Απ. Θωμόπουλος: Την πόρτα για τα μεταλλαγμένα στη χώρα μας, ανοίγει η ελληνική προεδρία Reviewed by Momizat on . Την πόρτα για την καλλιέργεια και είσοδο μεταλλαγμένων τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, αν και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ότι δεν Την πόρτα για την καλλιέργεια και είσοδο μεταλλαγμένων τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, αν και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ότι δεν Rating: 0

Απ. Θωμόπουλος: Την πόρτα για τα μεταλλαγμένα στη χώρα μας, ανοίγει η ελληνική προεδρία

Απ. Θωμόπουλος: Την πόρτα για τα μεταλλαγμένα στη χώρα μας, ανοίγει η ελληνική προεδρία

Την πόρτα για την καλλιέργεια και είσοδο μεταλλαγμένων τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, αν και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ότι δεν επιθυμεί την καλλιέργειά τους, ανοίγει διάπλατα η ελληνική Προεδρία. Ουσιαστικά, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπουν εμπόδια προς όλες τις χώρες που θα ήθελαν να προστατευτούν από την καλλιέργεια και είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 3-3-2014, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων, και να παρακάμψουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες που εκδήλωναν αγροτικοί σύλλογοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα.

Πρόκειται για τροποποίηση προς όφελος των μονοπωλίων, της ήδη προβληματικής πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε παρουσιάσει από το 2010 (COM (2010) 375 τελικό), με την οποία τροποποιεί την οδηγία 2001/18ΕΚ για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς(ΓΤΟ) Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργεια ΓΤΟ, στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειας τους. Η εισαγωγή ΓΤΟ θα επεκταθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία  δεν επιθυμούν την καλλιέργειά τους, προκειμένου να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες.

Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ τα κράτη μέλη είχαν δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, η δυνατότητα αυτή των κρατών μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με την οποία ρωτά τον  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη αν παίρνει ,τουλάχιστον ,υπόψη τις μαζικές διαμαρτυρίες μαζικών και επιστημονικών φορέων του αγροτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και τι μέτρα θα πάρει για να μην υλοποιηθεί και να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος ώστε να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ σε μια χώρα.

Μπροστά στις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μάη ας  πάρει κι αυτό το γεγονός υπόψη του ο αγροτικός κόσμος ,και γενικότερα ο λαός της περιοχής μας, Με αφορμή  αυτό ας σκεφτεί καλύτερα τις επιπτώσεις που έχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της Ευρωπαικής Ένωσης  στα παραδοσιακά  αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Μια πολιτική που εξουδετερώνει τα σπάνια πλεονεκτήματα της χώρας μας στην αγροτική παραγωγή, ξεκληρίζει το μικρομεσαίο αγρότη και ταΐζει το λαό με διατροφικά σκουπίδια για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Ας  σκεφτεί ποιοι οργανώνουν  την αγροτιά και το λαό ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια , προτείνοντας έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, και ποιοι έπιναν και πίνουν νερό στη  υγειά της ΚΑΠ και της ΕΕ   

                                                     Αποστόλης Θωμόπουλος

Υποψήφιος δήμαρχος Φαρκαδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

                                                                               Από το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αφήστε το σχόλιο σας