Αρχιτεκτονικό συνέδριο για τον χώρο στην Ελλάδα της κρίσης Reviewed by Momizat on . Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα "Μεταβολές κι ανασημασιοδοτήσεις του χώρου στην Ελλάδα της κρίσης" στον Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα "Μεταβολές κι ανασημασιοδοτήσεις του χώρου στην Ελλάδα της κρίσης" στον Rating: 0

Αρχιτεκτονικό συνέδριο για τον χώρο στην Ελλάδα της κρίσης

Αρχιτεκτονικό συνέδριο για τον χώρο στην Ελλάδα της κρίσης

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα “Μεταβολές κι ανασημασιοδοτήσεις του χώρου στην Ελλάδα της κρίσης” στον Βόλο, από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2013. Το Συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο και να εξετάσει διεξοδικά τις υλικές και σημασιολογικές μεταβολές που επιφέρει η τρέχουσα κρίση σε όλες τις εκφάνσεις και τις κλίμακες του χώρου.

Κατά την τελευταία τριετία, παράλληλα με τα συνεχή πλήγματα που δέχονται οι δομές και οι πρόνοιες της κοινωνικής συγκρότησης στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιδείνωση των χαρακτηριστικών του χωρικού πλαισίου. Από τα άδεια κτίρια και τις παρακμάζουσες υποδομές μέχρι τις περιοχές-λάφυρα του fast-track σημειώνεται μια υποχώρηση στις παραμέτρους του υλικού περιβάλλοντος ως απόρροια της κρίσης και των συναρτημένων με αυτήν πολιτικών.

Οι ανθρωπολογικές και περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της ολίσθησης όπως και οι διαθλάσεις της στο συλλογικό φαντασιακό διαμορφώνουν νέα και αχαρτογράφητα δεδομένα στην κοινωνική ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, δημόσιοι χώροι αναδεικνύονται σε τόπους συλλογικής αυτό-οργάνωσης και έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας ενώ αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και νέες στρατηγικές επιβίωσης αναδύονται στο κενό που αφήνει η απόσυρση των θεσμικών φορέων από την μέριμνα για τις δημόσιες υποδομές. Με δυο λόγια, οι ενεργοποιημένες από την κρίση, αντίρροπες δυνάμεις εξάρθρωσης και ανασύστασης των κοινωνικών δεσμών φορτίζουν και αξιοδοτούν εκ νέου το χωρικό πλαίσιο.

Ανταποκρινόμενο σε αυτές τις εξελίξεις, το Συνέδριο θα διερευνήσει τις χωρικές συνιστώσες της κρίσης, την αναδιάταξη των χαρακτηριστικών και των σημασιών του αστικού και εξωαστικού χώρου, τις ζοφερές ή ελπιδοφόρες προοπτικές που διαγράφονται και εν τέλει την δυναμική της ετοιμόρροπης κατάστασής μας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις πάνω από 90 επιστήμονες από τα πεδία της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της γεωγραφίας και των κοινωνικών επιστημών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

http://www.arch.uth.gr/crisisconference/

Κώστας Μανωλίδης

Kostas Manolidis
University of Thessaly
Department of Architecture
Pedion Areos 38334, Volos, Greece
2421074267  6976227203

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή