το εμπόδιζαν να αποδώσει όπως μπορεί.

 

  1. Πιστεύετε οι αντιδράσεις που συναντάτε έχουν πολιτικό χρώμα;

Οι αντιδράσεις είναι πολυχρωματικές αλλά και όλα τα χρώματα δεν είναι ίδια.

 

  1. Έχουν φτάσει στα αυτιά μου παράπονα πως διοικείτε μόνο με ένα τμήμα των θεσμικών φορέων της διοίκησης. Υπάρχει ζήτημα;

Διοικώ και με τη διεύθυνση της νοσηλευτικής υπηρεσίας και με την διεύθυνση της διοικητικής υπηρεσίας, αλλά και με την ιατρική υπηρεσία (επιστημονικό συμβούλιο και τομείς). Έχουν γίνει συσκέψεις για αυτό και έχουν κληθεί όλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο Οργανισμό του νοσοκομείου μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Τις περιμένω.

 

  1. Με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης πως είναι η σχέση σας;

Νομίζω καλή, παρά το γεγονός πως είμαι αυστηρός. Οι περισσότεροι έχουν καταλάβει πως πάμε να οργανώσουμε ένα ίδρυμα που θα παρέχει ασφάλεια και για όσους μένουν στην πόλη αλλά και όσους φιλοξενούνται συνολικά στο νομό.

εφημερίδα ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σκέφτομαι τη μετέπειτα πορεία που θα έχει ο νέος Διοικητής….όταν δε θα είναι πια Διοικητής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι στην εξουσία , όταν τα όνειρα του δε θα αποδωσουν…γιατί να καεί τόσο νωρίς; αξιζε να θυσιάσει την ιατρική του καριέρα; Τί του ταξαν για μετά; Πολιτική καριέρα και βουλευτικη καρέκλα; Υπουργικη καρέκλα; Ας λειτουργήσει την ψυχιατρική κλινική γιατί βλέπω να χρειάζεται στο μέλλον!

  2. Ο επόμενος Δήμαρχος Τρικκαιων θα είναι! Με τέτοια εμπειρία που θα αποκτήσει …από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων και της Ψυχιατρικής Κλινικής θα βγει από την πρώτη Κυριακή.
    Άλλωστε οι γιατροί Δήμαρχοι Τρικκαιων ηταν πιο επιτυχημένοι από τους Μηχανικούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης