Αρνητικές επιπτώσεις από την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος Reviewed by Momizat on . Ανακοίνωση «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» για το φρέσκο γάλα   Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου καταστροφικού νομοσχεδί Ανακοίνωση «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» για το φρέσκο γάλα   Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου καταστροφικού νομοσχεδί Rating: 0

Αρνητικές επιπτώσεις από την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος

Αρνητικές επιπτώσεις από την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος

Ανακοίνωση «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» για το φρέσκο γάλα

 

Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου καταστροφικού νομοσχεδίου, όπου περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα, ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας» εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του σε όσα καταστροφικά για τον κλάδο των αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προωθήσει.

Η κοινή πρόταση που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς είναι μεν σε μία συμβιβαστική κατεύθυνση, αφού και οι 3 φορείς προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν και να δημιουργήσουν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην πλήρη ισοπέδωση του κλάδου. Όμως όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα παίξουν με τις λέξεις και εν τέλει θα φέρουν “από το παράθυρο” διατάξεις για το γάλα που εξυπηρετούν μόνο τα καρτέλ του γάλακτος, εντός κι εκτός συνόρων και που θα διαλύσουν ένα δυναμικό παραγωγικό κλάδο.

Εμείς επιμένουμε ότι τυχόν επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Οι κατεξοχήν πληττόμενοι από τις αλλαγές που θα επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο του φρέσκου γάλακτος δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω και να απαιτήσουν τη διατήρηση του καθεστώτος για το γάλα όπως αυτό ισχύει σήμερα. Επίσης, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι για την υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται το υψηλότατο κόστος παραγωγής του και οι εναρμονισμένες πρακτικές των σούπερ μάρκετ, των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και των τραπεζών, και όχι οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Τέλος, σε μία περιοχή όπως η Θεσσαλία όπου παράγεται το 30% περίπου του φρέσκου γάλακτος, θα έπρεπε η Περιφερειακή Αρχή να τεθεί επικεφαλής του αγώνα των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων και όχι να ταυτίζεται, σιωπηρά, με την πλήρη απουσία πολιτικής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ενός παραγωγικού τομέα που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

 

Το Γραφείο Τύπου

26.3.2014

Αφήστε το σχόλιο σας