"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Από 752 – 1.634 ευρώ το «κούρεμα» στις αγροτικές επιδοτήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο ύψος της ετήσιας εισφοράς των αγροτών προς τον ΟΓΑ, δηλαδή από 752 έως 1.634 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η παρακράτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παραγωγών προς τον ασφαλιστικό τους οργανισμό. Το ύψος της παρακράτησης θα εξαρτηθεί φυσικά και από την επιδότηση που εισπράττει κάθε αγρότης.

Στόχος του ΟΓΑ είναι να εισπράξει τουλάχιστον 65-75 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή του 50% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που θα καταβληθούν στους αγρότες στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν και τι ποσό θα παρακρατηθεί υπέρ ΟΓΑ με την καταβολή του υπόλοιπου 50% των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο.

Επιπρόσθετα, στα ταμεία του ΟΓΑ πρόκειται να εισρεύσουν άλλα 17 εκατ. ευρώ από συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών με τις επιστροφές ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Συμψηφισμοί αναμένεται να γίνουν, αν κριθεί αναγκαίο, και με άλλες πληρωμές προς τους παραγωγούς, όπως η εξισωτική.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 238 χιλιάδων αγροτών προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ. Περίπου 150 χιλιάδες αγρότες οφείλουν έως 1.500 ευρώ, ενώ άλλοι 3.000 αγρότες πάνω από 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , παρά τις αντιδράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και κυβερνητικών βουλευτών, το θέμα «έκλεισε» οριστικά με… άνωθεν εντολή προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του ΟΓΑ και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να γίνει συμψηφισμός των χρεών προς τον ΟΓΑ με τις πληρωμές προς τους αγρότες, πίεσαν έντονα τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης.

ΛΕΕΙ «ΝΑΙ» Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αρχές γενομένης από την πληρωμή της προκαταβολής του 50% σε λίγες εβδομάδες. Κάτι ανάλογο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη Φιλανδία αλλά και τη Δανία.

Σε έγγραφο του αρμόδιο επιτρόπου κ. Ντ. Τσιόλος που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία του αστικού κώδικα και νόμου, επιτρέπεται η ελληνική κυβέρνηση να οικειοποιείται ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και υπό προϋποθέσεις μπορούν και οι τράπεζες να κάνουν το ίδιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την υπόθεση C-132/95, ότι δηλαδή επιτρέπεται η αφαίρεση χρεών στον εθνικό προϋπολογισμό από πληρωμές που είναι να λάβει το ίδιο πρόσωπο και αφορούν κονδύλια που προέρχονται από την ΚΑΠ, εκτός και αν υπονομεύεται η αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή δημιουργείται άνιση μεταχείριση των οικονομικών φορέων.

Στις υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή δέχτηκε την εφαρμογή της αρχής των κρατών μελών για συμψηφισμό των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων μετά από ανάλυση των εθνικών προμηθειών. Η Επιτροπή θεωρεί πως υπό τις ίδιες προϋποθέσεις επίσης κατασχέσεις καθώς και δασμοί, φόροι ή χρεώσεις επιτρέπονται. Σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω την ελληνική νομοθεσία για το θέμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης