Ας θυμηθούμε τον σιδηρόδρομο, έστω τώρα που έρχονται εκλογές Reviewed by Momizat on . Μέχρι τώρα, δεν είδαμε μεγάλη κινητικότητα στο θέμα του τρένου στη δυτική Θεσσαλία (πλην της επίσκεψης ενός συνδυασμού στον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου). Ειδικά Μέχρι τώρα, δεν είδαμε μεγάλη κινητικότητα στο θέμα του τρένου στη δυτική Θεσσαλία (πλην της επίσκεψης ενός συνδυασμού στον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου). Ειδικά Rating: 0

Ας θυμηθούμε τον σιδηρόδρομο, έστω τώρα που έρχονται εκλογές

Ας θυμηθούμε τον σιδηρόδρομο, έστω τώρα που έρχονται εκλογές

Μέχρι τώρα, δεν είδαμε μεγάλη κινητικότητα στο θέμα του τρένου στη δυτική Θεσσαλία (πλην της επίσκεψης ενός συνδυασμού στον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου). Ειδικά σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών και υποψηφίων, σαν να μην υπάρχει το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης. Αργησαν πολλοί όλοι τους να συγκροτήσουν συνδυασμούς και επί της ουσίας, πρόγραμμα δεν υπάρχει. Ευτυχώς, υπάρχει ένας υποψήφιος από την Καρδίτσα, ο τέως Νομάρχης, Φ. Αλεξάκος, ο οποίος διεκδικεί πλέον τον Δήμο, ο οποίος κινήθηκε και επικοινώνησε «αρμοδίως». Όπως είχε κάνει προ μηνών ο βουλευτής της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος (εδώ).

Κι αν η συγκεκριμένη κίνηση έχε προεκλογικό χαρακτήρα, η ουσία της είναι πολύ πιο σημαντική – παρότι από καιρό, και άλλοι είχαν πιέσει σχετικώς, όπως θα διαβάσετε εδώ, αλλά και εδώ. Διότι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται παρακάτω, θα πρέπει όλα να γίνουν τάχιστα και να βρεθεί το οικόπεδο, όπου θα στεγαστεί η σχετική υπηρεσία για την ηλεκτροκίνηση. Το θέμα, όμως, δεν είναι ένα τηλεφώνημα στον υπουργό (που τυχαίνει να γνωρίζεται με τον κ. Αλεξάκο από την κοινή τους πορεί στο ΠΑΣΟΚ). Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα έπρεπε να απασχολεί τους πάντες. Αν όλοι μιλούν για ανάπτυξη, θα πρέπει να την κάνουν πράξη… στην πράξη.

Και, κυρίως, να πουν στους δημότες, τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του κ. Αλεξάκου:

 

alexakos_fotisΜέλημα της Δημοτικής Αρχής, πέρα από την αντιμετώπιση των καθημερινών θεμάτων που βελτιώνουν την ζωή των Δημοτών, πρέπει να είναι η ανάδειξη και η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.

Ένα από τα έργα αυτά είναι και η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Στο πλαίσιο αυτό ως υποψήφιος Δήμαρχος, είχα τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες “ωρίμανσης” του έργου και η ένταξή του στην 5η Προγραμματική Περίοδο. Από την πλευρά του ο Υπουργός απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης τευχών δημοπράτησης  και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Επίσης ότι είναι βούληση του ιδίου και της κυβέρνησης το έργο να ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και  ηλεκτροκίνησης στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, μήκους 80 χλμ. περίπου, την κατασκευή ενός Υποσταθμού Ηλεκτρικής Έλξης 1x15MVA, την σύνδεση του συστήματος ηλεκτροκίνησης με το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς και τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Βρίσκεται δε σε φάση εκπόνησης των τευχών δημοπράτησης, ενώ σε φάση έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ βρίσκονται οι Περιβαλλοντικοί Όροι της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

Η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης του έργου προγραμματίζεται για τα μέσα του 2014, η έγκρισή τους τον Οκτώβριο του 2014 και η δημοπράτηση τον Δεκέμβριο του 2014, με την προϋπόθεση ότι το έργο θα έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ώστε εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση και να έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι.

Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται στο τρίτο τρίμηνο του 2017, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 46 εκατ. € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το έργο έχει προταθεί για χρηματοδότηση από την 5η Προγραμματική Περίοδο.

Με την υλοποίησή του ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Συμπέρασμα.

Χρειάζεται περισσότερη πίεση από την πλευρά των φορέων της Δυτικής Θεσσαλίας για την επίσπευση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων καθώς και για την ένταξη του έργου στην 5η Προγραμματική Περίοδο. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε εφόσον εκλεγούμε ότι θα ασκούμε ασφυκτική πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών και κυρίως να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το συντονισμό των φορέων της Δυτικής Θεσσαλίας ώστε η πίεση να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Φώτης Αλεξάκος
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή