Από το Μεγαλοχώρι στα Ζαγοροχώρια Reviewed by Momizat on .   Το απόλυτο κέφι και η καλή διάθεση ήταν τα στοιχεία, που κυριάρχησαν στην εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου στα Ζαγοροχώρια στις 30/11-01/12   Το απόλυτο κέφι και η καλή διάθεση ήταν τα στοιχεία, που κυριάρχησαν στην εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου στα Ζαγοροχώρια στις 30/11-01/12 Rating: 0

Από το Μεγαλοχώρι στα Ζαγοροχώρια

Από το Μεγαλοχώρι στα Ζαγοροχώρια

 

Το απόλυτο κέφι και η καλή διάθεση ήταν τα στοιχεία, που κυριάρχησαν στην εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου στα Ζαγοροχώρια στις 30/11-01/12 με κεντρικό προορισμό το Τσεπέλοβο, το χωριό με τους 90 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και… τους 41 επιφανείς Τσεπελοβίτες, οι περισσότεροι εθνικοί ευεργέτες!
Το Τσεπέλοβο που απέχει 50 χλμ. από τα Γιάννενα και είναι χτισμένο στα 1.080 μ. υψόμετρο στις νότιες πλαγιές του όρους Τύμφη ή Γκαμήλα (2.497 μ.).

ΒΡΕΛΛΗ

Η εκδρομή είχε ως πρώτους σταθμούς το Μουσείο του Βρέλλη, πλήρως ανανεωμένο πια και άκρως θεματικό ταξιδεύει τον επισκέπτη σε όλες τις περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, από τις ελληνικές εξεγέρσεις της Οθωμανικής περιόδου του 18ου αιώνα έως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέσα από την ρεαλιστική ματιά του καλλιτέχνη.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεύτερος σταθμός τα υπέροχα Ιωάννινα (ή Γιάννενα), που έχουν το προνόμιο να ηγούνται ως πρωτεύουσα μιας περιοχής, που αποτελεί ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, ιστορίας και ενός πλούσιου οικοσυστήματος με 2000 διαφορετικά είδη χλωρίδας, μοναδικής στον κόσμο.

Εκεί οι συνεπιβάτες μας επισκέφτηκαν την παλιά πόλη, το Κάστρο και το Μουσείο του, τον Μώλο της λίμνης Παμβώτιδας δοκιμάζοντας τη γιαννιώτικη κουζίνα για να αναχωρήσουν για την περιοχή του Ζαγορίου.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Αφού καταλύσαμε στο πιο όμορφο και καθαρό από όλες τις απόψεις ξενοδοχείο “Δρακόλιμνη” και επήλθε η απαραίτητη ξεκούραση μετά από συνεννόηση με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Τσεπέλοβου “Ο Τσούφλης” δειπνήσαμε και γλεντήσαμε σε τρικαλινούς και ζαγορίσιους ρυθμούς με μεγαλοχωρίτικο πνεύμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την επομένη ξεναγηθήκαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για έναν ναό βασικού ρυθμού με τρούλους ο οποίος αποτελεί εξαίσιο δείγμα Ηπειρωτικού Εκκλησιαστικού αρχαίου Ναού. Ο επιβλητικός  Άγιος Νικόλαος χτίστηκε το 1708 και αγιογραφήθηκε με μοναδικό τρόπο το 1786 από Καπεσοβίτες αγιογράφους σε ολόκληρο το εσωτερικό της. Η εκκλησία διαθέτει πανέμορφο επιχρυσωμένο τέμπλο και ένα πανύψηλο καμπαναριό σε εξάγωνο σχήμα που χτίστηκε το 1868. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο που προστατεύει τους ναυτικούς επειδή πολλοί κάτοικοι της περιοχής ταξίδευαν συχνά και αναζητούσαν την προστασία του.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την πινακοθήκη που στεγάζει τα υπέροχα έργα του Πέτρου Παπαβασιλείου μαθητή του Γιάννη Μόραλη. Η πινακοθήκη είναι έργο ζωής για τους νέους του χωριού, που επένδυσαν τα όνειρά τους στον μικρό αλλά ενδιαφέροντα αυτόν τόπο. Ένας τόπος με βαθιά ιστορία αλλά, ευλογημένος από τη φύση και τους ευεργέτες του, που όμως τείνει προς τη λησμονιά παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες κυρίως των λίγων νέων να διατηρήσουν ζωντανό το παρελθόν τους κοιτάζοντας προς το μέλλον.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου πιστός στις ιδέες του αλλά και συμμεριζόμενος τον Γολγοθά των Τσεπελοβιτών ανέπτυξε διάλογο με τον εκεί σύλλογο, τον κάλεσε στην πόλη μας και δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση για πολιτιστική αδελφοποίηση Ιωαννίνων – Τρικάλων  – Τσεπέλοβου, με αφορμή το ότι  η μητέρα του Τσιτσάνη κατάγεται από το Τσεπέλοβο και ο πατέρας του από τα Γιάννενα.

Ο ΤΟΠΟΣ…ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ

Αφού αποχαιρετήσαμε το όμορφο χωριουδάκι κατευθυνθήκαμε στα γεφύρια των Κήπων και θαυμάσαμε φωτογραφίζοντας το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, τρίτοξο γεφύρι που κτίστηκε το 1814 μοιάζει με κινούμενη κάμπια και αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό γεφύρι της περιοχής. Κοντά βρίσκεται και το ονομαστό γεφύρι του Κόκορη ή Νούτσου με μοναδικά καμάρα, το οποίο χτίστηκε το 1759 από τον Νούτσο Κοντοδήμο και επανεπισκευάστηκε πάμπολλες φορές έως σήμερα.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το πανέμορφο Μονοδένδρι με τα Μουσεία Λαϊκής Τέχνης, Χειροτεχνίας  και Μουσείο Φωτογραφίας. Εκεί μέσα από υπέροχα διατηρημένα πλακόστρωτα μονοπάτια ανάψαμε το κερί μας στο καθολικό της Αγίας Παρασκευής χτισμένης στην άκρη της χαράδρας του Βίκου με θέα που κόβει την…ανάσα.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Τέλος στην επιστροφή δειπνήσαμε στο αγαπημένο επίνειο τόσο των Τρικάλων όσο και των Ιωαννίνων, το Μέτσοβο.

Η περιοχή που επισκεφτήκαμε είναι φτωχή και πλούσια, οι άνθρωποί της όμως είναι λεβέντες, ευγενικοί και έχουν επίγνωση  της πορείας τους…

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή