Από Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων Reviewed by Momizat on . Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα και επικυρώνοντας ουσιαστικά το διήμερο δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δ Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα και επικυρώνοντας ουσιαστικά το διήμερο δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δ Rating: 0

Από Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων

Από Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα και επικυρώνοντας ουσιαστικά το διήμερο δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου για τις τροπολογίες (αναλυτικά εδώ οι λόγοι αντίθεσης) στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αποφάσισε ότι η πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και η Ένωση Εισαγγελιών Ελλάδος και θα λάβουν αποφάσεις επί «καυτών» προβλημάτων που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης και το δικαστικό σώμα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής, κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, τόνισε ότι «η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το σύνολο των Ελλήνων δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, η συντονιστική επιτροπή «ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής» και να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης «μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τη συντονιστική επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο, με την υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της.

Στη συνεδρίαση τους, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επαναβεβαίωσαν επίσης το πλαίσιο της χορήγησης των αδειών κατά τη περίοδο της αποχής.

Η αποχή διαρκείας εκκινεί από την προσεχή Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014.

 

Το πλαίσιο της χορήγησης αδειών έχει ως εξής:

  • Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
  • Κρατούμενοι (Ποινικά) – Αντιρρήσεις(Διοικητικά)-Αυτόφωρα(κρατούμενιοι)
  •  Παραγραφές – Προθεσμίες
  • Αναστολές πλειστηριασμών
  • Αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών-Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.
  • Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13
  • Για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό .

Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.

Αναβολές:

Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή