"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Προς ανάδειξη τα δίδυμα Οθωμανικά Λουτρά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα, πιθανότατα του 16ου αι. που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων άρχισε να «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που ξεκίνησε χθες η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα στο ισόγειο του κεντρικού διωρόφου κτιρίου μετά από διερευνητικές εργασίες της 19ης Ε.Β.Α, εντοπίσθηκε λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με λουτρά (χαμάμ).

Η τετράγωνη και μεγάλη κάτοψη του κτίσματος (34 Χ 26,50 μ.) και η ύπαρξη δύο εισόδων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του οθωμανού περιηγητή, Evliya Celebi μας οδηγεί στην διπλή χρήση των λουτρών (λουτρά ανδρών και γυναικών).

Το σύστημα τοιχοποιίας και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία (οξυκόρυφο τόξο, σταλακτίτες, δεξαμενές, εστία, χώρος θερμαστών), καθώς και η γειτνίασή του με το Κουρσούμ Τζαμί, τοποθετούν το συγκρότημα στα μέσα 16ου αι. και ίσως πρόκειται για τα δίδυμο λουτρό του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν πασά.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 και φορείς Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Τρικκαίων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος του ΄Εργου «Προστασία – ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο υπό δημιουργία κέντρο έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» με προϋπολογισμό: 2.816.109,00 ευρώ είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα: Το Υποέργο 1 περιλαμβάνει την Προστασία-Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού στο Κτίριο των Παλαιών Φυλακών Τρικάλων με προϋπολογισμό: 1.000.000,00 ευρώ, ενώ στο Υποέργο 2 θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο πλαίσιο της Επανάχρησης του κεντρικού κτιρίου παλαιών Φυλακών Τρικάλων ως κέντρο έρευνας με προϋπολογισμό: 1.816.109,00 ευρώ.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Κρυσταλλία Μαντζανά
Αρχαιολόγος ΠΕ

loutra3 loutra1Ξε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης