Αρχισε – επιτέλους – η δημόσια αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Η υποβόσκουσα μη πολιτική πολλάκις, αλλά και πολιτική διαμάχη δύο τάσεων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους εμφανίστηκε με πολιτικά χαρακτηριστικά. Αφορμή, τοποθέτησ Η υποβόσκουσα μη πολιτική πολλάκις, αλλά και πολιτική διαμάχη δύο τάσεων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους εμφανίστηκε με πολιτικά χαρακτηριστικά. Αφορμή, τοποθέτησ Rating: 0

Αρχισε – επιτέλους – η δημόσια αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Αρχισε – επιτέλους – η δημόσια αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Η υποβόσκουσα μη πολιτική πολλάκις, αλλά και πολιτική διαμάχη δύο τάσεων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους εμφανίστηκε με πολιτικά χαρακτηριστικά. Αφορμή, τοποθέτηση και φράσεις του ιστορικού για τον νομό στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (και του παλιού Συνασπισμού), Γιώργου Χονδρού, αναφορικά με την κατάσταση στη Νομαρχιακή Επιτροπή. Η φράση που πρέπει να ενόχλησε, ήταν ότι «η ΝΕ Τρικάλων (…) ίσως να αποτελεί μάλιστα ακραία εκδοχή παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών».
Το δήλωσε σε συνέντευξή του στον συνάδελφο Χρήστο Κοντό, στην εφημερίδα «Ενεργός Πολίτης», τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014.
Η altera pars, διά του συντονιστή της ΝΕ, Στ. Νταούλα, απάντησε. Και δήλωσε ότι «Προσωπικές δημόσιες δηλώσεις για τη Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ δεν ανταποκρίνονται στις συλλογικές εκτιμήσεις της Κ.Ε.».
Δηλαδή, εννοεί ότι ο Γ. Χονδρός είναι εκτός γραμμής και ότι δεν κατάλαβε τι ειπώθηκε. Και πάι ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να μη ίνεται δημοσίως διάλογος για αυτά τα θέματα.
Αυτό, βέβαια σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κλειστό κόμμα – που δεν είναι. Επίσης, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει δημόσια τοποθέτηση – που δεν είναι αριστερή πολιτική.
Το θετικό, όμως, είναι ότι οι δύο τοποθετήσεις, δείχνουν ότι η διαμάχη που είχε στηριχθεί στην αντιπαλότητα σχετικά με τα πρωτεία στο κόμμα στον νομό, είχε ακολουθηθεί – συμπληρωθεί και από πολιτικά χαρακτηριστικά. Πολλές φορές όμως, όπως τον Δεκέμβριο του 2013 ή πριν λίγες ημέρες, είχε εκτραχυνθεί. Ισως οι τοποθετήσεις των δύο, να είναι το πρώτο βήμα, για να αρχίσει επί της ουσίας διάλογος (με αντιπαράθεση, δεν είναι ποτέ κακή σε ένα αριστερό κόμμα) για την πραγματικότητα της κατάστασης.
Ισως, φυσικά, να είναι το «κλείσιμο» μιας φάσης και η αρχή μιας άλλης. Θα φανεί συντόμως.
Θανάσης Μιχαλάκης

 

Παραθέτουμε πρώτα, την απάντηση του Γ. Χονδρού στη συνέντευξη και, ακολούθως, τη δήλωση του Σταύρου Νταούλα (ο ιυπογραμμίσεις δικές μας).

– Παρά τις προσωπικές σας σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος, είναι η πρώτη φορά που κρατάτε τόσο χαμηλούς τόνους στα δρώμενα του νομού.
Είστε σύμφωνος με τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο Ν.Ε. αλλά και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης;

Η προσωπική και η πολιτική σχέση αμοιβαίας φιλίας και εμπιστοσύνης με τον Σύντροφο Αλέξη με τιμάει ιδιαίτερα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση – και δεν επιτρέπεται να έχει – με την κομματική μου δράση. Εδώ και πολύ καιρό η πολιτική και κομματική μου δράση έχει μεταφερθεί στο κέντρο, όπου όπως ίσως γνωρίζετε, έχω αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του Συντονιστή του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ως μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, είμαι πολύ συχνά στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του σε διάφορα Φόρα και συναντήσεις.
Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας είναι πιο δύσκολο. Δεν θα το αποφύγω. Η απόφαση της τελευταίας ΚΕ διαπιστώνει ότι ένα από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν εσχάτως και επηρέασαν και το εκλογικό αποτέλεσμα της πρόσφατης αναμέτρησης, είναι οι παραγοντισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές. Δυστυχώς η ΝΕ Τρικάλων ανήκει στα αρνητικά αυτά παραδείγματα. Ίσως να αποτελεί μάλιστα ακραία εκδοχή παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών. Αυτό όμως που όλα τα μέλη και τα στελέχη μας πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσουν, είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και το πρόγραμμα του κόμματος. Για να εμπιστευτεί η κοινωνική πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική του πρόταση, οφείλει κάθε μέλος, κάθε στέλεχος, από το τελευταίο μέλος μέχρι τον σύντροφο Πρόεδρο, να αποδεικνύει στην πράξη ότι Ανατροπή δεν σημαίνει μόνο να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά κυρίως σημαίνει ρήξη με κάθε κατεστημένη καθεστωτική αντίληψη, νοοτροπία, στάση ζωής. Ο αρχές και οι αξίες της Αριστεράς εμπνέουν την Κοινωνία, ιδιαίτερα τους νέους, και όχι οι διαγκωνισμοί να γίνουμε Χαλίφηδες στην θέση του Χαλίφη. Η ΝΕ μας οφείλει να γίνει πιο συλλογική, αποτελεσματική και να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης αυθεντικές και όχι πελατειακές, με τον κόσμο που υποφέρει.

ΔΗΛΩΣΗ
Σχετικά με προσωπικές δημόσιες δηλώσεις για τη ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Tο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε πως η εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αντανακλά βαθύτερες τάσεις και μονιμότερες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες.
Ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε βασική επιλογή του λαού, σε πόλο συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, σε ένα σημείο αναφοράς, ακόμη και σε κλίμακα Ευρώπης.
Η ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική επιλογή που εκφράζει τόσο διαμαρτυρία και οργή για όσα έγιναν όσο και άποψη και προσδοκία για το μέλλον.
Το κύριο καθήκον και η κύρια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να φανεί αντάξιος αυτής της επιλογής του λαού.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως όλα κυλούν ομαλά και θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα ειδικά των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνει πως οι δεσμοί μας με την κοινωνία δεν έχουν εκείνο το βάθος ούτε εκείνη την πυκνότητα που χρειαζόμαστε.
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και η ομιλία του Προέδρου σ’ αυτήν, έχουν υποδείξει ορισμένες κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, πέρα από την ψήφο, απαιτούν και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
Η ισχυροποίηση των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον κόσμο ευρύτερα που προσβλέπει σε αυτόν, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση του σχεδίου για έναν ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό με κορμό τις δυνάμεις της εργασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια του αντιπάλου.
Οι ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν συνθήκες, ώστε το συλλογικό μας υποκείμενο να φανεί αντάξιο της ελπίδας του λαού μας.
Η Ν.Ε Τρικάλων στο σύνολό της, τα μέλη, τα στελέχη και η βουλευτής έδωσαν τη μάχη των εκλογών με όλες τους τις δυνάμεις.
Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν στα συλλογικά όργανα του κόμματος με συντροφικότητα και κριτική διάθεση με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κόμματος στο νομό.
Προσωπικές δημόσιες δηλώσεις για τη Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ δεν ανταποκρίνονται στις συλλογικές εκτιμήσεις της Κ.Ε.
Οι προσωπικές εκτιμήσεις δίκαιες ή άδικες συμβάλλουν σε προωθητικές λύσεις δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, όταν γίνονται στα συλλογικά όργανα και όχι με δημόσιο τρόπο. Η δημόσια εκφορά δε συμβάλλει στον κοινό στόχο μειώνει την αποτελεσματικότητά της κοινής προσπάθειας, δεν αφορά την κοινωνία που βιώνει σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων της συγκυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ .
Σταύρος Νταούλας
Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής
Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή