Αρχές Νοεμβρίου, 1.500 Σύριοι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο Reviewed by Momizat on .   Με εγκαίνια, που θα γίνουν στο διάστημα από 10 έως 20 Νοεμβρίου όπως τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημ. Βίτσας, θα λειτουργήσει ξανά ο καταυλισμό   Με εγκαίνια, που θα γίνουν στο διάστημα από 10 έως 20 Νοεμβρίου όπως τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημ. Βίτσας, θα λειτουργήσει ξανά ο καταυλισμό Rating: 0

Αρχές Νοεμβρίου, 1.500 Σύριοι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

Αρχές Νοεμβρίου, 1.500 Σύριοι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

 

Με εγκαίνια, που θα γίνουν στο διάστημα από 10 έως 20 Νοεμβρίου όπως τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημ. Βίτσας, θα λειτουργήσει ξανά ο καταυλισμός των προσφύγων στο πρώην «στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

Ο καταυλισμός, όπως είναι γνωστό, θεωρείται από τους «πρότυπους» της χώρας αφού προκατασκευασμένοι οικίσκοι αντικατέστησαν τις σκηνές που είχαν τοποθετηθεί την περασμένη άνοιξη, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων.

Το έργο, της τοποθέτησης 330 προκάτ οικίσκων, χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στον αναμορφωμένο καταυλισμό θα φιλοξενηθούν περί τους 1.500 πρόσφυγες οι οποίοι θα είναι αποκλειστικά Σύριοι.

Ο κ. Βίτσας επιθεωρώντας χθες καταυλισμούς προσφύγων σε Μαλακάσα και Τρίκαλα, βρέθηκε και στο Κουτσόχερο, όπου συνοδευόμενος από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς Ηλ. Λεοντάρη και τον ΑΤΑ Χρ. Χριστοδούλου, ενημερώθηκε από στελέχη της 1ης Στρατιάς για την πορεία των εργασιών.

Όπως διευκρινίσθηκε κατά την ενημέρωση του ΑΝΥΕΘΑ, οι εργασίες από την πλευρά της 1ης Στρατιάς έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Μεταξύ αυτών κατασκευάσθηκε και υδατοδεξαμενή, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην υδροδότηση των 4 όμορων κοινοτήτων του Δήμου Λαρισαίων.

Απομένει η τοποθέτηση μερικών ακόμη προκάτ οικίσκων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών των προσφύγων ενώ εκτός των άλλων, προβλέπεται και χώρος για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των προσφύγων.

Έτσι εκτιμάται ότι, από τις επόμενες ημέρες, θα είναι εφικτή η μεταφορά προσφύγων από άλλους καταυλισμούς της χώρας, στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου, αφού όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Βίτσας, «στόχος μας είναι τα κέντρα φιλοξενίας μέχρι το τέλος του χρόνου από περίπου 50 να φθάσουν τα 30».

Να σημειωθεί πως ο καταυλισμός στο Κυψελοχώρι Συκουρίου, που μέχρι προχθές φιλοξενούσε πρόσφυγες, εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανενεργός.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του ο κ. Βίτσας, αναφερόμενος στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου, τόνισε πως «το κέντρο αυτό θα φιλοξενεί περίπου 1.500 ανθρώπους, αποκλειστικά οικογένειες Σύριων, οι οποίοι θα προέλθουν από άλλα κέντρα φιλοξενίας τα οποία θα διαλυθούν. Υπολογίζουμε να κάνουμε τα εγκαίνια ανάμεσα στις 10 και στις 20 Νοέμβρη.

Όπως βλέπουμε ο χώρος είναι τελείως διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρώσει από την πλευρά του τις εργασίες κατά 99% και λίγα μένουν για να τελειώσουν και οι λοιπές εργασίες που έχουν αναλάβει εργολάβοι που πληρώνονται από την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό. Θα είναι ένα υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αυτοί οι δύο οργανισμοί να συνεργαστούν.

Είναι μια διαδικασία η οποία θα αφήσει και όφελος στην περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αλλάξουμε και τον τρόπο τροφοδοσίας των προσφύγων, δηλαδή από το κέτερινγκ θα πάει σε μια λογική εξυπηρέτησης, σαν να ήταν στο σπίτι του. Αυτό σημαίνει ότι θα τονωθεί ακόμα περισσότερο και η τοπική οικονομία και θα φύγουμε από τον ανταγωνισμό των εταιριών.

Μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να βρουν τον νόμιμο και τον σίγουρο τρόπο, είτε να γυρίσουν στις πατρίδες τους, αφού τελειώσει ο πόλεμος, είτε να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τους ευχόμαστε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Δεν έχουμε σαν Ελλάδα τη βοήθεια που θέλουμε και δεν εκδηλώνεται και από όλες τις χώρες η αλληλεγγύη που θα έπρεπε να εκδηλωθεί. Εδώ στο Κουτσόχερο κάναμε μια δουλειά από κοινού οι κρατικοί θεσμοί, η ίδια η κυβέρνηση, τα υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος, που ήταν υποδειγματική, που δείχνει ότι όταν συνεργάζονται με καλό πνεύμα και με ανοιχτή καρδιά παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΣτΕ

Ερωτηθείς τέλος για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά και την απόφαση του ΣτΕ επισήμανε ότι «εκείνο που δεν πρόκειται να συνεχιστεί είναι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να βρίσκεται σε μια τέλεια ανομία. Δηλαδή το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό, δωρεάν, ληστρικά. Εμείς, μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ έχουμε να λύσουμε και θα το λύσουμε με νομοθετική πρωτοβουλία το εξής πολύ απλό ζήτημα σε σχέση και με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.

Δηλαδή τί θα γίνει από σήμερα μέχρι την ημέρα που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα οριστικοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Αυτό λοιπόν μπορείτε να το περιμένετε. Συγχρόνως αυτό που θα πρέπει όλοι να περιμένουμε, και από αυτό θα φανεί και η εντιμότητα, σε σχέση με τις προσθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εγώ αυτό που περιμένω είναι την επόμενη βδομάδα και μετά την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο πρόεδρος της Βουλής, να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να εφαρμοστεί γρήγορα ο νόμος» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ ο Δήμος Λαρισαίων έχει προσλάβει 90 εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα, μέχρις ότου λειτουργήσει ο καταυλισμός, απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Με τον κ. Βίτσα να σημειώνει αναφερόμενος στα θέματα προσωπικού πως «θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα για απασχόληση 2.500 ανθρώπων» πρόγραμμα στο οποίο «θα πρέπει να συμμετάσχει και η Λάρισα».

Στο Κουτσόχερο, κατά την επίσκεψη του κ. Βίτσα, παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Δημ. Κοτσιάφτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος, ο γεν. γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων Μάνθ. Σαρρής καθώς και επιτελείς της 1ης Στρατιάς.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή