Από ξένο κι από δημοσιογράφο, μαθαίνεις την αλήθεια Reviewed by Momizat on . Χωρίς να αιφνιδιάζονται από την κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί, τα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στην κορυφή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία διαβάζουν ω Χωρίς να αιφνιδιάζονται από την κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί, τα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στην κορυφή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία διαβάζουν ω Rating: 0

Από ξένο κι από δημοσιογράφο, μαθαίνεις την αλήθεια

Από ξένο κι από δημοσιογράφο, μαθαίνεις την αλήθεια
Χωρίς να αιφνιδιάζονται από την κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί, τα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στην κορυφή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία διαβάζουν ως επιλογή «στρατηγικής υποχώρησης».

Οι ξένες αναλύσεις συνδέουν την προσφυγή στις κάλπες κυρίως με το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής, αν και δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως κάθε κάλπη ενέχει ρίσκο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε ευελπιστώντας πως θα ενισχύσει την θέση του με πρόωρες εκλογές» γράφει το πρακτορείο Reuters. H απόφασή του «βάθυνε την πολιτική αβεβαιότητα την ημέρα που εκταμιεύτηκε το πρώτο τμήμα της πρώτης δόσης από το νέο πρόγραμμα, όμως οι πρόωρες εκλογές πιθανώς θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του πριν αρχίσουν να “τσιμπάνε” τα πιο δύσκολα σημεία του νέου πακέτου», γράφει.

Οι κάλπες, σημειώνει, «μπορούν επίσης να του επιτρέψουν να επιστρέψει στην εξουσία από ισχυρότερη θέση, χωρίς να έχει τους αντιμνημονιακούς “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ να τον επιβραδύνουν». Το πρακτορείο επισημαίνει πως στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πριν τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, η απήχηση του Τσίπρα ήταν μεγάλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει στον τίτλο του τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε «υπολογισμένο ρίσκο». Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός προχωρά τώρα σε αυτήν την απόφαση, επισημαίνοντας πως «ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εγγυημένες σε αυτό το στάδιο […] και στο ενδιάμεσο σίγουρα η απήχησή του θα έχει ψαλιδιστεί».

Η εφημερίδα απαντά πως, έστω κι αν «λίγοι πολιτικοί έχει χρειαστεί να υπαναχωρήσουν σε τέτοιο βαθμό από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες όπως ο Τσίπρας», αρκετοί θεωρούν πως «ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να αναμορφώσει την Ελλάδα». «Με νωπή εντολή, ο κάποτε μαρξιστής Τσίπρας δεν θα μπορέσει μόνο να επανεφεύρει τον εαυτό του ως προοδευτικό μετριοπαθή, αλλά και ως τον πολιτικό που έσωσε την Ελλάδα από τον εαυτό της και απέφυγε το Grexit.

«Προχωρώντας τόσο νωρίς σε εκλογές, αρκετοί πιστεύουν πως ο Τσίπρας φέρνει προ τετελεσμένων τους εσωκομματικούς του αντιπάλους πριν ο φτωχοποιημένος πληθυσμός αρχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων – τον Οκτώβριο μπορεί να είναι αργά για να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του» τονίζει.

Ανάλογη είναι και η ανάγνωση του γαλλικού Monde. «Η νέα κίνηση πόκερ του Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος με τον οποίο η εφημερίδα εξηγεί την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού. «Οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν για τρίτη φορά σε έναν χρόνο που βύθισε την χώρα στην αβεβαιότητα» γράφει, λέγοντας πως η κίνηση «ήταν αναμενόμενη μετά την απώλεια της πλειοψηφίας» στη Βουλή.

«Η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, οι φωνές διαφωνούντων που επικρίνουν ανοικτά τον πρωθυπουργό» τονίζει η εφημερίδα. «Κι αν η διενέργεια εκλογών ήταν αναμενόμενη, εξέπληξε η ταχύτητα της απόφασης, και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να προχωρήσει σε συνέδριο» γράφει, για να αναφέρει ως εξήγηση ότι ο Τσίπρας «γνωρίζει πως όσο περιμένει, τόσο διακινδυνεύει να μειωθεί η δημοτικότητά του».

«Ο Τσίπρας ζητά εκλογές για να ενισχύσει τη βάση του» αναφέρει από την πλευρά του το γαλλικό TV5, διαπιστώνοντας πως ο ελληνας πρωθυπουργός «δεν έχασε χρόνο μετά την πρώτη εκταμίευση και παραιτήθηκε, θέλοντας να ενισχυθεί με νέες εκλογές».

«Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, έστω κι αν όχι τόσο νωρίς» συνεχίζει, επισημαίνοντας πως ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που έχει, το «κυριότερο» είναι ότι μπορεί να καταρτίσει ο ίδιος τις λίστες των υποψηφίων, κάτι που θα χρησιμοποιήσει «για να περιθωριοποιήσει τους πιο ηχηρούς επικριτές του στα αριστερά του κόμματός του».

Η γερμανική Frankfurter Allegemeine Zeitung χαρακτηρίζει «τακτική υποχώρηση» την κίνηση του Τσίπρα, και την αποδίδει αρχικά στο ότι «η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του τού είχε κάνει τη ζωή δύσκολη» ώστε να γίνουν εκλογές που «πιθανότατα θα ενισχύσουν την εξουσία του». «Πρόκειται για ριζοσπαστικό βήμα, όμως οι πρόωρες εκλογές του δίνουν πλεονέκτημα» αναφέρει.

Με κάλπες σε αυτήν την συγκυρία, εξηγεί, ο Τσίπρας «μπορεί να καταρτίσει τις λίστες υποψηφίων απομακρύνοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία και θα έχει στο τέλος ελάχιστο χρόνο να ανασυνταχθεί». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, η εφημερίδα τις θεωρεί ακόμη άγνωστες και επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο «πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι μετεκλογικοί σχηματισμοί».

Το Spiegel από την πλευρά του ξεκινά εξηγώντας πως με τις πρόωρες εκλογές «ο Τσίπρας θέλει να βάλει στη γωνία τους εσωκομματικούς του επικριτές». «Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές επειδή, παρά το ότι αθέτησε την κεντρική προεκλογική του εξαγγελία να μην αποδεχθεί νέο πρόγραμμα λιτότητας, παραμένει ο πιο αποδεκτός έλληνας πολιτικός» γράφει.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πορεία του μνημονίου, το περιοδικό θεωρεί ότι «εκ πρώτης όψεως, οι εκλογές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις, από την άλλη όμως είναι ευκαιρία, την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι αμφέβαλαν εάν η κυβέρνηση μπορεί να τις εφαρμόσει, όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας. «Οι εταίροι θα χαιρέτιζαν μία μετριοπαθή κυβέρνηση, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και με νέα εντολή» εκτιμά, εξηγώντας για τον Αλέξη Τσίπρα πως -όπως λέει και στον λιτό τίτλο του, «Ξαφνικά Μεταρρυθμιστής»- θα κατέβει στις εκλογές με τη θέση πως θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή