Από πού πάνε για τη χαβούζα; Reviewed by Momizat on . Τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Να δείξει ότι έχει έτοιμα ονόματα προς απόλυση, προκειμένου να πάρουμε τη «δόση» μας; Ναι… Και, πλέον, έχει βάλει στο μάτι συ Τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Να δείξει ότι έχει έτοιμα ονόματα προς απόλυση, προκειμένου να πάρουμε τη «δόση» μας; Ναι… Και, πλέον, έχει βάλει στο μάτι συ Rating: 0

Από πού πάνε για τη χαβούζα;

Από πού πάνε για τη χαβούζα;

Τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Να δείξει ότι έχει έτοιμα ονόματα προς απόλυση, προκειμένου να πάρουμε τη «δόση» μας; Ναι… Και, πλέον, έχει βάλει στο μάτι συνολικά 29 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους. Μόνο που αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι απλές επιχειρήσεις. Είναι ΔΕΥΑ ή Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή – το χειρότερο για τη δυτική Θεσσαλία – η ΠΑΔΥΘ. Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας που έχει ως κύριο έργο της την ανακύκλωση, που είναι από τις πρώτες στη χώρα εταιρίες Δήμων που ασχολείται με αυτή, που είναι κερδοφόρα και το 2013 (360.000…), που απασχολεί τόσο προσωπικό, που έχει προωθήσει τις μελέτες για μετάβαση από τον ΧΥΤΑ στον ΧΥΤΥ, που είναι διαδημοτική…

Η επιθυμία της κυβέρνησης, όπως διέρρευσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρονται για κανένα έργο, για κανένα αποτέλεσμα. Αρκεί να δείξουν μερικούς αριθμούς (και ονόματα!) σε μια λίστα στους τροϊκανούς.

Και η απορία είναι: Αν υποτεθεί ότι απολύουν τους εργαζόμενους, δηλαδή κλείνει η ΠΑΔΥΘ, τι θα γίνει με τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της; Και, κυρίως, ποιος θα αναλάβει το έργο της; Παίζει κάποιον ρόλο αυτή η «επιθυμία», με τις επιθυμίες των Γερμανών, όπως εκφράστηκαν στην 4η Ελληνογερμανική Συνάντηση προ μηνός
και όπως η ίδια η Αγγ. Μέρκελ δήλωσε; Ότι, δηλαδή «Τώρα υπάρχει συνεργασία όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία». Ή η δήλωση του εντεταλμένου της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ: «Ξεκινάμε τώρα με την δεύτερη φάση, όπου θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς στη βάση των εμπειριών που έχουμε συγκεντρώσει. Στη νέα φάση θα συμμετέχουν από την πλευρά της Γερμανίας εκτός των δήμων και οι επαρχίες, επειδή είναι σε θέση να προσφέρουν ευρύτερες υπηρεσίες τεχνογνωσίας. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι πρωτοπόρα για την Ευρώπη και πιστεύω ότι πολλές από τις εμπειρίες που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες θα επηρεάσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στους δήμους και τις περιφέρειες στην Ελλάδα και θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους» τόνισε.

Και ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; στην παροχή τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, σε θέματα αποτελεσματικής δημοτικής διοίκησης, διαχείρισης απορριμμάτων και νερού, τουρισμού, εκπαίδευσης, αλλά και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. .

Αλλά, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αμέσως μετά από τη Συνάντηση, «Οπωσδήποτε στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών συζητούνται θέματα εκχώρησης του νερού, της ενέργειας και της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις κινήσεις, όπως είχαμε καταγγείλει την περυσινή ελληνο-γερμανική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη και καλούσαμε σε κινητοποιήσεις».

 

 

Οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις από όπου αναμένεται να «αντληθούν» απολύσεις, είναι:

– Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας

– Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)

– Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84

– Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ

– Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

– Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)

– Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών

– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης

–  Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»

– Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας

– Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς

– Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών

– Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»

– Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.

– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας

– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

– Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας

– Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM

– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού

 

 Δημοτικοί υπάλληλοι

Το θέμα αφορά και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Διότι οι 11.000 απολύσεις θα προέλθουν και αυτούς. Σύμφωνα με την «Κ.Ε.»:

«Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βάλει στην… πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 άξονες:

1. Αξιολόγηση 387 Φορέων (Δήμοι, Ν.Π.Ι.Δ. και Δημοτικές Επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε “διαθεσιμότητα” ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι.

2. Περίπου 6.000 – 8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν, μέσω της διαδημοτικής / ενδοδημοτικής κινητικότητας.

3. Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν λόγω του «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Δήμων, θα μπουν σε “διαθεσιμότητα”, ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

4. Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν».
Αυτά τα ωραία.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας