"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Από 11 – 29 Μαΐου οι αιτήσεις για εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από τη Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μαθητών της ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων του Νομού μας για συμμετοχή στις Εξετάσεις Επιλογής. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη γραμματεία του σχολείου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1997 ως Μουσικό Γυμνάσιο Τρικάλων και φιλοξενήθηκε αρχικά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων. Στη συνέχεια ως Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο φιλοξενήθηκε στο διδακτήριο του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στις Καρυές Τρικάλων. Τα Χριστούγεννα του 2008 έγινε η μετεγκατάστασή του στο δικό του διδακτήριο με προδιαγραφές σύγχρονου Μουσικού Σχολείου στην περιφερειακή οδό Τρικάλων κοντά στο Ριζαριό Τρικάλων. Τον Μάιο του 2012 παραδόθηκε προς χρήση και η πολυτελής αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 350 ατόμων. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων -όπως και των υπολοίπων Μουσικών Σχολείων της χώρας μας- είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της Μουσικής Παιδείας χωρίς υστέρηση της Γενικής Παιδείας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία μουσικών μαθημάτων παράλληλα με τα γενικά μαθήματα καθώς και τη συμμετοχή των παιδιών σε μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σήμερα έχει 280 μαθητές.
Moysiko Sxoleio

• Λειτουργεί με ολιγομελή τμήματα
• Δίνει τη δυνατότητα στους ταλαντούχους μαθητές να καλλιεργήσουν στο έπακρο τα μουσικά τους ενδιαφέροντα, αλλά και στους υπόλοιπους να λάβουν μια πολύπλευρη Γενική και Μουσική Παιδεία και μάλιστα δωρεάν.
• Οι μαθητές του ξεχωρίζουν σε ήθος και συμπεριφορά.
• Δε δεσμεύει υποχρεωτικά τους μαθητές να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές. Το Γενικό Μουσικό Λύκειο, που είναι η φυσική συνέχεια του Μουσικού Γυμνασίου, λειτουργεί όπως όλα τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια.
• Το διδακτικό προσωπικό Γενικής Παιδείας των Μουσικών Σχολείων επιλέγεται με βάση τα αυξημένα του προσόντα στα οποία περιλαμβάνονται: διδακτορικά, μεταπτυχιακοί τίτλοι, καλλιτεχνική καλλιέργεια, γνώση ξένων γλωσσών και προϋπηρεσία.
• Οι μαθητές του σιτίζονται δωρεάν και μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορεία προς το σχολείο και από το σχολείο.
Moysiko sxoleio
Πρόγραμμα μαθημάτων

Τα διδασκόμενα μαθήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Αυτά είναι τα ίδια μαθήματα που διδάσκονται στις αντίστοιχες τάξεις των υπόλοιπων Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων.

2. Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας.
Σ’ αυτή την κατηγορία διδάσκονται:
α) Ελληνική παραδοσιακή μουσική:
(Βυζαντινή – Δημοτικό τραγούδι).
β) Ευρωπαϊκή μουσική (θεωρία και πράξη).
γ) Υποχρεωτικά όργανα:
Πιάνο για την Ευρωπαϊκή και Ταμπουράς για την Παραδοσιακή μουσική.
δ) Όργανο επιλογής:
Πιάνο, κιθάρα, βιολί, φλάουτο, τσέλο, ακορντεόν, κανονάκι, σαντούρι, λαούτο, ούτι, κλαρίνο, χάλκινα, πνευστά, κρουστά, μπουζούκι, ηλεκτρικό μπάσο, παραδοσιακά κρουστά, ευρωπαϊκά κρουστά, σαξόφωνο κ.ά..
ε) Χορωδία.
στ) Μουσικά σύνολα: Ευρωπαϊκή Χορωδία, Ευρωπαϊκή ορχήστρα, Παραδοσιακή Χορωδία, Παραδοσιακή ορχήστρα, Ρεμπέτικο και Σμυρναίικο, Έντεχνο Ελληνικό κ.ά.π. Επιπλέον διδάσκονται και μαθήματα Αισθητικής Αγωγής (Ιστορία της Τέχνης, Εικαστικά και Θέατρο ). Το ωράριο λειτουργίας ανέρχεται στις 42 ώρες.

Δραστηριότητες
Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη πρόσφερε πάρα πολλά στα πολιτιστικά και ειδικότερα στα μουσικά δρώμενα της περιοχής μας. Τα Μουσικά Σύνολά του, ορχηστρικά και χορωδιακά, παρουσίασαν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου (συναυλία για τα 100 χρόνια του Γ. Ρίτσου, Μουσική από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, Μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου στα εγκαίνια της έκθεσης αστροφωτογραφίας, μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος», αφιερώματα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, αφιέρωμα στον ποιητή-στιχουργό Ν. Γκάτσο, στον Ο. Ελύτη, στον Γ. Σεφέρη, στον μουσικοσυνθέτη Μ. Λοΐζο κ.ά.). Παράλληλα με τις μουσικές δραστηριότητες το σχολείο συμμετείχε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius και Youth in Action της Γραμματείας Νέας Γενιάς. Συνεργάζεται επίσης και με τα ΑΕΙ (ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ΠΑ.ΜΑΚ., Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Επιλογή μαθητών
Οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για το Μουσικό Γυμνάσιο από 11 – 29 Μαΐου 2015 αξιολογούνται από μια ειδική 5μελή Επιτροπή Επιλογής από μουσικούς άλλων Νομών της Θεσσαλίας, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Τα αντικείμενα της εξέτασης είναι: α) Ρυθμός, β) Ακουστική ικανότητα, γ) Φωνητική ικανότητα, δ) Διάκριση ηχοχρωμάτων και ε) προαιρετικά σε ένα αναγνωρισμένο μουσικό όργανο, ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό, αν έχουν προγενέστερες σπουδές σε επίπεδο τουλάχιστον Κατωτέρας. Οι υποψήφιοι βαθμολογούνται ξεχωριστά από κάθε μέλος της 5μελούς Επιτροπής Επιλογής. Οι εξετάσεις είναι απλές, δεν απαιτούν μελέτη και προετοιμασία σε κάποιο ωδείο και θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου 2015. Από το σύνολο των μαθητών, που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής, επιλέγονται για την Α΄ Γυμνασίου οι 66 πρώτοι μαθητές.

Πληροφορίες: Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Τρικάλων
Ταχ. Δ/νση: Δημοκρίτου & Περιφερειακή οδός • 42100 • Ριζαριό Τρικάλων
Τηλ. & Fax: 24130 74471
www.gym-mous-trikal.tri.sch.gr

Ο διευθυντής
Βασίλειος Παπακώστας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης